Florian Marinescu, oameni din fotbal care ne-au părăsit în 2024

0
369

Florian Marinescu
19 noiembrie 1945 • 5 ianuarie 2024

Pe data de 5 ianuarie 2024, fotbalul românesc pierdea o figură respectată a anilor ’60 și ’70, Florian Marinescu, care se stingea din viață la vârsta de 78 de ani. Acesta fusese o prezență discretă, dar esențială pentru echipele la care a activat, în special la Progresul București. Povestea sa rămâne un exemplu de pasiune, dăruire și adaptabilitate.

Florian Marinescu
Florian Marinescu

Născut pe 19 noiembrie 1945, în București, Florian Marinescu a fost fascinat de fotbal încă din copilărie. Și-a început cariera la 15 ani când a ajuns la terenul echipei Confecția București. Aici, talentul său a fost remarcat de reputatul antrenor Cornel Drăgușin, cel care i-a îndrumat primii pași în fotbalul organizat. La Confecția București, tânărul Marinescu avea să deprindă abilitățile care urmau să-l propulseze mai târziu în fotbalul mare.

Progresul București, sezonul 1970-1971 / Florian Marinescu, al doilea de la stânga la dreapta în rândul de sus.
Progresul București, sezonul 1970-1971 / Florian Marinescu, al doilea de la stânga la dreapta în rândul de sus.

Drumul spre consacrare l-a dus, într-un final, la Progresul București, club cu care avea să-și asocieze și cele mai frumoase amintiri din carieră. Între 1968 și 1971, fundașul dreapta, poreclit Mandezu de către Florin Știrbei, a devenit un stâlp al apărării “bancarilor”, demonstrând constanță și loialitate față de culorile echipei. Era recunoscut pentru versatilitatea sa, fiind capabil să joace și pe partea stângă, în funcție de nevoile echipei.

Florian Marinescu într-un meci amical din 1969 cu IFK Göteborg câștigat de Progresul cu 1-0.
Florian Marinescu într-un meci amical din 1969 cu IFK Göteborg câștigat de Progresul cu 1-0.

Din păcate, destinul i-a rezervat un moment de cumpănă care i-a marcat definitiv cariera. În timpul unui meci, un contact nefericit cu un adversar de la Sportul Studențesc, Pais, a dus la o accidentare gravă. O fractură a întrerupt brusc ascensiunea lui Marinescu, obligându-l să părăsească scena fotbalului de elită la vârsta de doar 27 de ani.

Traseul său fotbalistic a fost, totuși, unul impresionant, incluzând etape importante. După debutul la Confecția București, Florian Marinescu a îmbrăcat tricoul echipei Fructexport Focșani, în perioada stagiului militar. A urmat perioada de glorie la Progresul București, iar spre finalul carierei, a jucat pentru URBIS București, unde și-a încheiat activitatea competițională.

Florian Marinescu - Fructexport Focșani
Florian Marinescu – Fructexport Focșani

Viața după fotbal a fost la fel de plină de provocări, dar Florian Marinescu a demonstrat aceeași determinare ca și pe teren. După retragere, a mai evoluat timp de trei ani la nivel amator, pentru URBIS București, unde ulterior și-a continuat activitatea profesională ca inginer. Această tranziție reprezintă o dovadă a adaptabilității sale și a capacitații de a construi o viață de succes dincolo de sport.

Florian Marinescu rămâne în memoria celor care l-au cunoscut drept un profesionist dedicat, care și-a servit cu loialitate echipele ale căror culori le-a apărat. Deși nu a câștigat trofee majore, contribuțiile sale pe teren au fost mereu apreciate. Activitatea sa fotbalistică, desfășurată pe parcursul a 12 ani, a fost marcată de perseverență și spirit de echipă. Moștenirea sa sportivă este definită printr-o combinație rară de talent și muncă asiduă.

Progresul București 1968/69 / Rândul de sus: Cornel Drăgușin (antrenor principal), Viorel Popescu, Florian Marinescu, Aurel Măndoiu, Constantin Matache, Paul Manta, Petre Mândru, Jean Grama, Mihai Mirăuţă, Adrian Constantinescu, Eugen Cristea (medic)Rândul de jos: Nicolae Neacșu, Radu Ionescu, Constantin Matei, Nicolae Oaidă, Gheorghe Șoangher, Teodor Țarălungă, Nicolae Mocanu
Progresul București 1968/69 / Rândul de sus: Cornel Drăgușin (antrenor principal), Viorel Popescu, Florian Marinescu, Aurel Măndoiu, Constantin Matache, Paul Manta, Petre Mândru, Jean Grama, Mihai Mirăuţă, Adrian Constantinescu, Eugen Cristea (medic). Rândul de jos: Nicolae Neacșu, Radu Ionescu, Constantin Matei, Nicolae Oaidă, Gheorghe Șoangher, Teodor Țarălungă, Nicolae Mocanu

Astfel, Florian Marinescu nu a fost doar un jucător de fotbal, ci și un simbol al dedicației față de sport. Cu toate că timpul și accidentările i-au limitat ascensiunea, povestea sa este una care merita spusă. Florian Marinescu rămâne un exemplu de cum pasiunea pentru fotbal poate defini și influența vieți în moduri profunde și memorabile.

Deși nu s-a bucurat de performanțe majore în termeni de trofee, Florian Marinescu rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un profesionist dedicat care și-a servit cu loialitate echipele. Versatilitatea sa pe teren, fiind capabil să evolueze atât ca fundaș dreapta cât și pe partea stângă, l-a făcut un jucător valoros pentru formațiile unde a activat.

O altă fază în prim plan cu Florian Marinescu din meciul c IFK Göteborg
O altă fază în prim plan cu Florian Marinescu din meciul c IFK Göteborg

Cariera sa activă s-a întins pe parcursul a 12 ani, începând de la vârsta de 15 ani și până la 27 de ani, perioadă în care și-a demonstrat calitățile de apărător solid și consecvent. Deși scurtată prematur de accidentarea suferită, activitatea sa fotbalistică a lăsat o amprentă pozitivă în istoria cluburilor unde a evoluat.

Echipele de club la care a jucat Florian Marinescu:

Traseul său fotbalistic a inclus mai multe opriri:
– Confecția București (perioada de juniorat)
– Fructexport Focșani (în timpul stagiului militar)
– Progresul București (perioada de glorie)
– URBIS București (ultimii ani de carieră)

Florian Marinescu în 2017 asistând la un meci în tribunele stadionului din Chiajna
Florian Marinescu în 2017 asistând la un meci în tribunele stadionului din Chiajna

Mulțumiri Florin Marinescu pentru informațiile oferite în realizarea acestui articol. 

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău