Informaţii şi documente obţinute de SPIEGEL sugerează că dreptul de organizare al Campionatului Mondial de fotbal din 2006 a fost cumpărat de Comitetul de Candidatură al Germaniei.
Cum?
Comitetul de Candidatură al Germaniei (CCG) a deschis un fond secret în care Robert Louis-Dreyfus, CEO al Adidas, a depus suma de 10,3 milioane de franci elveţieni. În nume personal, Louis-Dreyfus a împrumutat banii către CCG înainte de congresul FIFA de pe 6 iulie 2000, dată la care s-a stabilit ţara organizatoare a CM din 2006. Împrumutul nu a apărut niciodată în bugetul CCG.
Cu un an şi jumătate înainte de CM din 2006, Louis-Dreyfus şi-a cerut împrumutul înapoi, la acea vreme având valoarea de 6.7 milioane de euro. Pentru a ascunde urmele, CCG a apelat la FIFA, pentru a facilita plata. Germanii au făcut o contribuţie de 6.7 milioane de euro pentru o gală FIFA ce urma să aibă loc pe stadionul Olimpic din Berlin, pe 7 iunie 2006, cu două zile înainte de startul CM din 2006. Gala a fost anulată de FIFA în ianuarie 2006, motivând că gazonul ar suferi de pe urma acesteia.
După ce banii au ajuns într-un cont al FIFA din Geneva, aceştia au fost transferaţi mai departe către un cont din Zurich ce aparţinea lui Robert Louis-Dreyfus.
Cine?
Franz Beckenbauer, preşedintele CCG, Wolfgang Niersbach, actualul preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Germania, şi alţi înalţi oficiali au fost la curent cu acest fond. Conform SPIEGEL, se pare că banii au fost folosiţi pentru a cumpăra patru voturi. Germania a câştigat alegerile cu 12 voturi la 11 (Africa de Sud a fost cealaltă ţară candidată), iar un membru FIFA s-a abţinut. Charles Dempsey din Noua Zeelandă a preferat să nu voteze susţinând că a fost pus sub presiuni foarte mari. Acesta ar fi votat cu Africa de Sud, iar în caz de egalitate, 12-12, Sepp Blatter ar fi decis gazda CM din 2006. Elveţianul susţinea candidatura africanilor.
Germanii au obţinut 8 voturi de la membrii UEFA, aceştia făcând front comun pentru candidatura europeană, şi 4 de la membrii AFC (Confederaţia Asiatică), patru voturi cumpărate. Mohammed Bin Hammam din Qatar, Abdullah Al-Dabal din Arabia Saudită, Chung Mong-Joon din Coreea de Sud şi Worawi Makudi din Thailanda au fost reprezentaţii Asiei care au votat la alegerile din 2000. Cu excepţia lui Abdullah Al-Dabal, decedat în 2007, toţi ceilalţi trei membri ai Comitetului Executiv au fost suspendaţi între timp de FIFA.
Mohammed Bin Hammam a candidat împotriva lui Blatter în 2011, dar a fost suspendat înaintea alegerilor, apoi exclus pe viaţă din fotbal, după acuzaţii că a acordat mită în schimbul voturilor pentru el. Bin Hammam este suspectat şi că a oferit mită mai multor membri FIFA pentru ca aceştia să aleagă Qatar ca ţară gazdă a CM din 2022.
Chung Mong-Joon şi Worawi Makudi au fost suspendaţi chiar în această lună de FIFA, pentru 6 ani, respectiv 90 zile, după încălcări ale regulamentului Comisiei de Etică a FIFA. Chung Mong-Joon avea de gând să candideze la alegerile pentru postul de preşedinte al FIFA din februarie 2016.
Reacţii
Beckenbauer şi Niersbach nu au oferit declaraţii, nici doi din cei trei foşti membri FIFA aflaţi în viaţă. Chung Mong-Joon s-a rezumat să declare că întrebările despre acest caz nu sunt demne de a primi un răspuns.
Federaţia de Fotbal din Germania a admis plata celor 6.7 milioane de euro şi a faptului că suma nu a fost folosită pentru scopul iniţial (gala FIFA), dar a negat că au vreo legătură cu acordarea CM din 2006 Germaniei.
FIFA a anunţat că va investiga acuzaţiile, în curentul proces de reformare prin care trece.
Nu este prima oară când Germania este acuzată că a obţinut fraudulos dreptul de a organiza turneul final din 2006. Die Zeit a scris în vara acestui an că înaintea alegerilor din 2000, cancelarul Germaniei Gerhard Shroder a aprobat furnizarea de arme către Arabia Saudită în schimbul votului.
maine poimaine am sa aflu ca Blatter a stabilit si castigatoarele campionatelor mondiale in ritmul asta al coruptiei