Finala Cupei României 1972: Rapid București – Jiul Petroșani 2-0

0
395

Finala Cupei României 1972
Rapid București – Jiul Petroșani 2-0

Pe 2 iulie 1972, pe stadionul „23 August”, sub privirile a aproximativ 30.000 de spectatori se juca a 34-a finală a Cupei României. Cu șapte trofee în palmares, dar cu ultimul succes în competiție datând din 1942, Rapidul căuta să-și regăsească gloria de altădată. De cealaltă parte se afla Jiul Petroșani, o echipă muncitoare, dură, capabilă să răstoarne orice pronostic, care venea cu ambiția de a cuceri primul său trofeu major.

Până în finală, rapidiștii au eliminat Minaur Zlatna, Unirea Drăgășani (2-0), Oțelul (1-0) și Metalul București (3-2). Jiul a ajuns în ultimul act al competiției după ce au trecut de Odorheiu Secuiesc (3-0), SC Bacău (1-0), CFR Cluj (4-1) și Dinamo (2-2 și 7-6 după penalty-uri – acest meci a fost primul din istoria Cupei României care a fost decis în urma loviturilor de la 11 metri).

Finala Cupei României 1972: Rapid București - Jiul Petroșani 2-0
Finala Cupei României 1972: Rapid București – Jiul Petroșani 2-0
FINALA CUPEI ROMÂNIEI 1972
Duminică – 2 iulie 1972, București
Stadionul 23 August
Spectatori: 30.000
Arbitru: Gheorghe Limona (București)
RAPID BUCUREȘTI20JIUL PETROȘANI
Stelian Marin 3′[1]:0  
Alexandru Neagu 27′[2]:0  
PRIMUL 11
Răducanu Necula (GK)Vasile Suciu (GK)
Ion PopAlexandru Georgescu
Nicolae Lupescu (C)Nicolae Georgevic
Alexandru BocAndrei Stocker
Ion Gheorghe CodreaGogu Tonca
Iordan AngelescuAdrian Dodu
Ion DumitruGheorghe Kotormani
Stelian MarinDumitru Urmeș 49’▼
Constantin NăsturescuGheorghe Mulțescu
Alexandru NeaguPetre Libardi (C)
Teofil Codreanu 66’▼Cristian Făgaș
REZERVE
Marian Petreanu 66’▲▲49′ Dumitru Constantin Stoian
ANTRENORI
Bazil MarianEugen Iordache

 

Finala Cupei României 1972 a început în favoarea bucureștenilor, care au lovit rapid. În minutul 3, M. Stelian a profitat de o ezitare a lui Suciu și a deschis scorul, aruncând în aer tribunele pline de suporteri giuleșteni. Jiul, surprins de startul vijelios al adversarilor, a încercat să revină, dar fără succes. În minutul 27, Neagu a trimis un șut de o violență rară, mărind avantajul Rapidului la 2-0. O execuție care avea să rămână în memoria celor prezenți, o lovitură perfectă ce nu a lăsat nicio șansă portarului petroșenean.

Deși Jiul a răspuns prin câteva acțiuni periculoase, cel mai aproape de gol fiind Dodu în minutul 32, mingea sa trecând agonizant prin fața porții lui Răducanu, Rapid a continuat să domine. Dumitru a încercat să închidă repriza cu un gol din lovitură liberă, însă execuția sa s-a lovit de zid.

După pauză, Rapid nu a mai forțat. Conștienți că au avantajul pe tabelă și controlul jocului, giuleștenii au gestionat inteligent partida. Jiul a încercat să atace, dar toate eforturile lor se opreau înainte de careul de 16 metri, unde defensiva bucureșteană a fost de netrecut.

Singurele momente în care tribunele au tresărit au venit din șuturile lui Neagu, care a continuat să-l testeze pe Suciu. În minutul 81, portarul Jiului a avut nevoie de toată experiența sa pentru a evita un al treilea gol. De partea cealaltă, Răducanu a fost pus la încercare o singură dată serios, în minutul 79, când Dodu a șutat puternic, dar mingea a șters bara și a ajuns în zona fotoreporterilor.

Fluierul final a adus descătușarea pentru Rapid. După trei decenii, Giuleștiul redevenea câștigător al Cupei României! O echipă muncitoare, bine așezată, care și-a impus stilul și a fructificat punctele slabe ale adversarului. Năsturescu a avut poate cel mai bun meci al sezonului, Dumitru a arătat o creștere evidentă, iar Angelescu, Neagu, Boc și Lupescu au format un nucleu solid.

Pentru Jiul, această finală rămâne o bornă importantă, un moment de referință în istoria clubului. Deși au fost învinși, petroșenenii au demonstrat determinare și au încercat să producă surpriza, așa cum o făcuseră în semifinale. Dodu a fost, fără îndoială, cel mai bun jucător al echipei sale, iar Mulțescu și-a confirmat statutul de mare speranță a fotbalului românesc.

Pentru Rapid, această Cupă a înseamat mai mult decât un trofeu. Era sfârșitul unui blestem de trei decenii, o revanșă pentru toate finalele pierdute și pentru momentele de suferință ale suporterilor. O victorie care reînvia speranțele pentru viitor și readucea Rapidul în prim-planul fotbalului românesc.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău