Eliseo Prado, un nume care, cel mai probabil nu vă spune nimic. Eliseo Prado este cel mia tânăr debutant într-un meci internațional din toate timpurile. Născut pe 17 septembrie 1929 în Buenos Aires, Argentina, Prado a scris istorie la vârsta de doar 10 ani când a fost introdus pe teren o repriză în meciul pe care argentinienii l-au jucat cu Chile. Se întâmpla în martie 1940 pe stadionul echipei San Lorenzo din Buenos Aires.

Eliseo Prado
Eliseo Prado / foto: wikimedia.org

Pe 2 și 9 martie 1940, în capitala Argentinei se organizase un mini-turneu de fotbal la care participase doar două selecționate, Copa Presidente de Chile. Este vorba despre țara gazdă, Argentina și Chile. S-au jucat două partide, agentinienii impunându-se în ambele partide, 4-1 în primul meci și 3-2 în al doilea. Din păcate nu este clar în care dintre aceste două partide a fost folosit Eliseo Prado. Potrivit site-ului fundației pentru statistici, Prado ar fi jucat în prima partidă, cea de pe 2 martie când a fost introdus pe teren în minuntul 46 în locul lui Daniel Cornelio Sabio.

În schimb, site-ul 11v11.com, Prado ar fi stabilit acest record pe 9 martie 1940 când a jucat în victoria cu 3-2, înlocuindu-l de asemenea pe acealși Daniel Cornelio Sabio în minutul 46. Indiferent pe care dintre aceste două date le contabilizăm, Eliseo Prado a stabilit un record greu de egalat vreodată de cineva: 10 ani și 173 de zile sau 10 ani și 180 de zile la debutul unui fotbalist într-un meci internațional!

Din păcate pentru el, nu a bifat decât 8 partide pentru Argentina în toată cariera sa însă trebuie menționat faptul că a și jucat într-o perioadă în care meciurile internaționale se puteau număra pe degetele de la o singură mână. În cele 8 meciuri, Prado a marcat două goluri.

Cu echipa de club, River Plate, Prado a câștigat 5 titluri de campion și Copa Ibargueren în perioada 1952 – 1957. După 10 ani petrecuti la River, s-a trasnferat la Gimnasia y Esgrima în 1959. Aici a până în 1962. Anul următor s-a transferat la Sportivo Italiano care este și ultima echipă la care a evoluat, în 1963.

Eliseo Prado s-a stins din viață pe 11 februarie 2016, la 86 de ani.

Eliseo Prado
Foto: casosycosasriverplatenses.blogspot.com

Recordul celui mai tânăr debutant în echipa României îl deține Cristian Manea – 16 ani și 295 de zile. Acesta a jucat primul său meci pentru România pe 31 mai 2014 împotriva Albaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here