Fanii lui Al-Ahly au realizat 39 de coregrafii pentru a comemora victimele masacrului din Port Said

0
16216

alahly2

În acest weekend, mai exact pe 1 februarie, s-au comemorat doi ani de la tragicul eveniment petrecut în Egipt, la meciul de fotbal dintre Al-Masry şi Al-Ahly, în oraşul Port Said.

La finalul partidei câştigate de gazde cu 3-1, suporterii lui Al-Masry au pătruns pe teren cu tot felul de obiecte, de la săbii, cuţite, bâte şi pietre, până la sticle, petarde şi torţe. Practic, orice obiect cu care puteai răni pe cineva. Aceştia au început să atace jucătorii şi staff-ul lui Al-Ahly şi s-au îndreptat către peluza unde se aflau oaspeţii. Ce a urmat a fost un adevărat măcel, încheiat cu o baltă de sânge: 74 de suporteri ai lui Al-Ahly au fost omorâţi.

Motivul?

Cele două echipe nu sunt rivale, meciul nu este considerat ca fiind un derby, deci ura dintre cele două grupări de suporteri nu poate fi pusă pe seama acestei cruzimi. Oficial, nu există o cauză care să fi dus la asemenea violenţe, însă toată lumea din Egipt ştie de fapt ce a stat în spate. În februarie 2012, la data disputării meciului, se împlinea un an de la revoluţia din Egipt, cea care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului Hosni Mubarak. Ultraşii lui Al-Ahly fuseseră printre cei mai vehemenţi protestatari în pieţele din Cairo, având o influenţă puternică în lupta contra lui Mubarak. Despre cei ai lui Al-Masry se spune că erau pro-Mubarak, iar împreună cu oameni politici cu influenţă rămaşi de pe vremea vechiului regim şi a forţelor de ordine, au pus la cale această răzbunare sângeroasă.

Martorii spun că la intrarea în stadion nu s-a făcut niciun fel de control aşa cum se obişnuia, forţele de ordine au fost în număr foarte mic, iar după finalul meciului, acestea nu s-au implicat şi au închis porţile stadionului pentru ca nimeni să nu poată ieşi! Antrenorii şi jucătorii au descris scene de groază, suporteri murind chiar în faţa lor. Marcati de scena la care au asistat,  unii jucători au ameninţat că pleacă din ţară sau că se retrag din activitatea fotbalistică.

Ca urmare a unuia dintre cele mai mari dezastre din istoria fotbalului, Federaţia din Egipt a anulat întreg sezonul. În procesul care a urmat pentru cei acuzaţi de moartea celor 74 de suporteri, 21 au primit condamnări cu moartea, 5 închisoare pe viaţă, 19 au primit pedepse de la câţiva ani până la zeci de ani, inclusiv doi ofiţeri de poliţie, iar 28 au fost achitaţi, printre ei şi şapte poliţişti.

În memoria victimelor, ultraşii lui Al-Ahly au organizat un eveniment pe stadion, unde au afişat 39 de coregrafii, 37 care înfăţişau câte două chipuri diferite, una cu numărul celor decedaţi, şi ultima cu un mesaj pentru aceştia.

Articolul precedentEsta va por ti, Don Luis
Articolul următorStadio Comunale Luigi Ferraris, Genoa, Italia
Football, bloody hell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here