Eliseo Prado: cel mai tânăr debutant internațional din toate timpurile

0
3189

Eliseo Prado, un nume care, cel mai probabil nu vă spune nimic. Eliseo Prado este cel mia tânăr debutant într-un meci internațional din toate timpurile. Născut pe 17 septembrie 1929 în Buenos Aires, Argentina, Prado a scris istorie la vârsta de doar 10 ani când a fost introdus pe teren o repriză în meciul pe care argentinienii l-au jucat cu Chile. Se întâmpla în martie 1940 pe stadionul echipei San Lorenzo din Buenos Aires.

Eliseo Prado
Eliseo Prado / foto: wikimedia.org

Pe 2 și 9 martie 1940, în capitala Argentinei se organizase un mini-turneu de fotbal la care participase doar două selecționate, Copa Presidente de Chile. Este vorba despre țara gazdă, Argentina și Chile. S-au jucat două partide, agentinienii impunându-se în ambele partide, 4-1 în primul meci și 3-2 în al doilea. Din păcate nu este clar în care dintre aceste două partide a fost folosit Eliseo Prado. Potrivit site-ului fundației pentru statistici, Prado ar fi jucat în prima partidă, cea de pe 2 martie când a fost introdus pe teren în minuntul 46 în locul lui Daniel Cornelio Sabio.

În schimb, site-ul 11v11.com, Prado ar fi stabilit acest record pe 9 martie 1940 când a jucat în victoria cu 3-2, înlocuindu-l de asemenea pe acealși Daniel Cornelio Sabio în minutul 46. Indiferent pe care dintre aceste două date le contabilizăm, Eliseo Prado a stabilit un record greu de egalat vreodată de cineva: 10 ani și 173 de zile sau 10 ani și 180 de zile la debutul unui fotbalist într-un meci internațional!

Din păcate pentru el, nu a bifat decât 8 partide pentru Argentina în toată cariera sa însă trebuie menționat faptul că a și jucat într-o perioadă în care meciurile internaționale se puteau număra pe degetele de la o singură mână. În cele 8 meciuri, Prado a marcat două goluri.

Cu echipa de club, River Plate, Prado a câștigat 5 titluri de campion și Copa Ibargueren în perioada 1952 – 1957. După 10 ani petrecuti la River, s-a trasnferat la Gimnasia y Esgrima în 1959. Aici a până în 1962. Anul următor s-a transferat la Sportivo Italiano care este și ultima echipă la care a evoluat, în 1963.

Eliseo Prado s-a stins din viață pe 11 februarie 2016, la 86 de ani.

Eliseo Prado
Foto: casosycosasriverplatenses.blogspot.com

Recordul celui mai tânăr debutant în echipa României îl deține Cristian Manea – 16 ani și 295 de zile. Acesta a jucat primul său meci pentru România pe 31 mai 2014 împotriva Albaniei.

Articolul precedentUsain Bolt la primul antrenament cu Borussia Dortmund
Articolul următorNiciun arbitru român la Mondialul din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here