FCSB, abonată la rușini în Europa! Top 6 umilințe suferite de echipa antrenată și patronată de Gigi Becali

0
5448

FCSB a pierdut aproape totul în fotbalul românesc. Pe lângă faptul că nu mai este de foarte mulți ani cea mai bună echipă din Liga 1, FCSB nu mai are mai nimic. FCSB nu mai are nume, FC FCSB SA fiind o umplutură administrativă, FCSB nu mai are fani, FCSB nu mai are culori, FCSB nu mai are antrenor pe bancă, FCSB nu mai are culori, FCSB nu mai are palmares și, mai grav, dar perfect normal în acord cu realitatea, FCSB nu mai are viitor.

FCSB a intrat pe o pantă descendentă și în ceea ce privește participarea în cupele europene. În trecut, indiferent cât de jos era în Liga 1, FCSB făcea o figură frumoasă pe plan extern, acolo unde juca anual în faza grupelor Europa League/Liga Campionilor. Cum ingerința patronului în treburile echipei s-au intensificat, rezultatele care au urmat nu au mai mirat pe nimeni. Gigi Becali, un amator într-ale fotbalului, este în acest moment cel mai mare pericol pentru eterna vicecampioană a României. Dacă Florin Talpan i-a luat acestei echipe numele, culorile și palmaresul, Gigi Becali este și mai nociv: i-a luat echipei fotbalul.

Declinul FCSB-ului coincide cu eliberarea lui Gigi Becali din închisoare, undeva în 2015. În lipsa sa, FCSB a devenit de neînvins în fotbalul românesc, iar rezultatele au generat venituri de peste zeci de milioane de Euro. Sezonul 2014-2015 avea să fie ultimul în care FCSB să conteze pe plan intern. Ulterior, nebunia a pus stăpânire pe club. Au fost aduși antrenori loiali patronului, mereu cu WhatsApp-ul on pe bancă.

Cu toate acestea, FCSB a mai scos capul în Europa. Chiar s-a calificat în grupele UEL cu Reghecampf și Dică. Cei doi au în comun și o serie de rezultate negative. Cu ambii pe bancă, echipa a dat rateu după rateu în Liga 1, iar în Europa, pe lângă calificări, au înregistrat și câteva rezultate rușinoase pentru istoria clubului apărut din senin în 2003.

FCSB – Alashkert 2-3, oglinda echipei lui Gigi Becali

De la influent cu Laurențiu Reghecampf și foarte influent cu Nicolae Dică și Mihai Teja, Gigi Becali a devenit antrenorul numărul 1 de la FCSB în mandatul bietului Bogdan Andone. Iar rezultatele se văd. Echipa nu mai joacă absolut nimic. Fără să jignim aceste animale, Tănase, Bălașa, Cristea & co. sunt precum niște oi zăpăcite aruncate să alerge după un balon. În Liga 1, echipa se chinuie etapă de etapă: succes norocos cu Hermannstadt, remiză cu Sepsi și eșec fără drept de apel cu FC Botoșani.

Pe plan extern, FCSB a avut noroc în turul I al Europa League, acolo unde sorții i-au hărăzit o echipă Milsami Orhei, cam de nivelul Sănătatea Cluj. Apoi, în turul II au dat de o echipă din Armenia, Alashkert, nu cu mult peste moldovenii din Orhei.

După un 3-0 mincinos la Erevan, FCSB și-a dat valoarea pe față în meciul retur. După 45 de minute, Alashkert conducea cu 3-1 la Giurgiu și mai avea nevoie de un singur gol pentru un rezultat istoric. Acesta nu a venit pentru că un jucător cu nume de marmeladă, Gustavo Marmentini, s-a gândit să ia un roșu și să-și îngroape echipa.

S-a terminat FCSB – Alashkert 2-3, iar Vlad, Belu-Iordache, Bălașa, Filip, Stan, Vînă, Cristea, Oaidă, Popescu, Fl. Tănase, Moutinho, Coman, Planic și Salomao intră definitiv în istorie ca fiind jucătorii care au luat parte la CEA MAI MARE RUȘINE din istoria FCSB.

FCSB nu se află însă la primul eșec rușinos în Europa ultimilor ani. Nicolae Dică, Laurențiu Reghecampf sau Ilie Stan s-au confruntat cu umilințe cel puțin la fel de mari precum cea de ieri. Iată câteva dintre ele:

23 august 2017: FCSB – Sporting 1-5

În urmă cu două sezoane, când FCSB încă visa că poate juca alături de echipele mari ale Europei, a avut loc un dezastru de proporții. După 0-0 la Lisabona, echipa lui Dică pierdea categoric cu Sporting Lisabona, 1-5 la București, în returul play-off-ului UEFA Champions League.

Înainte de această ”dublă”, la FCSB erau speranțe de calificare în grupe. În final, roș-albaștrii au fost călcați în picioare de o echipă cu jucători adevărați.

7 decembrie 2017: FCSB – Lugano 1-2

În ultima etapă a Grupei G din sezonul 2017-2018 de Europa League, FCSB avea nevoie de un succes contra ”modestei” Lugano pentru locul 1 în grupă. Elvețienii veneau la București ”ca mielul la tăiere”, credeau Gigi Becali și subordonații săi, însă lucrurile aveau să stea diametral opus. ”Decarul” Bottani i-a amețit pe Larie, Bălașa & co., iar Lugano s-a impus pe Arena Națională cu scorul de 2-1.

Deși nu a fost un eșec la scor, putem vorbi fără îndoială de un rezultat rușinos pentru FCSB. Să nu uităm că echipa lui Nicolae Dică a avut pe teren jucători valoroși și ultra-valoroși dacă ne uităm în gura patronului.

În poartă a fost ”Messi al portarilor”, în apărare Bălașa, la mijloc ”Lampard” Popescu și ”Busquets” Nedelcu, iar în față au fost ”câteva sute de milioane” în ghetele lui Florinel Coman. Da, exagerări peste exagerări, însă nu presa a inventat acești ”zei”, ci ”Ăl de Sus” de la FCSB. Nu cu mult timp în urmă, șefii FCSB considerau că pot face trei echipe competitive. În realitate, se pare că ei nu au nici măcar una, iar rezultatele vorbesc.

20 octombrie 2011: Maccabi Haifa – Steaua 5-0

FCSB-esecuri5

Nu doar FCSB are destinul umilințelor. Și pe vremea când se numeau ”Steaua”, roș-albaștrii erau la fel de buni prieteni cu eșecul. Plasați în Grupa J, elevii lui Ilie Stan a fost jale în Israel. “Roş-albaştrii” pierdeau atunci scor 0-5, cea de-a treia partidă din grupă, cu Maccabi Haifa.

Stanca – Martinovici, Geraldo, Iliev, Latovlevici – Bourceanu, Bicfalvi – M. Costea, Tatu, Fl. Costea – Nikolici, erau ”eroii” din Israel

De apreciat faptul că Steaua a renăscut din propria-i cenușă și în final a obținut calificarea în primăvara europeană de pe locul 2 în grupă.

22 noiembrie 2012: Steaua – VfB Stuttgart 1-5

Despre acest meci, presa de atunci titra că este ”Cea mai drastică înfrângere europeană de pe teren propriu din istoria Stelei”. Ei bine, lasă, că au mai venit. Pe atunci, la Steaua era antrenor Laurențiu Reghecampf, iar în teren numai nume grele: Tătărușanu, Szukala, Chiricheș, Gardoș, Chipciu, Bourceanu, Pintilii, Latovlevici, Ad. Popa, Rusescu, Cr. Tănase.

Și în acel sezon, ca și în precedentul, Steaua s-a revigorat și a ajuns în primăvara europeană, de această dată de pe locul 1 în grupă.

16 august 2016: Steaua – Manchester City 0-5

Cu același Reghecampf pe bancă, Steaua a făcut cunoștință din nou cu fotbalul adevărat. A fost doar 0-5, deși putea fi lejer 0-10, într-un meci în care numai Aguero a ratat o sumedenie de ocazii plus 2 penalty-uri.

1 octombrie 2013: Steaua – Chelsea 0-4

Încă un eșec ”cu Schurrle şi trâmbiţe” a suferit Steaua în sezonul 2013-2014 din grupele Ligii Campionilor. Cu același Laurențiu Reghecampf pe bancă, roș-albaștrii erau puși la colț de echipa lui Jose Mourinho, Chelsea. Din acest meci rămâne în memoria fanilor umilința la care a fost supus ”cangurul” Daniel Georgievski în fața neamțului Schurrle.

Articolul precedentMomente magice de sub Tâmpa – Steagul Roșu
Articolul următorStéphanie Frappart va arbitra Supercupa Europei

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău