Eterna și fascinanta Liga 1! FCSB, Dinamo și Craiova, actori într-un lanț al ciudățeniilor

0
1012

Dacă ”pe partea sportivă” nu impresionează, Liga 1 dă pe dinafară când vine vorba de rezultate spectaculoase, surprinzătoare și, de ce să ne ferim de cuvinte, extrem, extrem de ciudate. În fotbal se spune că ”niciun meci nu seamănă cu altul”. În fotbal. La noi, în Liga 1, fotbalul nu prea e fotbal, însă zicala se menține. Problema e că meciurile sunt așa de ”diferite”, încât atrag atenția și celor mai neexperimentați observatori.

De curând, două ”triplete” sau, dacă e să vorbim cu termeni politici, două axe de echipe ne-au uimit prin rezultatele dintre ele. Se spune că în Liga 1 nu mai există blaturi, că în Liga 1 nu mai există Cooperative ca în vremea cuplului Tata Jean-Pinalti, se spune că nici ”omeniile” Gigi-Gică nu mai sunt active (pe naiba). Poate că o fi așa, însă nu băgăm mâna în foc că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni pe axele Dinamo-Craiova-Astra și FCSB-Sepsi-Botoșani a reprezentat ceva 100% pe bune. Să luăm pe rând cele două ”circuite” de meciuri.

Circuitul Dinamo – ”U” Craiova – Astra. Când diferențele de scor și atitudine bat la ochi

Pe vremuri, un președinte bahic al patriei spunea, în ziua în care era ales să conducă destinele României, că politica sa externă se va baza pe axa Bucureşti – Londra – Washington. Acum, tot o axă care începe la București, dar se termină la Giurgiu, a oferit iubitorilor fotbalului o serie de rezultate mai mult decât interesante.

În ecuație sunt implicate trei echipe: Dinamo București, o arhicunoscută într-ale eșecurilor, ”U” Craiova, o echipă instabilă în rezultate și Astra Giurgiu, o fostă campioană care caută să se mențină în top 6 al fotbalului intern. Între cele trei echipe s-au înregistrat rezultate care nu au cum să nu surprindă. Au fost diferențe mari. Pe tabelă, prin prisma jocului și, mai ales, prin atitudine.

Pe 26 Noiembrie 2018 am avut, la Giurgiu, un Astra – ”U” Craiova 0-3! Pe val după ce tocmai câștigase cu FCSB în Bănie, oltenii lui Mangia se deplasau la Giurgiu, acolo unde tranșau în bucăți echipa lui Gigi Mulțescu. Rezultatul e unul logic. Nimic de comentat. Ulterior, între cele două și-a băgat ”coada” Dinamo, iar semnele de întrebare au început să apară.

Craiova lui Mangia, atât de frumoasă, de dezinvoltă, de fermecătoare în exprimarea fotbalistică, s-a dus, pe 15 decembrie, în ”Ștefan cel Mare”, acolo unde dădea piept cu o candidată la retrogradare, Dinamo București. Cu toții își puneau doar problema scorului. Până și un virtual ”x” era privit ca o surpriză. Nu avea însă să fie o surpriză în ”Groapă”, ci o MEGA-SURPRIZĂ. Craiova lui Mangia s-a prezentat în București exact cum se prezenta Gloria la Piatra Neamț și cum se prezenta Ceahlăul la Bistrița în vremurile de tristă amintirea din Divizia A. Și cu asta am spus tot despre ceea ce s-a întâmplat pe 15. Dinamo – ”U” Craiova a fost 3-0, în urma unui meci în care oaspeții nu au jucat nimic. Sau, mai bine zis, nu au vrut să joace nimic.

Lanțul ciudățeniilor dintre cele trei echipe s-a încheiat ieri, 20 decembrie 2018, la Giurgiu. Dinamo, echipa care făcea preș Craiova în ”Ștefan cel Mare”, se deplasa la Giurgiu, acolo unde se pregătea să plece cu punct sau puncte de pe terenul unei echipe care, la rândul ei, fusese umilită de Craiova. Numai că, surprize-surprize. Dinamo, acea Barcelonă din meciul cu Știința, e măcelărită ca un porc de Crăciun la Giurgiu. A dat Astra lui Enache în echipa lui Rednic cum a dat Froch în Bute. A fost 4-1 pe tabelă, dar dacă aveam 13-1 nu zicea nimeni nimic.

Recapitulare: Astra – ”U” Craiova 0-3, Dinamo – ”U” Craiova 3-0 și Astra – Dinamo 4-1! Niciun meci nu seamănă cu altul. Și nici echipele.

Circuitul FCSB – Sepsi – FC Botoșani! Să fie pace și prietenie!

Luna decembrie a fost una în care un alt circuit de trei echipe din Liga 1, FCSB – Sepsi Sf. Gheorghe și FC Botoșani a oferit rezultate extrem de ”încântătoare”. Și din această axă de trei meciuri, câte 3 puncte s-au ”acordat” tuturor celor trei echipe implicate.

Basmul cult a început pe 5 decembrie la Sfântu Gheorghe. De Moș Nicolae, bine-cunoscutul antrenor secund, Nicolae ”Nick” Dică, a primit o lecție de fotbal din partea unui antrenor serios din Liga 1, Eugen Neagoe. Sepsi a învins FCSB cu 4-2, într-un meci în care vicecampioana României nu a contat decât pe final.

Apoi, nu peste o lună, nici măcar peste o săptămână, ci peste 5 zile, tot la Sfântu Gheorghe, Sepsi primea vizita celor de la FC Botoșani. Gruparea antrenată de Liviu Ciobotariu tocmai era învinsă, acasă, în derby-ul Moldovei, de Poli Iași, scor 1-2, iar la Sepsi pleca din postura de outsider. Doar întâlnea echipa care umilise FCSB, nu? Ei bine, gazdele lui Neagoe au părut că nu mai știu fotbal, iar Botoșani își lua trei puncte extrem de importante din această deplasare.

Din ecuațiile Sepsi vs. FCSB 1 și Sepsi vs Botoșani 2 vom afla acum rezultatul ecuației FC Botoșani – FCSB. Nici nu era greu. Conform tradiției, gruparea lui Gigi Becali nu a avut probleme în Moldova, acolo unde s-a impus cu 3-1.

Trupa lui Becali, fie că s-a numit Steaua sau FC FCSB, se prezintă la Botoșani ca o echipă cu sacii în căruță. Din 2013, când echipa moldavă a promovat în Liga 1, până în 2018, FCSB/Steaua a câștigat toate meciurile jucate pe terenul botoșănenilor. Indiferent că a fost în formă, că a fost antrenată de Gigi Becali sau de alt tehnician, FCSB nu a avut niciodată probleme în Moldova.

Recapitulare: Sepsi – FCSB 4-2, Sepsi – FC Botoșani 0-1 și FC Botoșani – FCSB 1-3! Io-ți dau ție, tu-mi dai mie, etc!

CIRCUIT EXTENSIE: FCSB-Concordia-Voluntari! Strigați la ‘La Familia’ dacă sunteți cu mine/ Dușmanii mor când ne împărțim puncte mai bine

Ne-am pierdut printre atâtea meciuri parodie din Liga 1 și am uitat de o altă axă urât mirositoare petrecută în sezonul regulat. Într-un interval de 20 de zile, din 7 octombrie până în 27 octombrie, între FCSB, Concordia și FC Voluntari a avut loc un triunghi echilateral în care fiecare s-a ales cu 3 puncte!

Cea mai tare glumă de meci a acestui sezon a avut loc la Voluntari, acolo unde FCSB, o orfană a fotbalului românesc, juca un meci relativ ușor cu ultra-modesta Concordia Chiajna, o echipă absolut jenantă, care nu are nicio legătură cu fotbalul. Cu toate acestea, adunătura de fotbaliști expirați, Bărboianu, Matei, Marc, Batin & co., a trecut cu 1-0 de o FCSB dezorientată.

Peste doar o etapă, aceeași Concordie care bătea ”cea mai valoroasă, bună și spectaculoasă echipă din Liga 1”, FCSB, revenea la Voluntari pentru un meci cu o altă arătătură de echipă. Cum circuitul trebuia respectat, Concordia și-a făcut treaba și a plecat acasă cu 4 boabe în desagă.

După FC Voluntari – Concordia 4-0, pandelienii s-au deplasat pe Arena Națională, terenul închiriat al nașului Becali. Timp de 52 de minute, FCSB nu a știut cum arată mecla lui Vâtcă. A fost nevoie să ”cadă la datorie” fundași pandelieni pentru ca Gnohere să deschidă scorul și, ulterior, să facă dubla. FCSB – Voluntari a fost 2-1 în final, iar circuitul s-a închis perfect!

  • ne înclinăm cu respect în fața lui Radu pentru că ne-a reamintit de acest triunghiular

Recapitulare: FCSB – Concordia 0-1, FC Voluntari – Concordia 4-0 și FCSB – FC Voluntari 2-1! Orice fin își merită nașul!

sursa foto: FCSB/Fb

Articolul precedentLupta pentru promovare în Liga 1
Articolul următorBundesliga: Avancronica etapei a 17-a
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here