Istoria întâlnirilor dintre echipele românești și AC Milan

2
6390

CS “U” Craiova este formația românească din cupele europene cu cea mai grea misiune după ce sorții au decis ca oltenii să se lupte cu AC Milan pentru un loc în Play-Off-ul Europa League. Prima partidă va avea loc joi, 27 iunie la Severin pe Stadionul Municipal. Returul se va juca o săptămână mai târziu la Milano.

Echipe românești care au întâlnit AC Milan
Echipe românești care au întâlnit AC Milan | fb.com/tikitaka.ro

CS “U” Craiova este a 5-a formație din România care o va întâlni pe AC Milan după Ripensia, Dinamo, Steaua și FC Național. Este pentru a 3-a oară când o echipă românească va juca cu AC Milan într-o competiție europeană. Precedentele au fost în Cupa Mitropa și Cupa UEFA.

Prima partidă dintre o echipă românească și AC Milan a avut loc pe 27 iunie 1938 în cadrul Cupei Mitropa. Atunci timișorenii au câștigat cu 3-0 într-un meci jucat la București. Returul s-a disputat la Milano pe 3 iulie 1938 și s-a terminat cu victoria italienilor, scor 3-1. Ripensia se califica cu 4-3 la general.

A doua dublă dintre o echipă românească și AC Milan a avut loc în Cupa UEFA, ediția 1976/77 când Dinamo București era eliminată de formația italiană după 2-1 la general (0-0 în Ștefan cel Mare și 2-1 pe San Siro). Golurile rossonerilor au fost marcate de Egidio Calloni (min. 26) și Massimo Silvo (min. 74). Golul dinamoviștilor a fost înscris de Alexandru Sătmăreanu în minutul 9. Dinamo avea în teren jucători precum Cornel Dinu, Mircea Lucescu, Dudu Georgescu, Ion Marin, Ion Moldovan, ALexandru Sătmăreanu sau Florin Cheran.

Următoare întâlnire dintre o echipă românescă și AC Milan s-a consumat pe 21 februarie 1988. Este vorba mai exact despre un meci amical cu Steaua, încheiat cu scorul de 1-1. Golul echipei a fost marcat de Hagi după un șut de excepție.

Pe 24 mai 1989 Steaua și AC Milan aveau să se reîntâlnească dar de această dată în cadrul unui meci oficial. Campioana României ajungea pentru a doua oară în finala Cupei Campionilor. Marele Milan de atunci s-a impus categoric cu 4-0 prin dublele marcate de Ruud Gullit din minutele 18 și 39, respectiv Marco van Basten din minutele 28 și 47. Steaua începea acea finală cu Silviu Lung, Dan Petrescu, Nae Ungureanu, Adrian Bumbescu, Tudorel Stoica, Ștefan Iovan, Marius Lăcătuș, Daniel Minea, Victor Pițurcă, Gheprghe Hagi și Iosif Rotariu. Pe bancă se aflau Gheorghe Liliac, Gabi Balint, Lucian Bălan, Petre Bunaciu și Lucian Negrău. Antrenor era Anghel Iordănescu. 

Primul 11 trimis de Arrigo Sachi a fost următorul: Giovanni Galli, Mauro Tassotti, Paolo Maldini, Angelo Colombo, Alessandro Costacurta, Franco Baresi, Roberto Donadoni, Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit și Carlo Ancelotti. Pe bancă s-au aflat Davide Pinato, Filippo Galli, Roberto Mussi, Alverigo Evani și Pietro Paolo Virdis.

https://www.youtube.com/watch?v=XFSdNjj7-wY

După  Ripensia, Dinamo și Steaua a urmat FC Național (cum se numea Progresul București la acea vreme). Pe 23 august 2003, echipa antrenată de Walter Zenga juca un amical de lux cu AC Milan pe Estadio La Fiorita din Cesena. FC Național a jucat în următoarea formulă: Popa – Buta, McCain, Fl. Moldovan (min. 62 – Cânu), Petre Marin, Olah (min. 57 – Verdeș), Caramarin (min. 68 – Sava), Ovidiu Petre (min. 71 – Panc), Domocoș (min. 46 – Ghindeanu), Gigel Coman – Savu (min. 46 – Chihaia, – 90 Onyekwere). AC Milan a jucat cu Dida ( min.46 – Abbiati), Cafu (min. 46 – Simic), Nesta, Roque Junior, Kaladze (min. 24 – Pancaro), Rui Costa (min. 46 – Broechi), Redondo (min. 46 – Ambrosini), Gattuso (min. 46 – Koka), Seedorf (min. 46 – Serginho) – Inzaghi (min. 46 – Rivaldo), Shevchenko (min. 46 – Tomasson).

Inzaghi și Ovidiu Petre au marcat pentru 1-1 în timpul regulamentar. De la 11 metri, bancarii au marcat prin Gigel Coman, Ghindeanu, Petre Marin și Panc în timp ce pentru AC Milan au executat Rivaldo, Serginho și Tomasson. Singurul care a reușit să înscrie a fost Rivaldo iar FC Național câștiga cu 4-1 după executarea loviturilor de la 11 metri.

Data Meci Competiție
27.06. 1938 Ripensia Timișoara 3-0 AC Milan Cupa Mitropa
03.07.1938 AC Milan 3-1 Ripensia Timișoara
15.09.1976 Dinamo București 0-0 AC Milan Cupa UEFA
30.09.1976 AC Milan 2-1 Dinamo București
21.02.1988 AC Milan 1-1 Steaua Amical
24.05.1989 AC Milan 4-0 Steaua București Cupa Campionilor
23.08.2003 AC Milan 1-1 (1-4 d.p.) FC Național Amical
Articolul precedentUn jurnalist brazilian susține că Neymar a acceptat oferta propusă de PSG iar mutarea se va anunța oficial în curând
Articolul următorTopul marcatorilor brazilieni în Liga Campionilor

2 COMENTARII

  1. Frumos grupajul dar mai complete sînt cele ale mele, despre Cupele Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here