F1 Bahrain: Viteză în deşert

0
1634

120413102722-bahrain-fia-statement-story-top

A 4-a etapă din Campionatul Mondial de Formula 1 se va desfăşura la Sakhir, în Bahrain, pe un circuit ce pune destule probleme piloţilor. În primul rând, temperatura în această parte a globului este foarte ridicată şi se aşteaptă ca şi în acest weekend să crească până la 36 de grade în aer, pentru că la nivelul circuitului aceasta va fi mult mai mare. Apoi, combinând acest factor cu pista ce devine abrazivă din cauza nisipului, pneurile se vor “mânca” mai repede. Cum cei de la Pirelli nu au strălucit în acest sezon, după cursa din China, s-a luat decizia ca în acest Grand Prix pneurile soft să fie scoase şi înlocuite cu cele medium, la care se vor alătura cele hard. În următoarea cursă de la Barcelona se aşteaptă o îmbunătăţire a compoziţiei acestora, dar mai multe detalii vor fi oferite după această etapă. Nu în ultimul rând, după anularea cursei din 2011 de aici din cauza protestelor împotriva regimului, securitatea este o altă problemă. În ciuda ameninţărilor diferitelor grupări, cursa de anul trecut s-a desfăşurat fără incidente şi sperăm să fie aşa şi în acest an.

Circuit

Inaugurat în 2004, circuitul din Bahrain este primul pe care s-a desfăşurat o cursă de Formula 1 în Estul Mijlociu. Este localizat în Sakhir, la 30 de km de capitala Manama. A fost proiectat de acelaşi Hermann Tilke şi cuprinde nu mai puţin de 5 variante de traseu. Circuitul oferă o experienţă unică pentru piloţi deoarece lăţimea sa variază de la un viraj la altul. Astfel, se oferă mai multe linii posibile de a pilota, iar în virajul 15 se poate depăşi prin trei modalităţi diferite. Circuitul are o lungime de 5,412 km, iar piloţii vor parcurge 57 de ture. Recordul îi aparţine lui Michael Schumacher (1:30:252) şi a fost stabilit în 2004.

f1bahrain

 Program

Antrenament 1: Vineri, 10:00-11:30
Antrenament 2: Vineri, 14:00-15:30
Antrenament 3: Sâmbătă, 11:00-12:00
Calificări: Sâmbătă, 14:00 (Webber penalizare 3 poziţii pe grilă, Gutierrez 5 poziţii, ca urmare a incidentelor din China)
Cursa: Duminică, 15:00
Notă: orele sunt cele ale României

Din paddock

Jenson Button: “Cred că situaţia din Formula 1 este mai bună acum decât în alţi ani. În trecut aveam pneuri care rezistau aproape toată cursa şi nu aveam depăşiri deloc. Acum avem spectacol. Eu unul mă bucur de curse şi din ce văd în jurul meu, şi fanii sunt mulţumiţi de ceea ce văd.”

Felipe Massa: “Câteodată, noi piloţii întâmpinăm mici dificultăţi. Dar dacă stai acasă şi urmăreşti cursa, cred că aceasta e plăcută pentru fani. Din punctul meu de vedere, e mult mai frumos să pilotezi acum decât în sezoanele precedente, iar demersurile Pirelli îndreaptă acest sport în direcţia cea bună. Singura problemă e că trebuie să facă bine diferenţa între cele 4 tipuri de pneuri şi să se asigure că le pun la dispoziţie pe cele potrivite pentru trasee.”

Kimi Raikkonen: “Am început mai bine ca anul  trecut, avem şi un monopost mai bun şi prin urmare, cred că şi şansele mele la titlu sunt mai mari. Sezonul este însă lung, ştim că nu vom fi la  fel de buni în toate cursele, dar vom încerca să scoatem maximum din fiecare.” În ceea ce priveşte pneurile, finlandezul a declarat că “pentru mine nu e mare diferenţă faţa de sezoanele trecute”

Fernando Alonso: “Trebuie să fim constanţi şi să fim prezenţi pe podium dacă vrem să avem şanse la câştigarea campionatului. Red Bull are cea mai rapidă maşină, iar Raikkonen cred că a pilotat mai bine că oricine în acest debut de sezon. Putem să mai îmbunătăţim monopostul şi avem nevoie să fim un pic mai rapizi. De asemenea, în calificări trebuie să încercăm să ne clasăm mai bine.”

Sebastian Vettel: “Sunt puţin surprins de schimbarea pneurilor şi de alegerea celor de compoziţie medie şi hard. Cred că Ferrari stă cel mai bine la managementul pneurilor şi sunt o echipa puternică. Dar trebuie să fim întâi atenţi la noi, să încercăm să îmbunătăţim situaţia şi să avem un ritm mai bun.”

Pit stop

  • Ferrari e echipa care s-a descurcat cel mai bine în Bahrain: 4 victorii şi alte 5 clasări pe podium
  • McLaren nu a câştigat niciodată aici
  • Fernando Alonso are cele mai multe victorii, 3, iar Raikkonen cele mai multe clasări pe podium, 5
  • Nico Rosberg a debutat aici în 2006, Robert Kubica a obţinut singurul pole position din carieră în 2008, iar Grosjean a urcat prima oară în carieră pe podium sezonul trecut
  • Cursa a fost câştigată de 4 din 8 ori de piloţii plecaţi din pole position
  • Mark Webber se află la a 200-a cursă
  • McLaren are o serie de 61 de curse cu clasări în puncte. Urmează Ferrari cu 51.
  • Raikonnen are o serie de 20 de curse consecutive cu clasare în puncte (record Schumacher, 24)

Clasament piloţi

piloti

 Clasament constructori

constr

Sursa 1, 2, 3

Articolul precedentBarometrul presiunii blatului în Liga 1 (III)
Articolul următorCopa Libertadores: Tigre invinge la Libertad si se califica mai departe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here