F1 – Etapa a 2-a: Plouă şi în Malaezia?

0
1588

“Marele Circ” revine după doar o săptămână cu etapa a 2-a ce se va desfăşura în Malaezia, pe circuitul de la Sepang. După ce în Australia am avut parte de un weekend agitat cu sesiunea de calificări întreruptă de ploaie şi o cursă spectaculoasă câştigată de finlandezul Raikkonen, se pare că nici în Malaezia lucrurile nu vor fi mai liniştite. Prognoza meteo anunţă furtuni de vară pe durata celor 3 zile. Rămâne de văzut în ce moment al zilei vor avea loc acestea şi dacă vor ocoli circuitul. De altfel, şi cursa din 2012 s-a desfăşurat pe ploaie, fiind chiar întreruptă pentru o perioadă din cauza intensităţii acesteia.

Lotus, Ferrari şi chiar şi Force India vin aici cu moralul ridicat şi încrezători după cum s-a prezentat monopostul în prima cursă, în timp ce Red Bull, Mercedes şi mai ales McLaren trebuie să-şi ridice nivelul.

Circuit

Circuitul din Malaezia este situat în oraşul Sepang, aproape de aeroport, la 60km depărtare de capitala Kuala Lumpur. Este proiectat de către cunoscutul designer Hermann Tilke şi este considerat unul dintre cele mai tehnice circuite. Combinaţia de linii lungi rapide alternează cu viraje strânse şi complexe ce fac circuitul dificil, dar în acelaşi timp, datorită lăţimii sale foarte mari, depăşirile sunt numeroase. A fost inaugurat în 1999, are o lungime de 5,543 km, iar piloţii vor parcurge un număr de 56 de ture. Recordul îi aparţine lui Juan Pablo Montoya, 1:34:223 şi datează din 2004.

F1Malaezia

Program

Antrenament 1: Vineri, 04:00-05:30
Antrenament 2: Vineri, 08:00-09:30
Antrenament 3: Sâmbătă, 07:00-08:00
Calificări: Sâmbătă, 10:00
Cursa: Duminică, 10:00
Notă: orele sunt cele ale României

Din paddock

Kimi Raikkonen: “Mă simt bine, dar a trecut abia o cursă, sezonul e lung şi ce s-a întâmplat în Australia nu schimbă cu nimic obiectivul nostru şi modul cum abordăm sezonul. Monopostul s-a comportat bine la Melbourne, să sperăm că va continua la fel şi în următoarele curse.”

Fernando Alonso: “Pentru mine ar fi o surpriză să câştigăm una din primele curse. Nu aş zice nu, dar avem nevoie de condiţii mai speciale, poate ca anul trecut aici în Malaezia. Dar în condiţii normale, cred că podiumul este maximum ce putem scoate şi vom fi bucuroşi dacă reuşim acest lucru. Ritmul celor de la Lotus a fost foarte bun, dar nu de neajuns. Putem concura cu ei.”

Sebastian Vettel: “Nu trebuie să dramatizăm situaţia din Australia. Gestiunea pneurilor a fost problema şi din acest motiv nu am avut un ritm bun, cu toate acestea am reuşit să mă clasez pe podium. În acest weekend vom fi mai atenţi la pneuri şi sperăm că vom îmbunătăţi situaţia.”

Lewis Hamilton: “Sunt mulţumit şi încrezător. Condiţiile din Australia au fost schimbătoare, iar maşina s-a prezentat bine. Ţinând cont că sunt la o echipă nouă, sunt fericit cu cele 10 puncte obţinute şi am sentimentul că vom obţine rezultate şi mai bune.”

Jenson Button: “Va fi din nou un weekend dificil. Aş prefera să fie condiţii mixte, în acest mod am avea mai multe şanse să punctăm.”

Paul Di Resta: “Suntem mult mai puternici decât în sezoanele trecute şi suntem pe drumul cel bun pentru a ataca poziţia a 5-a în clasamentul pe echipe.”

Adrian Sutil: “Pauza din Formula 1 se pare că mi-a prins bine şi simt că pot să reuşesc şi mai multe decât în Australia.”

Felipe Massa: “Situaţia de anul acesta e total diferită faţă de sezonul trecut. Mă simt de 10 ori mai bine, mă simt mult mai confortabil în maşină şi sunt mai relaxat. Să sperăm că vom continua în această notă pozitivă”

Pit stop

•Ferrari e cea mai de success echipă în Malaezia: 6 victorii şi încă alte 6 podiumuri
•Pe circuitul de la Sepang, Michael Schumacher şi Fernando Alonso sunt cei mai de success piloţi cu câte 3 victorii fiecare
•Kimi Raikkonen a câştigat aici prima sa cursa din carieră, în 2003
•Fernando Alonso a obţinut aici primul său pole position şi primul podium, tot în 2003 •Tot primul podium din carieră l-a obţinut aici şi Jenson Button, în 2004, şi la fel şi coechipierul său, Sergio Perez, în 2012
•Cursa din 2009 a fost oprita din cauza ploii torenţiale după doar 39 de ture. A fost a 5-a cursă din istoria Formulei 1 în care nu s-a parcurs cel puţin 75% din distanţa propriu-zisă
•Piloţii care au plecat din pole position au câştigat cursa în 6 din cele 14 disputate

Clasament piloţi


1. Kimi Raikkonen 25p
kimi_1663438a
2. Fernando Alonso 18p
3. Sebastian Vettel 15p
4. Felipe Massa 12p
5. Lewis Hamilton 10p
6. Mark Webber 8p
7. Adrian Sutil 6p
8. Paul di Resta 4p
9. Jenson Button 2p
10. Romain Grosjean 1p

Clasament constructori

1. Ferrari 30p
2. Lotus 26p
3. Red Bull 23p
4. Mercedes 10p
5. Force India 10p
6. McLaren 2p

Sursa

Articolul precedentCâte puncte luăm din dubla cu Ungaria și Olanda?
Articolul următorUnder 21: Anglia – România 3-0, viitorul nu mai sună deloc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here