Viitor sumbru pentru echipele românești în Europa League

0
1893

europaleague

Sezonul 2013/2014 o să fie cel mai negru sezon din istoria participărilor echipelor românești în cupele europene! O singură echipă o să avem în Europa, cel puțin în grupele Europa League dacă nu chiar în Liga Campionilor, Steaua! Spun asta pentru că nu văd cum s-ar putea califica Pandurii, Petrolul sau Astra în grupele celei de-a doua competiții ca valoare de pe bătrânul continent.

Începem de jos, din primul tur cu Astra care este cap de serie. Probabil singura calificare pe care o vor obține giurgiuvenii la prima lor participare în Europa. Spun asta pentru că e cam imposibil să nu treci de echipe de mâna a 5-a din țări precum Macedonia, Kazakhstan, Finlanda, San Marino, Andora și alțe țări în care fotbalul este unul mai mult semi-profesionist.

În turul 2 preliminar începe aventura și celorlalte două formații, Pandurii și Petrolul. Partea bună este că cele două sunt capi de serie, partea proastă este că apar și echipele din campionate mai puternice precum Rusia, Israel, Belgia, Cehia, Bulgaria și altele.

Nu știu câte dintre cele 3 echipe (presupunând că Astra nu lasă loc de surprize în primul tur) se vor califica în turul 3. Sper măcar la două, Pandurii și Petrolul. Dacă pintr-o minune, una din ele vor ajunge în Play-Off, putem considera că sezonul 2012/2013 nu a fost unul chiar atât de negru pentru echipele noastre. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci o să aleg o culoare ceva mai blândă: gri!

Din nou speranțele noastre stau în Steaua, singura echipă care poate aduce ceva puncte la coeficientul de țară. În acest moment ocupăm locul 18 în clasamentul coeficienților și avem șanse să mai urcăm câteva locuri chiar dacă viitorul pare sumbru pentru echipele angrenate în Europa League. Acest lucru se poate întâmpla cu o participare îndelungată a Stelei într-una din cele două competiții coroborat cu faptul că scăpăm de cele 2,642 puncte câștigate în sezonul 2008/2009 – cel mai slab din ultimele 5 sezoane. Condiția e ca în acest sezon să acumulăm mai multe puncte decât în sezonul mai sus amintit.

Când zic că viitorul va fi unul sumbru pentru echipele noastre care vor juca în preliminariile Europa League mă bazez în special pe faptul că niciuna dintre cele 3 formații nu au experiență în cupele europene. Numele lor nu sperie pe nimeni, sunt total anonime. Petrolul este singura care are o istorie în Europa, foarte scurtă de altfel. Doar 6 participări (16 partide) au bifat ploieștenii în cupele europene fără să obțină vreo performanță notabilă:

1958/1959 Cupa Campionilor Europeni – preliminarii, au fost elimnați de Wismut Karl Marx Stadt din Germania de Est cu scorul de 8-4 la general.

1959/1960 – Cupa Campionilor Europeni – preliminarii, au fost eliminați de austriecii de la Wiener Sportclub, scor 2-1 la general

1963/1964 – Cupa Cupelor – preliminarii, au fost eliminați de Fenerbahce, scor 4-2 la general

1966/1967 – Cupa Campionilor Europeni – prima rundă, au fost eliminați de Liverpool, scor 3-5 la general.

1990/1991 – Cupa UEFA – prima rundă, au fost eliminați de Anderlecht, scor 4-0 la general.

1995/1996 Cupa UEFA – după ce a eliminat pe Wrexham (Țara Galilor) în calificări, scor 4-2 la general, au fost eliminați de Austra Viena, 3-1 la general.

 

Care din cele 3 echipe, Pandurii, Petrolul și Astra vor ajunge în Play-Off-ul Europa League? De grupe vorbim la secțiunea „minuni” dacă o să fie cazul!

Articolul precedentUltrași ”violenți” în Republica Moldova!
Articolul următorAtleţi excepţionali la Lausanne!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here