La data calendaristică la care vorbim, 5 decembrie 2018, muștele nu mai sunt la modă. Eventual sunt la congelat. Acum, în mod logic, vă uitați la titlu și vă întrebați care e legătura între muște și Gala Fotbalului Românesc 2018. Răspunsul e simplu: acea bandă adezivă de care se lipesc toate zburătoarele. Transpusă în fotbal, banda aceea e reprezentantă de echipa națională de tineret a României U21 care, după ani și ani, vorba celor de la Compact, a ajuns la un European.
Cele mai importante distincții de la Gala fotbalului românesc 2018 au fost răpite de puștii lui Mirel Rădoi sleș Daniel Isăilă, pentru că și acesta din urmă a băgat cărbuni în U21. Dacă unii dintre ei și-au meritat medalia, alții au luat-o de parcă ar fi cotizat (cineva) pentru ea sau pur și simplu a fost acordată pentru încurajare.
Senzația de ”cotizare” a apărut și în dreptul altor distincții acordate ieri seară la Gala fotbalului românesc 2018. Am avut ”bursuci”, fluierași și ”excelenți” care s-au trezit cu medalii în piept așa cum s-a trezit Luka a lu’ Modric cu Balonul de Aur în brațe.
În cele ce urmează vom lua la ”unșpe metri”, dar fără Radu Banciu, cele mai importante distincții de la Gala fotbalului românesc 2018. Unii ar spune că toate au fost importante. Nu, oameni buni, lăsați ipocrizia în coșul de gunoi și fiți serioși. Multe dintre limb…pardon, distincții, au fost oferite pentru a umple spațiu de emisie sau pentru a mai aduce pe scenă câte o domnișoară. În caz că nu știați, tot ieri, înainte de faza pe jucători, gala a avut în program ceva cu Miss România Mare. Frumoasa anului a fost o româncă din Chișinău! Unirea e aproape! Dar gata cu istoria. Să vedem premiile importante…
Antrenorul anului: Dan Petrescu
Teoretic, privind pe hârtie, da, pare un premiu care are acoperire. Dar și Alexandru Tudor a avut acoperire, zice el, la ”faultul” lui Grigore asupra lui Cristocea într-un Urziceni, fie-i țărâna ușoară, cu Steaua/FCSB din 2006/2007. Chiar, vă mai amintiți de acea comedie ? Foștii steliști au primit cadou un penalty, după ce Vasilică Cristocea a căzut în careu, după un presupus fault făcut de portarul Cătălin Grigore. Toate reluările, inclusiv cele ale NASA, au arătat că jucătorul Stelei nu fusese atins, dar arbitrul a fost convins că existase contact. Mai mult, Tudor a făcut turul redacțiilor ziarelor de sport, încercând să convingă că a luat o decizie corectă. N-a reușit decât să bată Vacanța Mare și Divertis la audiență.
Revenind la ”Bursuc”, mai marii galei i-au dat titlul de antrenor al anului. În realitate, Dănuț a avut un an cenușiu spre întunecat. Ce-a făcut în Liga 1? A demonstrat că e mai bun decât Gigi Becali. Dar cine nu e mai bun decât ăsta. Probabil Dică. Apoi, ajuns în China, Petrescu și-a achiziționat o ”Lanternă”, în persoana celor de la Guizhou Hengfeng, de care nu s-a mai lăsat până la finalul sezonului.
Suntem curioși să aflăm ce distincție a luat Petrescu la 年中国足球联欢晚会
Mijlocașul anului: Dennis Man
Să mai privim o dată. Așa. Din stânga, din dreapta, din unghi, de sus, din culcat…Nu, nu, nu, nu și nu. Nicicum nu merge. Orice poți pune după ”Mijlocașul anului…”, dar nu Dennis Man. Ok, el costă sute de milioane de Euro în viziunea ”palatului” și a presei Chupa Chups din București, însă nu e niciodată cel mai bun mijlocaș din România. El nu e nici măcar cel mai bun median de la FCSB. A fost împins în echipă de regula U21. Ulterior, a fost o perioadă în care nici aceasta nu-l ajuta, așa era de ”messianic” puștiul.
Pentru a ne da seama cât de bun a fost Dennis Man în 2018 e destul să ne uităm la meciul capital FCSB – Rapid Viena, manșa retur a play-off-ului Europa League. Gigi Becali, omul numărul 2 de marketing al FCSB, după presa Chupa Chups, a preferat să înceapă meciul cu Roman, Pintilii și Teixeira în zona mediană, lăsându-l pe Dennis Man să crească pe banca de rezerve. Acesta a fost genul de meci care îl putea urca pe Man în barca ”mijlocașul anului”, nu un ”amical” cu FC Voluntari sau Dunărea Călărași.
Atacantul anului: Alexandru Mitriţă
”Alo, ai greșit fotbalistul, băiatul meu! Ai greșit postul!”, cam așa am putea caracteriza plasarea lui Mitriță de către organizatorii Galei. Olteanul e bun, poate cel mai bun din perspectiva tehnică, fiind printre puținii care joacă fotbal, asta când nu e suspendat. Dar, oameni buni, Mitriță nu e niciodată atacant. Omul înscrie mult, e ofensiv, mereu aproape de plasă, însă asta nu-i schimbă poziția. În mod normal, Mitriță trebuia desemnat drept cel mai bun mijlocaș. Din păcate pentru Alexandru, el nu costă sute de milioane precum cel de mai sus.
Fotbalistul anului: Răzvan Marin
Fără îndoială, Răzvan Marin a cunoscut cea mai importantă explozie a anului în rândul jucătorilor români. De la 2,5 milioane cât era cotat în ianuarie, Marin a ajuns acum cel mai scump jucător din România în opinia celor de la Transfermarkt: 7 milioane de Euro.
Strict din punct de vedere fotbalistic, Răzvan a început mai greu la Liege, alternând banca de rezerve cu rolul de titular, însă ulterior i-a cucerit pe belgieni. Dintr-o echipă mediocră, Standard a recuperat pe final de sezon regulat și a ajuns în playoff, acolo unde s-a clasat pe locul 2, la 3 puncte de campioana Brugge. Pasele de gol, golurile și evoluțiile bune ale jucătorului român de 22 de ani au contat mult în ascensiunea ”roșilor”.
În martie 2018, Răzvan Marin a câștigat primul trofeu alături de Standard Liege, Cupa Belgiei, după o finală cu Genk. Acum, dacă tragem linie, avem în față un jucător Răzvan Marin titular la vicecampioana și deținătoarea Cupei Belgiei, un mijlocaș cu 7 goluri în 66 de meciuri de Jupiler League și om de bază la naționala României.
De curând, golgheterul Ligii 1, George Țucudean, a contestat absența sa din lupta pentru titlul de Jucătorul Anului 2018. De partea sa, vârful de 27 de ani are titlul în Liga 1 și Supercupa României plus evoluții foarte bune la națională. Întrebat pe cine vede jucătorul anului, atacantul a răspuns ferm: “Eu! Am câștigat campionatul, titlul de golgheter, Supercupa şi nici măcar nu m-au pus la posibili câștigători. Trebuie să câștig Campionatul Mondial ca să mă pună?” Declarația pare una arogantă, însă e o aroganță cu acoperire în realitate. Pe de altă parte, Răzvan Marin are un premiu câștigat pe merit, astfel că cei care îl contestă sunt puțin pe arătură. Ceea ce e de contestat ar fi lipsa lui Țucudean de pe lista nominalizaților.
Tânărul anului: Olimpiu Moruţan
Într-un sezon în care naționalele U21 și U19 ale României au avut evoluții de excepție, iar din rândurile lor s-au afirmat jucători unul și unul, cel mai bun tânăr fotbalist al anului, în opinia ”Galei Fotbalului Românesc 2018” a ieșit Olimpiu Moruțan. Probabil că e suficient un gol cu desculții de la Rudar, o pasă cu Hermannstadt și o declarație de la ”Palat” pentru ca un jucător să urce pe piedestal.
Moruțan e tehnic, are calități, are viziune, însă aceste calități le-au avut și ”strămoșii” săi de la FCSB Vâlceanu și Mihalcea. Unde sunt aceștia din urmă ? Poate doar Liga 2 și google să ne ajute.
Reporterul anului: Ortansa Cazacu
”Am întrebat 100 de români: Ce este o Ortansă care apare la TV?” Cei mai bătrâni ar face repede trimitere la Ortansa Jude. Cum, nu știți cine e Ortansa Jude ? Era o legendă, titulara rubricii Meteo a telejurnalelor TVR. În ceea ce o privește pe Ortansa Cazacu, aceasta e un reporter ”de lot” în trustul PRO. Nu transmit ei aproape deloc fotbal, cu excepția chinurilor reprezentate de meciurile naționalei, însă Ortansa are sclipiri la conferințele cancan.
Excelenţă în fotbal: Mihai Stoichiţă
Cum ar suna următoarea afirmație: Premiul Nobel pentru Literatură se acordă româncei Viorica Dăncilă pentru merite desăvârșite aduse limbii. Ei bine, cam așa sună și alăturarea cuvintelor ”Excelență” și ”Stoichiță”.
Performanţa anului: naţionala de fotbal U21 pentru calificarea la Euro 2019
Da, da și da. A fost și singura realizare a fotbalului românesc în 2018. Mai putea fi una prin martie 2018, la U19, însă intelectul lui Moruțan nu a fost de acord.
Portarul anului: Andrei Radu
Omul ăsta ne-a dus la Euro 2019 prin meciul senzație din Portugalia, fapt pentru care merită premiul. Pe de altă parte, cine să-l bată?
Ascensiunea anului: Alex Cicâldău (Viitorul / ”U” Craiova)
”Zecarul” trimis de Gică Hagi la ”U” Craiova nu a fost o dezamăgire în primele luni în Bănie, însă a-l numi ”ascensiune” e mult spus. Titular în echipa lui Mangia, Cicâldău e departe de a fi un jucător sclipitor. El nu e nici măcar la nivelul celor pe care ar fi trebuit să-i înlocuiască la echipa olteană.
Iată celelalte premii acordate la Gala Fotbalului Românesc:
Premiul „Ilie Balaci“: Alexandru Mitriţă
Fundașul anului: Nicuşor Bancu
Futsal: Savio Valadares
Fotbal Feminin: Teodora Meluţă
Emisiunea anului: „Top Interviuri“ a lui Alexandru Săbău (Telekom Sport)
Comentatorul anului: Dan Ştefănescu (Digi Sport)
Excelenţă ziarist: Lucian Oprea Cartea anului: „100 – Poveştile nemuritoare ale fotbalului românesc“ de Alin Buzărin şi Cristian Costache
Excelenţă în arbitraj: Cristian Balaj
Cariera în sport: Alina Dumitru (Judo)
Conducătorul anului: Laszlo Dioszegi (patron Sepsi Sf. Gheorghe)
Arbitrul anului: Radu Petrescu
Stranierul anului: Bogdan Planici (FCSB)
foto: FCSB/FB
Frumos! 🙂
Super scris, Adi!! Amuzant si informativ! Bine ai revenit cu astfel de articole!! 🙂
Bine v-am regăsit! După ani și ani… 🙂
Mersi! Cu așa ”fotbaliști”, totul e frumos 🙂