Cea de-a 35-a ediţie a Raliului Dakar şi a 6-a consecutivă desfăşurată în America de Sud, s-a încheiat sâmbătă, cu finish-ul la Valparaiso, în Chile. A fost o ediţie cu surprize şi probleme pentru principalii favoriţi, iar la 3 din cele 4 categorii, au fost câştigători în premieră pentru respectivele clase.

La Auto s-a impus pentru prima oară spaniolul Nani Roma (Mini), la 10 ani distanţă de când câştigase raliul, dar la clasa Moto.  Marele favorit, Stephane Peterhansel (Mini), a fost nevoit să facă o cursă de recuperare, după ce în etapa a 3-a a suferit nu mai puţin de 6 explozii de cauciuc, însă cu două etape înainte de final, ordinele echipei Mini au fost ca Roma să câştige, Peterhansel să termine pe doi, iar Al-Attiyah a sosit pe trei.

La categoria Moto, a câştigat pentru a 4-a oară Marc Coma (KTM), spaniolul dominând cursa autoritar din etapa a 5-a şi până la final.  Marele campion, Cyril Depres, mutat la Yamaha, s-a confruntat cu probleme tehnice şi penalizări şi a terminat raliul pe locul 4, la peste 2h de învingător.

La Camioane, rusul Andrey Karginov (Kamaz) a câştigat în premieră, depăşindu-l în clasament pe olandezul Gerard de Rooy (Iveco) cu 3 etape înainte de final. Nu în ultimul rând, la categoria ATV Quads, chilianul Ignacio Casale (Yamaha) a profitat de abandonul lui Marcos Patronelli şi s-a impus pentru prima dată.

Din păcate, ediţia din acest an nu a scăpat fără veşti triste. Motociclistul belgian, Eric Palante (50 de ani, 11 participări), a decedat în timpul etapei a 4-a, iar cu o zi înainte, doi jurnalişti argentinieni au murit după ce au căzut cu maşina într-o râpă. Palante este al 27-lea competitor care-şi pierde viaţa în istoria Raliului Dakar.

Mai jos puteţi vedea o impresionantă galerie foto cu cele mai spectaculoase poze din prima săptămâna a raliului. Partea a 2-a va fi publicată pe site mâine.

Pentru o vizualizare la calitate maximă, apăsaţi butonul “FS” din colţul din dreapta jos.

[flagallery gid=4]

Surse: Motorsport.com, Dakar.com, AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here