FCSB, cea mai bună glumă din Liga 1! Analiza realistă a unei echipe mediocre din România

0
2342

FC FCSB a trecut prin multe transformări de-a lungul ultimilor decenii, însă fie că vorbim de perioada când s-a numit Steaua București sau de cea din prezent, a acronimelor turmentate, trupa antrenată de Gigi Becali a fost mereu punctul de reper al presei din România. Dacă vă întrebați ”De ce?”, răspunsul e simplu: manelismul și cocălărismul atrag. Se adună lumea la ele ca muștele la îngrășământ.

Scenariul e mereu același: iese Gigi, râgâie o prostie, iar ”inteligenții” din presă o iau de bună. ”X costă 100 de milioane”, ”Y e mai bun decât Mbappe”, iar ”Z e noul Messi”. Acum o să veniți să spuneți că ”Da, dar jurnaliștii doar se folosesc de zăpăcit. Îi iau declarația, o dau la prostime, fac click-urile necesare și aia e…” E doar parțial corectă presupunerea, întrucât fără ca Becali să-și expună elucubrațiile, cam 80% din presa sportivă trage câteva concluzii mai mult decât eronate.

Cea mai mare tâmpenie auzită în ultimii ani în presa internă, în special în ultimul sezon de Liga 1, este următoarea: ”FCSB are cel mai bun lot din campionat!”. De la ex-antrenorii prezenți în șezătoarele televiziunilor de sport, până la cei mai de seamă jurnaliști, cu toții susțin că FCSB e ”the best”. Dar în fotbal, ca și în viață, nu e deloc indicat să înghiți totul așa cum ți se dă pe farfurie. Iar FCSB ne vine bine pe farfurie, ambalată de presă, culori strălucitoare, însă dacă ne folosim și nasul constatăm că pute.

Și pute groaznic oricum am lua-o. De la lojă la banca tehnică și de la portar la ultimul atacant. În acest moment, Gigi Becali are o echipă alcătuită din mai multe categorii de jucători: tineri expirați înainte de termen, pensionari mișcători, plictisiți, fumători, grași puturoși (ce pleonasm deosebit) și, poate cea mai de seamă categorie, petarde de la Gică Hagi.

Haideți să analizăm puțin fiecare jucător din lotul FCSB. Înainte de așa numiții fotbaliști, ar trebui să vorbim și de banca tehnică, dar nu o vom face. FCSB are orice acolo, numai nu un antrenor. Nicolae Dică nu e nici măcar un secund. E ceva mult mai urât care începe cu ”S” de la Steaua.

FCSB are un lot alcătuit din toate soiurile de jucători. Împreună, aceștia fac cât un șiret de-al lui Hazard, cam 25 de milioane de Euro. Mult, foarte mult. Oare ce e în capul ălora de la Transfermarkt când îi înzestrează pe fecesebiști cu asemenea sume. Dar nu e bai, noi o să-i aducem cu picioarele pe pământ pe prietenii noștri.

Așadar, lotul FCSB…

Cristian Bălgrădean – 1,2 milioane de Euro

Când a venit la FCSB costa sub un milion. Ulterior, prețul i-a crescut surprinzător de mult, fapt pentru care ne întrebăm de ce? Nu a câștigat nimic, nu e om de națională, are 30 de ani și nu e nici măcar un portar demn de o ”favorită la titlu”. El e genul de portar ”să fie”.
Prețul corect: maxim 100k

Andrei Vlad – 200,000 Euro

Într-o primăvară, undeva la Pitești, Vlăduț a fost cel mai bun om de pe teren într-un meci ”deosebit” Craiova – Viitorul. La scurt timp, niște amatori de la FCSB au constatat că acest tânăr poate juca bine și în meciuri tari. L-au ”furat” din curtea Craiovei, l-au numit ”Messi al portarilor” și i-au dat drumul în dreptunghiul verde. Pus în fața faptului împlinit, Vlăduț și-a luat o lopată și a început să-și îngroape echipa. Viitorul său în fotbal, deși are 19 ani, e serios pus sub semne de întrebare îngroșate.
Prețul corect: 25k

Mihai Bălașa – 1,5 milioane de Euro

La finele anilor 90 și la începutul anilor 2000, în fotbalul intern aveam și echipe de tradiție. Una dintre ele era FC Argeș. Acolo evolua un anume Cristian Bălașa. Nu rupea gura humorului, dar își făcea treaba. Azi, fiul său, Mihai, joacă la FCSB. A venit aici în 2017, aruncat fiind de codașa Trapani via AS Roma. Inițial a jucat fundaș dreapta, însă apoi, din ordine de la palat, a trecut în centru. Ei bine, ca fundaș central, Mihai Bălașa este fantastic de slab. Dacă pui un lemn de soc în centrul apărării, așa subțire cum e, are șanse mai mari să oprească o minge decât are Bălașa. S-a văzut asta la umilința cu Sepsi. Fundașul central al FCSB-ului a fost invizibil miercuri seară. Și mai grav e faptul că Bălașa e văzut ca ”fotbalist” și de responsabilii de la națională. Dar acolo e ”Guriță” și cu asta am spus tot.
Prețul corect: 200k

Junior Morais – 900,000 Euro

”Naiba să-l ia! Nu-l putea chema MORAES” își spun cei 37 de fani ai FCSB-ului care mai există în România. Acu’ câțiva ani, Steaua se zgârcea la bani pentru un transfer al unui Júnior Moraes, fost la Bistrița, actualmente golgheter prin Ucraina. Știm, e vorba de posturi diferite, dar regretul există. În fine, să revenim la Morais. Fotbalistul cu meclă de Dani Mocanu și cu cap de Gabi Tamaș, e total pe lângă fotbal. La FCSB are mai multe penalty-uri comise decât jocuri bune. Mutat de pe stânga în centru și din apărare în mijlocul terenului, Juniorul s-a pierdut. Și pierdut a rămas. Și cota i s-a pierdut. A ajuns să coste 900k, ceea ce e enorm pentru calitățile sale.
Prețul corect: 300k

Romario Benzar – 2 milioane de Euro

Să trăiască 1000 de ani părinții lui Benzar, își spun impresarii care l-au comercializat pe fundașul dreapta al FCSB-ului până în prezent. Probabil că numele, că altfel e greu de explicat, unul dintre pipăcioșii din lotul lui Dică a ajuns că fie cotat la 2 milioane de euroi. Erau perioade când fanii credeau că Gabi Enache, strămoșul lui Romario, e tot ceea ce poate exista mai slab în fotbal. A apărut apoi Benzar și odată cu el și dubiile. La început a fost ok. A jucat bine, a centrat perfect din bandă, a și marcat. După toate aceste evenimente pozitive, ceva s-a întâmplat, iar Romario n-am mai mișcat. A pierdut și locul de titular la națională, iar la FCSB a fost luat în vizor de păstor.
Prețul corect: 500k

Alexandru Stan – 900,000 de Euro

Văzând cât de aerian e Junior Morais, FCSB s-a gândit să-i aducă o copie. Despre bietul Stan, Mihai Stoica, omul responsabil cu stand-up comedy-ul la roș-albaștri spunea că ”e cel mai bun jucător din Liga 1 pe acest post”. Ce mai, stand-up comedy pur!
Preț corect: 100k

Bogdan Planici – 1,7 milioane de Euro

În vară, anumiți impresari au aruncat în presă zvonul că Planici ar fi dorit pe 10 milioane de Euro în Bundesliga. Să fim serioși. Omul e bun, e tot ceea ce Bălașa nu va ajunge vreodată, însă până la 10 milioane e muncă multă de convingere. Când ”te face” Vașvari nu ai voie să mai ieși din casă 20 de zile și abia apoi să mai visezi la un transfer. Eventual în 2.Bundesliga la Sandhausen.
Prețul corect: 1 milion

Marko Momcilovic – 1 milion de Euro

Singurul fundaș stânga adevărat de la FCSB e accidentat de luni bune, asta în mod oficial. Neoficial, probabil, acesta nu mai dorește să-și asimileze numele cu ceea ce se întâmplă la această echipă. Numai așa se explică o accidentare ”ușoară” care s-a prelungit într-una pe termen mai mult decât lung. Cât timp a fost apt, Marko a jucat onorabil, fie în bandă, fie în centrul defensivei. Dar nici nu e greu să te afirmi într-o echipă de dezorientați. Probabil că Momcilovici ”juca” bine și în rolul de antrenor principal. Măcar nu înțelegea mesajele primite de la palat.
Preț corect: 1 milion

Dragoș Nedelcu – 1,3 milioane de Euro

De-a lungul anilor, la Steaua/FCSB au existat mulți mijlocași slabi. Unii au jucat aici pe pile, alții pe prostia șefilor, însă parcă niciodată această echipă nu a avut în lot un jucător așa de slab precum Dragoș Nedelcu. În afară de tinerețe, acest jucător nu are nimic. Speriat de atacurile din lojă și deranjat tactic de anti-tacticianul Dică, ex-jucătorul Viitorului pare că joacă în fiecare meci cu pistolul la tâmplă. Doamne ferește să izbucnească vreo confruntare armată prin Ucraina că tipul va fi dat dispărut de la FCSB.

Dacă pentru Becali, Nedelcu e o nenorocire, pentru Gică Hagi a fost un ”Loto 6/49”. Nu mai puțin de 2 milioane de Euro a încasat ”Regele” pentru acest posesor de tricou de fotbalist. Colac peste pupăză, mai vine și Transfermarktul și ne spune că ăsta ar valora 1,3 milioane de Euro. Ok, prețul scade de la o secundă la alta, dar cum, mama naibii, să pui 1 milion și ceva lângă Nedelcu?!
Preț corect: 100k

Ovidiu Popescu – 900,000 de Euro

Prezența FCSB-ului pe locul 2 i se datorează 100% acestui mare atlet. S-a accidentat pe undeva pe la antrenament, n-a mai putut strica nimic în jocul bucureștenilor, iar echipa lui Dică s-a păstrat pe locul secund. Cu un Popescu apt, FCSB se ținea de izmene cu Dinamo acum. Revenind la caracterizarea personajului, putem spune despre Ovidiu Popescu, alias Lampard, că e 12% din Bănel Nicoliță ca tehnică. Iar Bănel avea tehnica sub nivelul mării. Așadar, acesta e Ovidel, un fotbalist remarcat doar de un gol norocos cu CFR Cluj și un sketch de-al lui Bendeac. Vă dați seama, nu, despre ce vorbim?
Preț corect: 100k

Mihai Pintilii – 700,000 Euro

Aproape că nici nu ne mai amintim de bietul moșneag Nea Mihăiță. Mai mereu lovit, izgonit de patron, Pintilii și-a făcut treaba când a jucat. Dar, vorba cântecului, ”Vine o vreme..” când trebuie să te lași. Nu e un apropo că acesta ar fi un jucător modest. Nu e nici cel mai strălucit, dar dacă îl pui în balanță cu Apocalipsele Popescu și Nedelcu, nu are rival. Pentru bine său și al imaginii de care dispune, ar trebui să lase această echipă să se scufunde singură.
Preț corect: 200k

Lucian Filip – 600,000 Euro

Deși are doar 28 de ani, Filip pare că joacă la FCSB din Evul Mediu. Dat afară, readus în echipă, accidentat, reaccidentat, reprofilat și mai nou înjurat de cocalarii din lotul FCSB, Lucian a fost mereu un om serios. Nici el nu e vreun înzestrat al zeului fotbal, însă și-a făcut treaba acolo unde a fost trimis. Mai nou, din lipsă de cadre, Filip a jucat fundaș central. Nu a fost slab. Nici nu avea cum să fie, dat fiind faptul că a jucat în locul lui Bălașa.
Preț corect: 300k

Antonio Jakolis – 800,000 Euro

Croatul a avut o primă parte a sezonului bună. A fost împrumutat la Apollon Limassol, acolo unde și-a făcut treaba. A marcat, a pasat, a jucat, însă a fost apoi readus la FCSB și reintrodus pe lista neagră. Nu mai prinde echipa, iar atunci când mai apare pe teren o face doar pentru că a mai ”murit” câte unul de acolo.
Preț corect: 200k

Hristo Zlatinski – 550,000 Euro

Ăsta nici el nu știe ce caută la FCSB. Își ia salariul și mai mult… Încă de la primul meci a fost criticat și parțial dat afară. În aceste condiții, ce prazul lui să-i mai ceri?
Prețul corect: 50k

Florin Tănase – 1,8 milioane de Euro

FCSB nu a mai avut un jucător așa de aerian de la un alt Tănase, Dodel. Actualul, Florin, e genul de fotbalist care mereu promite. Mereu driblează. Mereu dă semne de tehnică, însă aproape niciodată nu concretizează. Când o face, acest lucru se întâmplă din nimereală, din penalty sau pur și simplu pentru că adversarul e prost de bubuie. Gigi l-ar vinde pe loc, însă în primul rând trebuie să-și găsească fraierii. Anderlecht sigur nu mai vine!
Preț corect: 500k

Florinel Coman – 1,7 milioane de Euro

Ca fotbalist, Gică Hagi a fost un geniu. Acum, ca antrenor-patron, Gicanul continuă să fie genial. Nu demult, când îl avea în ogradă, îl considera pe Coman ca fiind de nivelul lui Mbappe. Odată auzită enormitatea din gura ”Regelui”, Gigi și-a scos banii din dotare și l-a transferat pe Mbappe-ul mioritic. Cum tot ce e mioritic în ziua de azi e de oaie, ca să nu zicem de porc, și Florinel s-a dovedit o fâsâială. În primul rând, acest jucător nu are educația necesară pentru a deveni ceva în carieră. Deși e nimeni în drum, Coman are fumuri de ”Cristiano Ronaldo”. Nu acceptă să fie rezervă, e îngâmfat pe teren, își înjură colegii și joacă asemenea.

FCSB a aruncat nu mai puțin de 3 milioane de Euro pe Florinel Coman. Inițial, de la palat au apărut elucubrații cum că Florinel ar fi peste ”Mbappe” și va costa sute de milioane. De la acele declarații și până în prezent, Coman a evoluat tot mai slab, iar viitorul său la FCSB e în cumpănă. Nici viitorul său din fotbal nu prea pâlpâie dacă nu-și scoate stilul manelistic de viață din comportament.
Preț corect: 200k

Olimpiu Moruțan – 900,000 Euro

O altă păcăleală de răsunet din Liga 1 și din ograda lui Gigi Becali este acest Moruțan. Umflat de presă și de actualul său șef, bietul Olimpiu pare pierdut în spațiu. Nu a impresionat la Botoșani, la FCSB e a 7-a roată de la căruță, iar la orizont i se întrevede un destin identic cu cel al rebuturilor Vâlceanu și Mihalcea. Probabil că nimeni nu mai știe cine au fost acești mari fotbaliști. Stați liniștiți. Nu au fost peste Lițu, Simion sau alte elemente de acest gen.
Preț corect: 50k

Dennis Man – 2,7 milioane de Euro

Adus de la UTA în 2016, Dennis Man a avut o creștere spectaculoasă și forțată la FCSB. Are o cotă bună, are cifre bune, dar, cel mai important pentru buzunarul șefului său, are și o presă bună. Peste tot sunt aruncate enormități de genul ”Man la Manchester United”, ”Man la Fenerbahce”. ”X dă 10 milioane pe Man”, ”FCSB refuză 15 milioane pe Man”. etc.

Rămâne de văzut cât va scoate FCSB pe Man, un jucător care, în afară de un joc ordonat, nu prea are multe calități. Nu are forță, nu are dribling, nu are joc aerian și nu are încă meciuri mari făcute la echipa antrenată de Becali. Când trebuia să-și arate calitățile, în returul cu Rapid Viena, bietul Man a fost mazilit și înlocuit de veterani.
Prețul corect: 500,000 Euro

Mihai Roman – 450,000 Euro

FC Botoșani părea să aibă o echipă compactă, sudată și cu șanse bune la play-off. Din angrenajul trupei lui Enache făcea parte și Mihai Roman. Dar, așa cum îi place, patronul FCSB intervine și strică tot în Moldova. Îl ia pe Roman pentru a se folosi de el în Europa și strică patru lucruri dintr-o lovitură: 1. strică Botoșaniul, 2. îl strică pe Roman, 3. strică FCSB-ul și 4. ratează grupele Europa League.
Preț corect: 50k

Raul Rusescu – 450,000 Euro

Din păcate, dintr-un favorit al publicului, Raul, omul care a învins Chelsea, a ajuns un fotbalist total depășit de vremuri. Pare că a ”divorțat” de fotbal, iar în curând va divorța și de fosta Steaua. Pe vremuri, când juca bine, era doar gras. Acum, la 30 de ani, pe lângă faptul că e difuz, calitățile sale fotbalistice îi joacă serioase feste.
Preț corect: 150k

Harlem Gnohere – 2,5 milioane de Euro

Puturos și din cale afară de gras, ”Bizonul” reprezintă cam singurul jucător pe care te poți baza aproape oricând în Liga 1. Spunem aproape întrucât și nervii lui mai cedează și o ia pe arătură câteodată. Cum tot ceea ce e bine la FCSB ține puțin timp, Gnohere va fi vândut cât de curând. Pentru Becali contează banu’ gros. Pentru performanță ne mai rugăm. Poate, poate, un Sfânt va da un gol și pentru trupa lui Dică.
Preț corect: 1 milion

Filipe Teixeira – 150,000 Euro

Ultimul, dar cel dintâi de la FCSB, este acest exemplu viu de profesionalism numit Filipe Teixeira. E de lemn ceea vom spune, dar dacă Man, Moruțan, Tănase, Coman și ceilalți tineri ar da pe teren măcar 20% din cât dă moșul ăsta, FCSB ar arăta a echipă. Are 38 de ani, o vârstă la care Marica va avea nepoți, însă nu-i dai 30 atunci când îl compari cu Florinel.
Preț corect: 300k!

FC FCSB nu a mai câștigat titlul în Liga 1 din sezonul 2014-2015, atunci când numai ”dorința” celor de la ASA Târgu Mureș de a nu fi campioni i-a ajutat pe elevii lui Costel Gâlcă să triumfe.

Ulterior, Liga 1 a trecut la sistemul cu play-off/play-out, iar odată cu această schimbare, FCSB a devenit ”The special two”. Trei sezoane la rând, fie că a fost antrenată de Laurențiu Reghecampf+Gigi Becali sau doar de Gigi Becali, ajutat pe hârtie de Nicolae Dică, FCSB a fost ținută la respect pe prima scenă. În 2015-2016, Marius Șumudică (Astra), în 2016-2017 Gică Hagi (Viitorul), iar în 2017-2018 Dan Petrescu (CFR Cluj). Iată numele de antrenori care au transformat FCSB-ul, ”echipa cu cel mai bun lot din țară”, într-o glumă bună!

Sezonul 2018-2019 se anunță încă unul de mare ”succes” pentru FCSB. După 18 etape, echipa antrenată de Gigi Becali e la 5 puncte de liderul incontestabil CFR Cluj, iar trendul e unul clar: intensificare a gerului. Dacă totul se va juca pe bune, FCSB are mari șanse să nu mai prindă nici măcar locul 2 la finalul acestui sezon. Viitorul și ”U” Craiova sunt echipe mult mai bune, mai serioase și, poate cel mai important, conduse doar de pe banca tehnică.

 

*Această echipă este un pamflet și trebuie tratată ca atare

Foto: FCSB/Fb

Articolul precedent#PronoLiga1! Răsturnare spectaculoasă în vârful clasamentului. MEGA-ETAPA se apropie de final
Articolul următorGaz Metan Mediaș, singuri împotriva tuturor! Cum se îngroapă o revelație cu 4 ”fluierași”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here