Fotbalul și tehnologia

0
1695

Nu este deloc ușor să ții pasul cu moda sau cu tehnologia.

În ziua de astăzi tehnologia în sport a devenit crucială. Vorbim aici desigur de marile cluburi din Europa. Dacă la noi în țară încă suntem în urmă cu infrastructura și investițiile de bază la nivelul copiilor și juniorilor, jucătorii de elită din marile campionate se antrenează și joacă cu un sistem portabil de măsurare cu GPS, care detectează fiecare mișcare și măsoară ritmul cardiac spre exemplu.

Doctorii și echipele medicale au date despre toate sesiunile și meciurile de la antrenamente, pot preveni accidentările și analiza somnul jucătorilor, dar și monitoriza regimul alimentar, tratamentele medicale și dezvoltarea masei musculare. În prezent se lucrează foarte mult cu viziunea jucătorilor în teren și capacitatea lor de percepție. Spre exemplu, ce se întamplă cu un jucător când primește mingea sub presiune, ce poate vedea și ce nu poate vedea.

foto csfcsportsdepartment.files.wordpress.com

Cele mai tari cluburi din lume au în prezent propriile departamente IT, foarte bine finanțate capabile să analizeze și să zdrobească orice statistici. Benfica sau Manchester City, club care este susținut și finanțat de familia regală din EAU, investește anual aproximativ 300.000 de euro într-o asemenea aplicație sau naționala de fotbal a Germaniei, care colaborează exclusiv cu firma de software, SAP, sau Liverpool care are și ea 10-12 specialiști IT angajați cu normă întreagă.

Să spunem că un jucător al Dunării Călărași s-ar trezi într-o dimineață cu o anumită durere și a dormit prost. Astfel el este înregistrat în sistem, care dă mai departe preparatorului fizic rezultatele înainte de un antrenament. Acesta se poate ocupa separat de jucător cu un program de alergare, exerciții specifice și relaxare mai multă, în funcție de nevoile fotbalistului.

În comparație cu baschetul, fotbalul este un sport mult mai complex, având mai mulți sportivi pe teren, într-un joc regăsim mai multe situații standard de joc, care pot fi monitorizate și arătate separat în ședințele tactice din fiecare dimineață.

George Ogăraru menționa într-un interviu că până să semneze cu Ajax Amsterdam, olandezii au fost interesați și de caracterul jucătorului român. Se dorește în anii următori utilizarea acestor date în sport și pentru crearea profilurilor de personalitate. Pentru a forma o echipă de fotbal, este necesar să strângi și jucătorii care gândesc la fel și au aceleași aspirații și idei de joc. Astfel omogenizarea echipei se petrece mult mai rapid, dar și chimia dintre jucători. Cel mai bun exemplu este FC Barcelona, care prin La Masia, a creat de-a lungul anilor un stil de joc specific clubului, neegalat până în acest moment de nici o altă echipă din lume.

Reunirea unei bune echipe de fotbal este ca și cum ai crea un puzzle psihologic.

foto kmd.net

În timpul unui campionat Mondial sau European, jucătorii trebuie să petreacă câteva săptămâni împreună și dacă aceștia se înțeleg bine și combinația de jucători aleasă se potrivește, se poate crea un avantaj uriaș, bineînțeles în combinație cu talentul și rezistența la efort pe toată perioada unui turneu.

În concluzie, impactul tehnologiei în sport este din ce în ce mai mare, aplicațiile folosite care adună statisticile sunt într-o continuă dezvoltare, iar dacă acum zeci de ani abia apărea un calculator, recent s-a implementat și tehnologia Goal Line și Video Assistant Referee, în anii ce vom urma vom fi martorii creării unui sport perfect din toate punctele de vedere.

Articolul precedentJose Mourinho – The Happy One
Articolul următorEchipa națională de fotbal a Danemarcei 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here