Europa League – Cenușăreasa se transformă

0
1052

Vrând parcă să ne mai aline dorul competițiilor europene pe stil vechi, al anilor în care Cupa Campionilor, Cupa UEFA și Cupa Cupelor conviețuiau fără să se muște una pe alta, noua Europa League ne oferă, în sfârșit, un fotbal emoționant și asta datorită numelor grele care au căzut din Liga Mumă, oferindu-ne meciuri atractive decupate parcă din vremurile în care în Cupa Campionilor juca doar echipă din fiecare țară și anume campioana.

De departe, cel mai frumos meci al serii de joi s-a jucat în Catedrala San Mames din Bilbao, golul marcat de Munian, noul copil minune al Țării Bascilor, fiind suficient pentru a trimite acasă Lokomotiv Moscova. Însă Bilbao a suferit din greu, jucând jumătate de oră cu un om în minus și rezistând eroic asediului la care a fost supusă de către ruși. În sferturi, Athletic Bilbao va întâlni United-ul lui Alex Ferguson, aceștia având și ei emoții pe final după ce Ajax e fost la un pas să întoarcă 0-2-ul încasat în tur. Old Trafford nu mai este fortăreața inexpugnabilă în fața căreia le tremurau șorturile tuturor echipelor venite de pe continent. În acest sezon, doar Oțelul Galați a căzut învinsă. Basel, Benfica și Ajax au ieșit cu puncte.

Emoții și pentru Schalke 04, care a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de Viktoria Plzen, la nemți intrând și Marica în minutul 119, el fiind autorul pasei din care Huntelaar reușea să facă hatrickul.

La Salonic, Udinese a spălat pe jos cu echipa lui Loți Boloni, ieșită poate prea încrezătoare după ce reușise acel 0-0 din tur, in timp ce Beșiktaș a trebuit să tremure puțin pentru a se vedea în optimi, Braga, finalista competiției anul trecut, dând de furcă până în ultimul minut al meciului.

Dacă de Steaua am vorbit aici, cam la fel a fost seara și pentru echipele belgiene, două la număr, ambele jucând pe teren propriu. Se aștepta mai mult de la Anderlecht – AZ Alkmaar, însă olandezii nu au avut mari probleme în a se întoarce acasă victorioși. Dincolo, la Brugge, cam aceeași poveste, de data această fiind Hanover 96 cea care trece mai departe spre optimi. De altfel, Hannover va întâlni în optimi unica supraviețuitoare belgiană, Standard Liege trecând greu și cu emoții de polonezii de la Wisla Cracovia, folosindu-se de golul marcat în deplasarea din meciul tur.

Din restul meciurilor, de remarcat corecțiile aplicate de către Manchester City campioanei en-titre, FC Porto, de către PSV Eindhoven celor de la Trabzonspor și încă un 4-1 administrat de Metalist elvețienilor de la Red Bull Salzburg. Twente, Olympiakos, Sporting Lisabona, Atletico Madrid și Valencia au obținut biletul de trecere cu victorii la limită, însă suficiente după ce își făcuseră temele încă din meciurile tur.

Rezultate complete 16-mi Europa League:

Manchester City – Porto 4-0 (în tur, 2-1)
Valencia – Stoke City 1-0 (în tur, 1-0)
Twente Enschede -Steaua București 1-0 (în tur, 1-0)
Standard Liege – Wisla Cracovia 0-0 (în tur, 1-1)
Olympiakos – Rubin Kazan 1-0 (în tur, 1-0)
Beşiktaş – Sporting Braga 0-1 (în tur, 2-0)
Athletic Bilbao-Lokomotiv 1-0 (în tur, 1-2)
Manchester United-Ajax 1-2 (în tur, 2-0)
Metalist Kharkov – Salzburg 4-1 (în tur, 4-0)
Anderlecht – AZ Alkmaar 0-1 (în tur, 0-1)
Atletico Madrid-Lazio 1-0 (în tur, 3-1)
Schalke 04 – V. Plzen 3-1 (în tur, 1-1)
Sporting – Legia Varșovia1-0 (în tur, 2-2)
PAOK – Udinese 0-3 (în tur, 0-0)
PSV Eindhoven – Trabzonspor 4-1 (în tur, 2-1)
Brugge-Hannover 0-1 (în tur, 1-2)

Așa arată tabelul optimilor:

Metalist (Ucrania) vs. Olympiacos (Grecia)
Sporting Lisabona (Portugalia) vs. Manchester City ( Anglia)
Twente (Olanda) vs. Schalke 04 (Germania)
Standard Liege (Belgia) VS. Hannover (Germania)
Valencia (Spania) vs. PSV Eindhoven (Olanda)
AZ Alkmaar (Olanda) vs. Udinese (Italia)
Atlético Madrid (Spania) vs. Besiktas (Turcia)
Manchester United (Anglia) vs. Athletic Bilbao (Spania)


sursă foto

Articolul precedentCele mai frumoase goluri ale săptamanii ( 2 )
Articolul următorPoveştile fotbalului: Un oraş la picioarele unui om

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here