În anii 90, România avea fotbal. România avea echipă națională. România avea, ceea ce îi lipsește azi: fotbaliști de clasă! Performanțele ”Generației de Aur” nu rămâneau fără ecou în fotbalul care conta din Europa. Aveam jucători în cele mai importante campionate, de la Primera Division și Serie A, până în spectaculosul Premier League.
”Românii din Premier League” este și subiectul nostru de azi, unul destul de dureros dacă privim ”multitudinea” de compatrioți care ajung în insulă. De la Dan Petrescu, perioada Chelsea, și Gică Popescu-foto, perioada Tottenham, jucătorii români nu au mai plecat cu fruntea sus din Regat. Și în Premier League am mai oferit și alți componenți din ”Generația de Aur”, precum Florin Răducioiu (West Ham), Ilie Dumitrescu (Tottenham/West Ham) și Viorel Moldovan (Coventry), dar și jucători buni post-Generația de Aur, ca Adi Mutu (Chelsea), Cosmin Contra (WBA) sau Răzvan Raț (West Ham).
Între timp, generațiile s-au schimbat, iar fotbalul românesc a început să ofere tot mai puțini fotbaliști în Premier League și diviziile inferioare din Anglia. Iar cei care au ajuns în fotbalul britanic fie au dezamăgit complet, fie au fost repede vânduți/împrumutați/cedați gratis sau puși pe liber. Să o luăm cronologic…
Costel Pantilimon, uriașul care putea mai mult în Premier League
Împrumutat în 2011 de la Poli Timișoara la Manchester City, Costel Pantilimon avea să fie cumpărat definitiv, un an mai târziu, de echipa de pe Etihad Stadium, iar viitorul acestuia în fotbalul mare din Premier League se anunța unul strălucit. Din păcate, Panti a fost mai mereu rezervă la ”cetățeni”, prinzând doar 7 meciuri în Premier League în perioada 2011-2014.
Între 2014 și 2016 și-a câștigat locul de titular, dar nu la City, ci la codașa Sunderland, echipă unde fusese cedat gratis. Finalul sezonului 2015-2016 l-a găsit pe Pantilimon din nou rezervă, fapt pentru care acesta și-a căutat un nou angajament. A semnat cu Watford, dar aici a prins doar 2 meciuri, fapt pentru care și-a căutat liniștea în La Liga, acolo unde a semnat pentru Deportivo La Coruna.
După doar 6 meciuri în Spania, a ajuns rezervă și în tricoul lui SuperDepor, iar din 2017 s-a resemnat cu un post de titular la Nottingham Forest, o echipă de mijlocul clasamentului din Championship.
Vlad Chiricheș, țeapa dată de Becali celor de la Tottenham
După Stanciu la Anderlecht pentru aproape 10 milioane de Euro, Chiricheș la Tottenham pentru 9,5 milioane de Euro a fost a doua cea mai mare țeapă dată de Gigi Becali în ”cariera” sa de patron. Câteva evoluții bune la Steaua/FCSB, asortate cu 2-3 goluri de senzație în cupele europene, l-au transformat pe Chiricheș într-o mare speranță.
Chiricheș nu și-a început rău cariera în Premier League. A alternat meciurile din postura de rezervă cu cele ca titular, iar în primul sezon, 2013-2014, a adunat 17 prezențe în campionat și încă 7 în celelalte competiții. A urmat apoi căderea din sezonul 2014-2015. A mai prins doar 8 meciuri, iar Spurs l-a vândut sezonul următor la Napoli pentru 7 milioane de Euro.
Florin Gardoș, dovada că englezii nu s-au învățat minte cu Chiricheș
Peste doar un sezon, tot de la Steaua/FCSB, tot în Premier League și tot pe o sumă mare, pleca Florin Gardoș. Colegul lui Chiricheș din defensiva Stelei semne cu Southampton pentru o sumă de transfer de 6,8 milioane de Euro.
Gardoș avea un început relativ bun la ”Sfinți” cu meciuri bune și laude peste laude. A fost pe teren în 11 meciuri de campionat, printre care s-au numărat și două victorii de răsunet împotriva lui Manchester United și Arsenal, dueluri fără gol primit de Southampton-ul antrenat atunci de Ronald Koeman.
Cum orice începe bine se termină prost atunci când vine vorba de jucători români, Gardoș a suferit o accidentare urâtă la genunchi și a revenit abia după 18 luni la prima echipă, jucând tot meciul într-un 0-5 încasat de la Arsenal, în FA Cup. Între 2015 și 2017, Gardoș avea în ”palmares” doar acest meci de tristă amintire. Apoi, conform tradiției, a fost cedat gratis la Universitatea Craiova, unde nu a confirmat, iar azi îl găsim la Poli Iași.
Pentru jucătorii români a fost dificilă acomodarea și în liga secundă engleză-Championship-o întrecere cu multe clase și peste Liga 1 din România.
George Țucudean, de două goluri speranță la Charlton
Cel mai bun atacant al momentului din Liga 1, George Țucudean (CFR Cluj), a avut experiențe extrem de nefericite în străinătate. În 2013 a semnat cu Standard, însă nu a convins, iar după doar 11 meciuri jucate a fost retrimis acasă. Peste un sezon, o nouă încercare afară.
În Iulie 2014, Țucudean semnează cu Charlton Athletic, pe atunci în Championship. Sezonul începe bine pentru atacantul român, care e titular în meciul cu Brentford (1-1). Apoi, încep să apară și golurile. Pe 19 august 2014 înscrie în victoria, 3–2, cu Derby County. Apoi, înscrie într-un 2–1 cu Bolton Wanderers și cam asta a fost… Din titular, Țucudean abia mai prinde lotul, iar din ianuarie 2015 semnează cu Steaua/FCSB, acolo unde este împrumutat.
Sergiu Buș…își mai amintește cineva de el?
Pe Sergiu putea foarte bine să-l cheme ”Sergiu loan Buș”, dar nu cu i, de la Ioan Gură de Aur, ci cu ”l”, de la Liga 1. Toată cariera lui pe plan intern, cu mici excepții, s-a legat de împrumuturi. Când era la CFR Cluj, a fost trimis în ”delegație” la Alba Iulia, Târgu Mureș, Gaz Metan sau la celebra Corona Brașov.
În 2014, cariera lui Buș devine serioasă. Ajunge la CSKA Sofia, acolo unde rupe norii. În 19 meciuri înscrie 10 goluri și atrage atenția celor de la Sheffield Wednesday, acolo unde semnează pe 2 februarie 2015. Cum între Bulgaria și Anglia e diferență ca între Tricotaje Ineu și Real Madrid, Buș nu are nicio șansă în Championship. Prinde 9 meciuri în două sezoane și apoi revine în Liga 1. Azi, ghiciți unde e Sergiu? Exact! E-n Bulgaria, la Levski!
Adi Popa, ”Motoreta” răsturnată la Reading
Cu meciuri în grupele UEFA Champions League, în optimile Europa League, mega-campion în Liga 1 și jucător de națională, Adi Popa a fost vândut de Steaua/FCSB la Reading, în ianuarie 2017. Deși ajunsese la o echipă ultra-modestă din Championship, Adi Popa nu s-a acomodat. A prins rareori echipa, doar 9 meciuri în doi ani, iar astăzi joacă, la fel ca Buș, tot ”acasă”, în Bulgaria, la Ludogoreț.
Gabi Tamaș a făcut un șpriț Premier League-Championship
Din cel mai serios fotbal al Europei nu putea lipsi cel mai neserios fotbalist român, dovadă clară a faptului că extremele se atrag. Gabriel Tamaș, alintat ”Îmbătamaș” prin presa de specialitate, a evoluat atât în Premier League, la West Bromwich, cât și în Championship, la West Bromwich, Doncaster, Watford și Cardiff.
La ora la care se ”tipărește” acest articol, România încă mai are un fotbalist în Premier League. E vorba de Florin Andone, vârf de bancă la Brighton & Hove Albion. Spunem ”încă”, întrucât deja au apărut zvonuri în presă legate de o eventuală plecare a acestuia în Turcia, la Fenerbahce. Sperăm să fie doar o știre ”românească”, iar Andone să lupte pentru un viitor cât mai lung în Premier League.
Sezonul 2018-2019 început de Andone în Premier League este, deocamdată, unul onorabil. Nu este încă un titular la Brighton, însă și-a făcut datoria atâta timp cât a jucat. A luptat, a alergat și a și marcat 2 goluri în cele 12 meciuri în care a apărut.
Alături de Florin Andone, la Brighton ar putea ajunge și o speranță a fotbalului românesc. Tudor Cristian Băluță, mijlocașul de 19 ani de la Viitorul Constanța, ar fi semnat cu Brighton. El mai are de așteptat până când va debuta în Premier League. Se pare că Băluță va fi împrumutat la Viitorul până la vară, după care va face pasul cel mare spre Anglia. Nu se știe dacă va juca în Premier League sau pentru echipa U23 a lui Brighton. Sunt trei condiții esențiale de îndeplinit pentru ca România să aibă 2 jucători în Premier League: echipa să nu retrogradeze, Andone să nu fie vândut, iar Băluță să primească încredere.
Până la explozia lui Andone și debutul lui Băluță, nu putem decât să ne întrebăm, cu amărăciune, ”De ce nu reușesc fotbaliștii români în Premier League și în fotbalul britanic la orice nivel?” Nu-i așa că întrebarea e retorică?
surse: Transfermarkt.com