Fotbal peste oceane: Banfield – Campioana inedită a Argenitinei

0
399

Înainte de a începe articolul propriu zis, e bine să precizăm unele lucruri ce v-ar putea induce în confuzie.


Prima divizie a fotbalului argentinian își împarte meciurile în două turnee pe an: Apertura ( Deschiderea ) ce se joacă toamna și Clausura ( Închiderea ) ce se joacă în prima jumătate a anului imediat următor.

Vă întrebați probabil cum se califică echipele argentiniene în competițiile internaționale. Pe continentul sud-american se organizează două competiții principale: Copa Libertadores și Copa Sudamericana. În Copa Libertadores se califică echipele campioane în Apertura și Clausura, plus primele două cu cel mai bun punctaj la general ( Apertura + Clausura ) în timp ce în Copa Sudamericana se califică cele mai bine șase clasate în același clasament general. O adevărată odisee a cifrelor, nu?

Acum, să revenim la povestea noastră.

Acum 113 ani, moment în care englezii Daniel Kingsland și George Burton au fundat clubul Banfield, fotbalul nu era o prioritate. Primul obiectiv a fost crearea unui loc în care muncitorii britanicii ai companiei Gran Ferrocaril Sur puteau să se întâlnească, să socializeze și să își împartășească experiențele avute într-o țară situată departe de locurile natale. La fel ca în multe alte locuri din Argentina, orașul Banfield a crescut în jurul stației de cale ferată, o Mică Britanie în plin Pampas.

Banfield, clubul, a crescut o dată cu orașul – situat la 15 kilometri sud de capitala Buenos Aires. Până la începutul Primului Război Mondial, sportul rege nu era fotbalul, ci cricketul. O dată cu izbucnirea războiului, majoritatea familiilor britanice emigrate în
Argentina s-au întors pe Insula Britanică, iar din acel moment clubul Banfield a început să se deschidă în fața universului non-britanic ce îl înconjura. Fotbalul, sport ce în acel moment era trimis într-un plan obscur, a început să își câștige un loc în față, pentru ca în 2009 să câștige Apertura, primul titlu din istoria sa de 113 ani, cu o echipă din care lipsesc cu desăvârșire jucătorii englezi. S-or fi gândit la asta Kingsdale și Burton în acea zi de 21 ianuarie 1986?

Banfield este un fel de Unirea Urziceni în Argentina. Și-a petrecut anii de viață mai mult prin diviziile inferioare, între promovări și retrogradări, iar de la ultima sa urcare pe prima scenă a fotbalului argentinian a progresat în unica manieră ce o poate face un club ce nu se numește Boca Juniors sau River Plate: cheltuieli mici, vânzări bune. Cum a ajuns să câștige titlul în Argentina? A punctat decisiv împotriva granzilor ( River, Lanus, Newwll.s, Independiente sau Velez Sarsfield ) și a știut să se recupereze după înfrângeri dure.


Banfield nu mai este mica enclavă Brit-Pop de acum 100 de ani. S-a transformat într-o echipă pur argentiniană, acolo unde cumbia e dominantă și pentru prima oară în istorie s-au putut auzi scandările de Campeones! Campeones! Oe, oe, oe!

Articolul precedentEXCLUSIV: Statistica BDF – Cifrele turului – Date generale
Articolul următorGhete de fotbal: Puma V1.10 – Ghetele inspirate din puterea africană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here