FC Argeș, o scurtă istorie a echipei!

0
2751

FC Argeș – o scurtă istorie a echipei! Pe 6 august, 1953 la Pitești se năștea echipa Dinamo care era înscrisă în campionatul orășenesc de fotbal.

FC Arges
Foto: www.observatordearges.ro

Lotul echipei era format din următorii jucători:
Portari: Ștefan Traian și Gheorghe Stancu.
Jucători de câmp: Gheorghe Tereș, Iuliu Stigmei, Nicolae Zamfirescu, Ion Istrate, Ion Toroipan, Stelian Oprea, Constantin Chingaru, Nicolae Gotwald, Constantin Dragomir, Marin Tănase, Ion Diaconescu, Ion Gherghina, Ștefan Dumitrescu, Gheorghe Stănciulescu, Nicolae Ionescu, Ion Lăscălescu și Ion Stănescu.

În primul sezon competițional, Dinamo Pitești promovează în campionatul regional unde, la chiar prima prezență, face o figură frumoasă, terminând pe poziția a doua. Campionatul regional la vremea respectivă însemna cel de-al 4-lea eșalon fotbalistic. În anul 1955, câștigă campionatul regional și promovează în Divizia C, unde termină primul sezon pe locul 4. După ce în 1957 termină campionatul pe locul 4, în ediția următoare, în “Cupa Prim[verii”, care a înlocuit Divizia C, ediția 1978/79 îi regăsește pe piteșteni retrogradați în campionatul regional. De aici începe ascensiunea echipei până pe prima scena a fotbalului românesc. După două promovări successive, Dinamo Pitești joacă în Divizia B doar două sezoane înainte să promoveze în A.

FC Argeș, campioana Seriei a II-a în Divizia B
FC Argeș, campioana Seriei a II-a în Divizia B, sezonul 1960/61

După o ascensiune fulminantă, Dinamo Pitești rezistă doar două sezoane în Divizia A. Retrogradează în B dar revine la finele sezonului după ce câștiga seria într-o manieră categorică: 5 puncte avans față de CSM Sibiu – la vremea respectivă se acordau două puncte la victorie).

În 1967 Dinamo Pitești își schimbă numele în FC Argeș, nume cu care formația piteșteană avea să scrie istorie în fotbalul românesc dar și cel european. Prima mare performanță a fost realizată în sezonul 1965/66 când echipa din Trivale termină campionatul pe locul 4 și obține o invitație de a evolua în Cupa Orașelor Târguri, competiție în care se descurcă admirabil. Elimină FC Sevilla cu 4-2 la general (2-0 și 22) și FC Toulouse cu 5-4 la general (înfrângere cu 3-0 și victorie cu 5-1). Ratează la mustață calificarea în sferturile de finală ale competiției după 0-0 și 1-0 cu Dinamo Zagreb, viitoarea câștigătoare a acelei ediții (croații învingeau în finală Leeds United cu 2-0).

În sezonul următor, 1966/67, chiar dacă termină pe locul 12 din 14 echipe (două puncte peste ultima retrogradată, CSMS Iași; 23 față de 21 ale ieșenilor), echipa din Trivale este din nou invitată să joace în Cupa Orașelor Târguri. De această dată însă, este eliminată din primul tur de către Ferencváros cu 5-3 la general (victorie cu 3-1 și înfrângere cu 4-0).

FC Argeș începe în această perioadă să se promoveze și pe plan internațional după ce pleacă în numeroase turnee în Europa, Africa și Asia.

Perioada anilor 1970 a fost decada de aur a echipei. Prima mare performanță se realizează în sezonul 1972/73 când în Trivale ajunge pentru prima dată în istorie, titlul de campioană a României! Echipa care câștiga campionatul în 1972: Vasile Stan, Daniel Ariciu, Spiridon Niculescu (portari), Marcel Pigulea, Constantin Olteanu, Remus Vlad, Ion Barbu, Petre Ivan II, Dumitru Ciolan, Constantin Nedelcu (fundași), Ion Prepurgel, Marian Popescu, Dumitru Ștefan, Emil Dumitru, Ion Roșu (mijlocași), Constantin Radu I, Constantin Frățilă, Nicolae Dobrin, Radu Jercan, Ion Dobrescu, Mihai Ciornoavă (atacanți). Antrneorul principal al echipei a fost Florin Halagian iar secund, Tănase Dima.

Performanța este repetată și în sezonul 1978/79. Aceste performanțe se leagă în special de numele lui Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai buni fotbaliști români din toate timpurile, dacă nu, chiar cel mai mare!

Victoria cu Real Madrid din Cupa Campionilor Europeni a rămas în istoria fotbalului! Argeșul lui Dobrin învingea atunci marea echipă a Realului, deținătoare a 6 trofee ale Cupei Campionilor la acel moment. Calitățile individuale ale lui Dobrin i-au uimit pe madrileni și le-au acaparat instant atenția, dorindu-l în curtea echipei lor cu orice preț. Vrăjit de driblingurile lui Dobrin, Santiago Bernabeu, faimosul președinte al madrilenilor de la acea vreme, a avut discuții directe cu Nicolae Ceaușescu pentru transferul jucătorului piteștean dar s-a lovit de refuzul acestuia. Regimul îl considera pe Dobrin “un bun național” care nu putea fi “înstrăinat”. Pentru Nicolae Dobrin ratarea transferului la Real Madrid era al doilea mare regret după participarea cu naționala României la Campionatul Mondial din Mexic 1970, competiție la care nu a bifat niciun minut.

În anii 1980, FC Argeș joacă trei finale ale Cupei Balcanice dar din păcate le pierde pe toate trei. La ediția 1983/84 termină pe poziția a doua, în spatele bulgarilor de la Beroe. În sezonul următor pierde finala în fața celor de la Iraklis după ce în prima manșă, piteștenii câștigau cu 3-1. Returul din Grecia aveau să-l piardă cu 4-1. Ultima finală, cea din sezonul 187/88 a fost pierdută fără drept de apel în fața formației bulgare, Slavia Sofia, o înfrângere cu 5-1 în deplasare și o alta cu 1-0 în Trivale.

În anii 1990, cu excepția sezoanelor 1992/93 și 1993/94 când a jucat în Divizia B, echipa s-a comportant destul de bine, culminând cu un loc 3 în sezonul 1997/98, loc care îi asigura prezența în Cupa UEFA. Piteștenii se calificau în prima rundă după ce trecuseră de două tururi preliminare (7-1 cu Dinami Baku la general și 4-4 cu İstanbulspor, calificare datorită goluri marcate în deplasare – victorie cu 2-0 pe teren propriu și înfrângere cu 4-2 în Turcia).

Din păcate, FC Argeș avea să sufere cea mare înfrângere în cupele europene în primul tur al acelei ediții, când au întâlnit Celta Vigo. În manșa tur, meciul a fost unul strâns, spaniolii câștigând cu 1-0. Returul a fost însă de coșmar pentru piteșteni: înfrângere cu 7-0. La acea vreme, în echipa lui Celta Vigo se regăseau jucători precum Dutruel în poartă, Michel Salgado, Caceres, Penev, Sanchez, Mostovoi sau Makelele. La formația argeșeană jucau Bogdan Argeș Vintilă în poartă (Dănuț Coman rezervă), Adrian Mutu, Jean Barbu, Schumacher, Bălașa, Crivac, Bârdeș, Adrian Neaga.

După 13 sezoane pe prima scenă a fotbalului românesc, FC Argeș termina ediția de campionat 2006/07 pe poziția a 17-a din 18 echipe și retrograda în liga a 2-a. Revine în Liga1 după doar un sezon însă nu rezistă decât o stagiune, fiind retrogradată în urma unor acte de corupție în care a fost implicat la acea vreme, patronul piteștenilor, Cornel Penescu, deși echipa terminase pe locul 10.

Retrogradată în Liga a 3-a, pe 26 iulie 2013, s-a declarat falimentul echipei, astfel după o istorie de 60 de ani, FC Argeș se desființa. Anticipând viitorul sumbru al echipei, primăria Pitești inițiază un proiect numit SCM Pitești în 2010, din care, în 2011 este creată și o secție de fotbal cu același nume.Imediat după desființarea echipei FC Argeș, suporterii au înființat FC Argeș 1953 Pitești, formație care însă nu a avut viață lungă din lipsa de fonduri chiar dacă, după primul sezon, obține promovarea în Liga a 3-a. Fără un suport financiar consistent, echipa suporterilor nu apucă să joace în eșalonul al treilea al fotbalului românesc și se desființează. După acest episod, primăria Pitești își anunță intenția de a răscumpăra brandul FC Argeș, lucru pe care îl și reușește iar fanii își anunță suportul acordat echipei. Echipa promovează în liga a 2-a în 2017 și după trei sezoane, obține o promovare după o luptă acerbă cu UTA, CS Mioveni, Turris Turnu Măgurele, Petrolul și Rapid.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău