F.C.Argeș – Despre căderea „imperiului” fotbalistic de la Pitești

0
3026

De la regretatul Nicolae Dobrin, unul dintre, dacă nu cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, putem spune că Ilie Bărbulescu, Jean Barbu și Adrian Mutu au fost cei mai reprezentativi jucători ai clubului F.C.Argeş. Desigur, de-a lungul timpului a mai existat un Constantin Schumacher, „Copilul teribil al Argeşului“, goleadori precum Jean Vlădoiu, Adrian NeagaNicolae Dică sau portarii Bogdan Argeș Vintilă sau Dănuț Coman.

dinvestiar.ro

Pe la Şcolile de Fotbal Sporting Piteşti sau Nicolae Dobrin au mai trecut jucători precum: Răzvan Raţ, Sepsi, Chipciu, Ropotan, Andrei Ivan, Vasile Maftei, Stelian Stancu, Marius Bilaşco sau Ciprian Tănasă. Dar ce s-a întâmplat între timp?

„Era” Pendiuc – Penescu – Pendiuc

În 2006 a preluat Cornel Penescu echipa FC Argeş, din postura de patron al lanţului de magazine PIC. La vremea respectivă, Penescu avea o avere de 170 de milioane de dolari. TOȚI FURAȚI.

Pe 30 aprilie 2010, arbitrul de fotbal de Liga 1 Marius Martiş şi fostul arbitru Ionică Serea au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie, apoi arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, de judecătorii Tribunalului Argeş. Serea primea din partea lui Cornel Penescu 21.000 de dolari pentru un “rezultat pozitiv cu Steaua şi puţine cartonaşe galbene pentru piteşteni”. S-a terminat 2-2 şi centralul a scos o singură dată cartonaşul pentru piteşteni. Serea a fost arestat preventiv pentru luare de mită, în timp ce Marius Martiş a fost arestat preventiv pentru complicitate la dare şi luare de mită.

În septembrie 2010, Serea şi Martiş erau eliberaţi din arestul preventiv după aproape cinci luni, iar doi ani mai târziu, Tribunalul Prahova anunţa pedepsele: trei ani de suspendare pentru Cornel Penescu, Marius Martiş, Ionică Serea şi Liviu Făcăleaţă, angajat PIC, firma lui Penescu. (sursa: liga2.prosport.ro)

DESTINE „violente” – Generații alb-violete ratate!

Deși suntem în 2021, din istoria „recentă” în Liga 1, multă lume a rămas în suflet și își amintește doar de jucători precum: Tameș, Sică Bârdeș, Marincău sau Mariko Daouda!

Iată o scurtă listă cu „fotbaliști” născuți după anul 1984 care s-au vrut a fi talente, promovați.. mai mult împinși de la spate, jucători de fotbal despre care nimeni nu a auzit sau despre care nimeni nu va reuși să își mai amintească în 2-3 ani:

Andrei Prepeliţă –  (actual antrenor F.C.Argeș)

123rf.com

Cristian „Dodel” Tănase – Academica Clinceni

sport.ro

Alexandru Răuță – Dinamo București

Marius Briceag –  FC Voluntari / CS Universitatea Craiova

gds.ro

Ciprian Ionuț Biceanu – Fost Astra Giurgiu / actual Concordia Chiajna

gsp.ro

Unde sunt tinerele speranțe și jucătorii născuți dupa 1987, oare nu au avut generații de 1990-1991-1992? Poate cineva numi vreun jucător cu prezențe la loturile naționale? Bineînțelesc că nu. Foștii jucători ai echipelor argeșene fie se zbat în anonimat, fie deja au experiență de +5 ani in taximetrie..

Deși nu a jucat niciodată pentru F.C.Argeș sau C.S. Mioveni, Florin Tănase este și el piteștean cu acte. Actualul fotbalist al FCSB-ului a trecut pe la L.P.S. Pitești, apoi a ajuns la Viitorul Constanța – pare a fi singura certitudine, dar viitorul lui a fost și este încă în ceață, ajuns la vârsta de 26 de ani, acesta deja nu mai este un „puști”…

C.S. Mioveni – satelitul „all-time” al Piteștiului

Bogdan Stancu – începea să se lovească de mafia relațiilor de la club și nu avea loc să joace la Pitești.

Legenda spune că acesta ar fi fost furat în somn de la Pitești și dus cu forța la Mioveni:

“Scandalul Bogdan Stancu”: Penescu a sustinut ca Gigi Netoiu, atunci patron la Dacia Mioveni, “l-a furat pe Stancu de la Arges pentru a-l transfera obligat la Unirea Urziceni”. In plus, Penescu a subliniat ca jumatatea din banii platiti de Steaua pentru Stancu ii apartin gruparii din Pitesti (sursa: hotnews.ro)

101greatgoals.com

Mulți dintre jucătorii prezentați mai sus, au pendulat între Pitești și Mioveni de-a lungul anilor, sperând că vor face saltul la o echipă „mare” din Liga 1, acest lucru nu s-a întâmplat și nu se va mai întâmpla niciodată. Pentru că fotbal și pentru că valoare.

Suspinând în continuare după Dobrin și generațiile post Nicolae Dobrin, nu putem să nu plângem căderea în gol a unui club de tradiție. Prăbușire datorată sistemului corupt, al relațiilor și pilelor începând de la copii și juniori. În momentul de față situația la club este încă cenușie, în continuare neavând drept de promovare, clubul se zbate în mediocritate, fără prea multe speranțe de reușită în viitorul apropiat.

Mai jos 2 fotografii cu aceeași tribună la o distanță de 45 de ani care fac rezumatul articolului de mai sus:

Înainte

Acum

Articolul precedentGermania de Vest – România 1-1 (meci amical – 8 aprilie 1970)
Articolul următorRomânia – Franța 2-0 (meci amical – 8 aprilie 1972)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here