Fără fotbal intern, dar campioni! Cu Javier Clemente antrenor, naţionala Libiei a reuşit o performanţă istorică!

1
2371

BfatU3pIUAAkw_z.jpg large

Dacă acum o săptămână Irak obţinea o performanţă mare la nivel de naţională, câştigând Campionatul Asiei sub 22 de ani, şi făcându-i pe irakieni să iasă de bucurie în stradă, acum a venit şi rândul Libiei, care a câştigat dramatic Campionatul Africii pe Naţiuni împotriva Ghanei, scor 4-3 la loviturile de departajare, după 0-0 în cele 120 de minute.

Campionatul Africii pe Naţiuni este o competiţie asemănătoare cu mai cunoscuta Cupă a Africii pe Naţiuni, ce se desfăşoară tot din doi în doi ani, doar că pentru aceasta, în loturile echipelor africane pot face parte doar jucători din campionatele interne. În rest, formatul este acelaşi, cu patru grupe a patru echipe.

Aflat la a 3-a ediţie, turneul trebuia să se dispute chiar în Libia, însă din cauza problemelor de acolo, a fost mutat în Africa de Sud, folosindu-se infrastructura existentă de la Campionatul Mondial din 2010.

Parcursul Libiei în acest turneu a fost unul dramatic, iar suporterii au trecut prin emoţii maxime. Libia a terminat turneul fără înfrângere, însă din cele 6 meciuri, doar unul a fost câştigat în timpul regulamentar. După ce în faza grupelor au învins Etiopia cu 2-0 şi au terminat la egalitate cu Ghana (1-1) şi Congo (2-2), în faza eliminatorie, Libia a ajuns mereu la loviturile de departajare. În sferturi, 1-1 cu Gabon, 4-2 la 11m. În semifinale, 0-0 cu Zimbabwe, 5-4 la 11m. Pentru ca în finală, Libia să întâlnească din nou Ghana şi să câştige cu 4-3 la 11m, după 0-0.

1623565_570215479738046_527821500_n

De menţionat că desfăşurarea evenimentelor din acest turneu a semănat cu ce s-a întâmplat la Cupa Africii în 1982. Acolo, la fel ca şi aici, Libia şi Ghana au terminat la egalitate în grupă, pentru ca mai apoi să se reîntâlnească în finală, dar de acea dată, Ghana a învins la loviturile de departajare cu 7-6, meciul terminându-se 1-1.

BfbxpNFCMAE0hsV.jpg large
Javier Clemente scrie istorie

Până acum, acea finală fusese cea mai mare performanţă a naţionalei Libiei, întrecută acum sub conducerea spaniolului Javier Clemente, cel care în anii ’80 câştiga campionatul şi Cupa Spaniei cu Athletic Bilbao. Clemente va rămâne cu siguranţă un erou în fotbalul libian, reuşind în patru luni să formeze o echipă câştigătoare, iar Libia nu mai poate fi numită ca singura echipă din Africa de Nord fără un trofeu major. Performanţa este cu atât mai mare, dacă luăm în considerare că din cauza războiului civil din Libia din 2011 şi al consecinţelor acestuia, campionatul libian a fost inexistent în ultimii trei ani şi abia în ultimele 3 luni din 2013, Federaţia Libaneză a reuşit să încropească un mini campionat cu doar 7 etape! După îndepărtarea lui Gaddafi din 2011, poporul din Libia a trecut şi încă trece prin momente grele din cauza diverselor facţiuni, a problemelor de securitate şi a legilor care uneori nu se respectă, însă acum, iată că fotbalul este cel care reuşeşte să aducă un zâmbet pe feţele temătoare ale libienilor, îngrijoraţi asupra viitorului nesigur.

Înaintea meciului, pieţele din capitala Tripoli şi din alte oraşe din Libia au fost pline, suporterii urmărind meciul pe ecrane gigant şi stând cu sufletul la gură până în ultimul moment, pentru ca mai apoi să declanşeze euforia.

Bfafz4fIQAAh07b.jpg large

Bfab3uTCEAAimWG.jpg large

Bfawy48CQAESXz-.jpg large

BfatbyVCMAECaeD.jpg large

BfbNaTACAAEXAbk.jpg large

Bfc0axrCAAEPmNq.jpg large

Bfc0k8jCIAEBSGG.jpg large

BfbbcbOIUAAiN9g.jpg large

Articolul precedentPoveştile fotbalului: Arabul care a făcut istorie în Israel
Articolul următorStade Omar Hamadi, Alger, Algeria
Football, bloody hell.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here