Frunza de toamna

13
600

Asa cum in volei mingea lovita sub supapa in momentul serviciului va avea o traiectorie imprevizibila, in fotbal a fost inventat sutul ireal: “folha seca” ( frunza uscata ).Termenul vine din limba portugheza si a fost dat de catre ziaristi unei executii ce iese din sfera normalitatii. Doar artistii din fotbal pot imprima mingii acel efect, descriind o traiectorie ce sfideaza legile fizicii, exact ca o frunza uscata in luna lui septembrie.
Ca si scurta descriere mingea este sutata cu interiorul piciorului si aparent se va inalta mult peste poarta.Apoi, dupa un scurt moment de planare relativ lina urmeaza caderea brusca , pravalirea spre poarta devenind cosmarul oricarui portar, pacalit initial orbita perfida, aparenta.

Inventatorul oficial al acestui tip de sut este jucatorul brazilian Waldir Pereira, cunoscut majoritatii sub numele “Didi”. Povestea este ca mai toate povestile fotbalului interesanta.Cel ce va deveni dublu campion mondial cu nationala “aurie” a fost obligat la un moment dat in cariera sa loveasca mingea cu interiorul piciorului din cauza unei afectiuni a gleznei. Si astfel a aparut executia extraterestra.
Italienii au si ei o alternative la executia brazilianului , numita “foglia morta” si reprezinta cam acelasi tip de sut. “Foglia morta” este patentata pe numele Mario Corso , marele jucator al Interului anilor ’60. Oficial diferentierea intre cele doua executii se face destul de greu. Italienii spun ca “foglia morta” reprezinta un sut din lovitura libera care ocoleste zidul si cade brusc in poarta.
Controverse fata de “primul executant” sunt multe. Istoria l-a creditat pe Didi. Insa o declarative interesanta a dat primul campion olimpic din istoria sportului romanesc – tragatorul de tir Iosif Sirbu – contrazice istoria:

“Baratki a fost pentru mine un adevarat toreador al fotbalului. Acum cativa ani am auzit de folha seca a lui Didi. Vreau sa va spun ca inca de acum 25 de ani Baratki era un as al frunzei de toamna, numai ca nu s-a gasit atunci un ziarist sa dea loviturii un epitet poetic”

 

Articolul precedentJocuri de fotbal: Cine este fotbalistul?
Articolul următorRatari

13 COMENTARII

  1. Il foloseste de fiecare data cand executa lovituri libere:D…asa fac si eu…imi iese mai rar…dar si cand imi iese e gol:))

  2. Măh, voi nu vă dați seama că fotbalul românesc e plin de dinăștia care trag frunze uscate acum? Despre ei scrie zilnic L.Equipe de Dâmbovița, aka Cancan.

  3. Vorbeam cu Cosminel ieri despre asta…pai Dorel da numai "frunze cazatoare" da' nu ai timp sa le observi ca se opresc la 9 metri, in zid =))

  4. Beleaua, cum se face frate ca Paul a ghicit in postul cu '' Jocuri de fotbal: Cine este fotbalistul? '' cand eu am scris ca este Gattuso cu o ora si jumatate inainte?

  5. @tiberiuadrian.peiu …ai dreptate aici.Te sustin pentru ca observasem si eu acelasi lucru.Poate Beleaua nu a fost atent.Suntem oameni, intelege si tu 😉

  6. Probabil ca nu poti credita pe nimeni cu meritul acesta. Oricum e indeajuns pentru orice jucator ca poate sa suteze in felul acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here