Fotbal pe promisiuni, intr-o epoca a transferurilor de sute de milioane de euro

0
1521

oumar diabyUPDATE: Pentru ca fotbalistii si-au cerut drepturile, echipa Racing Santander a fost sanctionata azi de catre Federatia Spaniola de Fotbal – 3006 euro amenda si suspendare de un an din Cupa Spaniei.

Doarme intr-o cameră de 10 metri pătrați, pe o saltea așezată jos, lângă hainele aruncate alandala intr-o valiză pentru că nu are unde sa le țină, se încălzește cu un mic radiator electric împrumutat de către un colegi si mănâncă din când în când invitat fiind de către coechipieri. Însă nu îi este ușor să ajungă la culcușul pe care și l-a improvizat. Trebuie să sară un gard, pentru că nu are cheie de la intrarea principală și nu de puține ori a fost pe punctul de a fi arestat de către polițiști care au sediul chiar lângă La Albericia, un complex sportiv in care se pregatesc toate echipele celor de la Racing Santander, de la cea mare pana la cele de juniori.

Oumar Diaby a plecat din Mali spre Europa visând, ca mulți alți tineri africani, să își facă viața mai ușoară în Europa. A ajuns în Franța și de acolo în Spania, in vara lui 2013, la Racing Santander, care i-a oferit un contract la echipa a doua. Clubul spaniol i-a promis un salariu lunar de 450 de euro, masa si cazare, însă Oumar nu a primit nimic din august. Proprietara apartamentului în care a fost cazat l-a dat afară în luna noiembrie și, în ciuda încercărilor de a vorbi cu președintele clubului pentru a îi rezolva situația, acesta refuzând să se întâlnească cu el, tânărul portar ( 22 ani ) s-a văzut nevoit să se refugieze într-una din camerele goale ale complexului sportiv unde se antrenează echipa zi de zi.

Oumar Diaby este doar unul dintre fotbaliștii de la Racing Santander care s-au antrenat și au jucat fotbal fără să mai primească bani în ultimele șase luni de zile. Cu cuțitul la os, după nenumărate încercări de a găsi o soluție în birourile conducătorilor, echipa nu a mai rezistat, iar joi seară a refuzat să joace meciul din sferturile de finală ale Cupei Regelui Spaniei. Dacă i-ar fi eliminat pe cei de la Real Sociedad ( 2-0 pentru echipa bască în tur ), ar fi jucat în semifinale cu Barcelona, însă jucătorii, susținuți de corpul tehnic, au decis că e istoria de 100 de ani a acestui club merită o altă traiectorie, nu una încărcată de umilințe, rușini și cazuri dramatice, așa cum este cel al lui Oumar .

Povestea nefericită a celor de la Racing Santander a început in ianuarie 2011 atunci cand Ashan Ali Syed, un om de afaceri indian, a cumparat pachetul majoritar de acțiuni in schimbul a 15 milioane de euro, bani din care a plătit doar 500 000. După doar șase luni de zile, Ali Syed dispare lăsând clubul în mijlocul unui haos financiar, echipa retrogadând în Segunda în 2012, pentru ca in 2013 să mai coboare un eșalon, în Segunda B. În mai 2013, Ali Syed cedează acțiunile, prin intermediul avocaților trimiși, însă clubul nu reușește să găsească alt cumpărător.

racing santander

30 ianuarie 2014. Fără salarii încasate din august 2013, fotbaliștii amenință că nu vor juca meciul de cupă cu Real Sociedad. Zis și făcut. Echipa a ieșit pe teren, însă chiar după fluierul de start al arbitrului, fotbaliștii s-au strâns în centrul terenului, rivalii au trimis balonul în aut, iar căpitanul l-a anunțat pe arbitru că refuză să joace, acesta punând capăt unui dintre cele mai scurte meciuri de fotbal din istorie.

Urmează zile decisive pentru Racing Santader, pentru fotbaliști, pentru fani și în particular, pentru Oumar Diaby, care, în ciuda protestului, a dormit tot pe salteaua așezată pe podeaua micuței încăperii din La Albericia.

Articolul precedentPrince Moulay Abdellah Stadium, Rabat, Maroc
Articolul următorGabriele Angella, gol care l-ar face invidios pe Zlatan Ibrahimovic !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here