Veste excelentă pentru fanii fotbalului din Argentina. Suporterii vizitatori vor avea din nou dreptul de a fi prezenţi pe stadion. Ok, nu chiar toţi, deocamdată la meciurile din provincia Buenos Aires. Ok, nu chiar toate din provincia Buenos Aires, să ne limităm la trei. Sau două? Cu Federaţia din Argentina nu poţi fi niciodată sigur. Dar mai întâi să vedem un scurt istoric al absenţei suporterilor oaspeţi de pe stadioane, problemă ce datează de aproape 9 ani.

Noiembrie 2006

Federaţia din Argentina ia decizia de a interzice prezenţa fanilor oaspeţi pe stadioane, ca urmare a numeroaselor violenţe din acel sezon. Cel mai recent episod, suporterii lui Racing şi San Lorenzo au blocat autocarele propriilor echipe din drumul către stadion, nemulţumiţi că meciul se va juca cu porţile închise. Această măsură fusese luată după ce susţinătorii lui Racing creaseră probleme cu o săptămâna înainte, la derby-ul cu Independiente, meci abandonat în minutul 64. Era al treilea meci din acel sezon stopat din cauza violenţelor. În plus, în luna septembrie, meciul Gimnasia – Boca Juniors nu s-a mai reluat, după ce brigada de arbitri a fost ameninţată în vestiar, la pauză, de preşedintele gazdelor.

Măsura a rezistat doar câteva zile şi a fost ridicată la presiunea Uniunii jucătorilor, care a considerat că nu aceasta este metoda potrivită pentru a eradica violenţa de pe stadioane. Fotbaliştii au ameninţat cu greva.

Iulie 2007

Federaţia din Argentina interzice din nou suporterii oaspeţi, dar de această dată prima ligă este considerată excepţia, măsura fiind valabilă doar pentru meciurile din liga a 2-a în jos. Este aplicată după moartea unui fan la barajul de promovare dintre Nueva Chicago şi Tigre şi rezistă timp de 4 ani.

infobae.com
infobae.com

August 2011

Ca urmare a retrogradării lui River Plate în divizia secundă pentru prima dată în istorie, Julio Grondona, preşedintele Federaţiei la acea vreme, face o excepţie. Este permisă vânzarea unor bilete “neutre” pentru a umple sectoarele oaspeţilor. River Plate promovează imediat, iar măsura este reintrodusă în 2012 pentru diviziile inferioare.

Iunie 2013

Un suporter al lui Lanus este împuşcat şi ucis în timpul confruntărilor cu poliţia de la partida din deplasare cu Estudiantes. Meciul este oprit la pauză. Federaţia decide ca ultimele două etape să se joace fără suporteri vizitatori şi la meciurile din prima ligă, apoi extinde măsura şi în sezoanele următoare.

argviolenta
lacapital

Septembrie 2015

Federaţia decide să testeze reprimirea suporterilor oaspeţi pe stadioane. În prima fază, au fost alese trei meciuri din acest weekend: Arsenal de Sarandi – Olimpo şi Sarmiento – Defensa y Justicia, din prima ligă, şi Tristan Suarez – Sportivo Italiano, din liga a 3-a, toate din provincia Buenos Aires. În final, vor rămâne doar două meciuri în “faza pilot” întrucât stadionul celor de la Sarmiento nu este pregătit să găzduiască spectatori în sectorul pentru oaspeţi.

Dacă totul va decurge fără probleme, Federaţia intenţionează să crească, treptat, numărul partidelor. Un alt test va fi sfertul de finală de la noapte din Cupa Argentinei, dintre Racing şi San Lorenzo (culmea, chiar meciul după care a fost luată pentru prima oară măsura de a interzice fanii), partidă la care suporterii ambelor echipe vor avea acces. Meciul se joacă pe teren neutru.

Cu toate că “oaspeţii” nu au mai fost prezenţi, problemele de pe stadioanele din Argentina nu au încetat cu totul. Numai din acest sezon putem menţiona atacul cu pietre şi focuri de armă din chiar prima etapă, obiectul care l-a lovit în cap şi pus la pământ pe antrenorul Gustavo Alfaro în a doua etapă, meciul abandonat dintre Arsenal de Sarandi şi Aldosivi după confruntările fanilor cu poliţia, un alt meci abandonat (Godoy Cruz – Racing) după ce fanii nu se mai opreau din aruncat pietre, precum şi excluderea lui Boca Juniors din Copa Libertadores, după ce jucătorii lui River Plate au fost atacaţi de “Panadero”, un “hincha” Boca, cu o substanţă “home-made” paralizantă şi iute, în timp ce rivalii ieşeau de la vestiare.

307 persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a violenţelor din fotbalul argentinian, începând din 1922, conform unui raport “Salvemos al Futbol”.

SURSĂbuenosairesherald.com, espnfc.com
Articolul precedent#PronoLiga1, etapa a 11-a! E timpul pentru un lider solitar!
Articolul următorGOLAZO: Carlos Lobaton, “scăriţă” din afara careului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here