După farmecul vieții, în Liga 1 a apărut și ”farmecul morții”: Steaua București!

4
2389

Steaua BucurestiBatjocorită în toate felurile de pușcăriașul cu față de țăran nevinovat, George Copos, Rapid București a continuat să fie în ultimii ani una dintre cele mai vii echipe ale fotbalului românesc. Deși fostul încarcerat a furat-o de la primul până la ultimul bănuț, această echipă a continuat să existe și să fie susținută așa cum se cuvine de fani, o altă parte fundamentală a clubului. Fie că a fost în top, la mijlocul clasamentului sau în liga secundă, Rapid a fost tot timpul definiția pasiunii, fapt pentru care este și numită ”farmecul vieții”. Pentru că după viață e obligatoriu să existe și moarte, fie și metaforic vorbind, în Liga 1 au început să apară și ”mortăciunile”. Ele sunt multe și le cunoaștem sau, mai bine zis, le-am cunoscut cu toții, dat fiind faptul că multe sunt deja istorie. Dintre cele actuale, cea mai renumită pare a fi Steaua. Da, acea Steaua, cea mai titrată echipă din fotbalul românesc din toate timpurile.

De ce este Steaua, o echipă care încă respiră, ”farmecul morții?”

Dar chiar, nu e ciudat să o numești pe Steaua, până mai ieri lider în Liga 1, drept ”farmecul morții” ? Răspunsul la această întrebare este unul negativ. Nu, Nu este exagerată această catalogare a clubului roș-albastru, iar explicațiile sunt multiple. Decesul Stelei din această a doua parte a sezonului este doar o continuare a ceea ce s-a întâmplat în vara trecută. Atunci a fost startul ”începutului sfârșitului”. În toată această perioadă, echipa a intrat într-un proces de putrefacție ireversibil, iar acest lucru s-a văzut la toate nivelurile. În acest moment, dacă ne uităm în clasament, observăm cum Steaua a pierdut nu mai puțin de 15 puncte față de ASA Tg Mureș, noul lider, iar în clasamentul returului Steaua nu este decât un ”Dinamo” al Ligii 1, ceea ce este chiar jenant pentru o echipă care se vrea a fi de fotbal.

Acest ”farmec al morții” care a cuprins Steaua și care face ca aceasta să se îndrepte spre pierzanie, îl găsim la absolut toate nivelurile acestui club:

 • Banca tehnică: Un Costel mai prost ca un Dorel!
Dacă emblema prostiei contemporane românești este așa-numitul Dorel, un personaj prost în toate cele, emblema amatorismului în sport este așa-numitul Costel. Gâlcă Costel, individul care ocupă ”fraudulos” postul de antrenor într-o echipă de fotbal, a comis în acest retur eroare după eroare. Adevărul e că individul a comis fapte care denotă un amatorism cras încă de la numirea sa la Steaua, însă vorbim aici doar de retur. Astfel, Costel a reușit performanța incredibilă de a transforma Steaua din lider detașat, într-o panaramă care poate fi umilită de oricine. Trist este că, la ora actuală, am ajuns să credem că antrenori de 2 lei precum Lăcătuș, Stoichiță, Cîrțu sau Ilie Stan, ar fi lux față de acest amator de joasă speță. Pentru a realiza cât de redus tactic și intelectual este Costel, e destul să-i urmărești intervențiile de după fiecare meci. Indiferent că pierde sau câștigă, amatorul Costel are același discurs de om mic, fără coloană și fără viziune. Cum poate un astfel de individ să te motiveze? Ce idei poți învăța de la acest om ? Mai în glumă, dar mai mult în serios, acesta este genul de om care ar putea să distrugă și o echipă ca Barcelona, cu tot cu Messi în formă maximă.
 • Amatorismul de pe bancă, sursă de inspirație pentru panaramele din teren!

La ora actuală, dacă analizăm echipa Stelei, observăm că aceasta a fost pur și simplu ucisă de marele tactician Costel Gâlcă și ale sale idei de ”tranziție” imbecilă. Astfel, dacă de la un Tănase, un Râpă sau un Adi Popa n-ai ce să te aștepți, dat fiind faptul că o mansardă goală e goală până la moarte, există totuși jucători care au jucat și bine la Steaua. De exemplu, Alex Chipciu. După ce a scăpat de viciul lăzilor, acesta a devenit un jucător care părea de clasă. Marca, dribla, era lider în teren…Ei bine, mâna lui Gâlcă pe capul copilului a rezolvat lucrurile. Azi, Chipciu nu este decât un alergător sau, dacă vreți, un Dodel cu un gram de creier. În toată această pădure de amatorism, mai există câteva nume care se încăpățânează să trăiască. Aceștia sunt Varela, Prepeliță și parțial Arlauskis. Din păcate pentru Steaua și din fericire pentru jucători, aceștia vor pleca cât de curând. Cel puțin Varela este un jucător care a jucat perfect de la venirea sa la Steaua până azi. Și a jucat perfect pe absolut toate pozițiile în care a fost pus.

 • La nivelul conducerii nu e farmec, e doar putrefacție!
Amator cum e, Costel are totuși un farmec, acela al omului care nu știe nimic. E destul de greu totuși să distrugi în asemenea hal o echipă care era deja campioană. Dacă 99,9% din antrenori n-ar fi reușit, Costel a rezolvat treburile ca un maestru. Pe de altă parte, dacă privim cum stau lucrurile la Steaua în ceea ce privește conducerea, observăm aici o putrefacție accentuată. Dacă de la sluga Argăseală nu poți să ai pretenții, observăm acum că nici Zeul Ovinelor nu mai mișcă. Dacă în trecut găseai luciditate la acesta, fie și-n prostie, acum nu avem de a face decât cu un delir fără oprire. În loc să ia măsuri cu privire la banca tehnică, zevzecul este în lumea lui și ne povestește cu ipocrizie despre lucruri sfinte. Din păcate, acea lume a lui o vedem zilnic, întrucât Steaua se află încă în ograda sa. Până când ? Probabil până la pierzanie. Până când din farmecul morții Steaua va ajunge doar o defunctă de calibru a fotbalului românesc.
Articolul precedentLiga 1, cea mai ”surprinzătoare” previzibilă ligă din lume!
Articolul următorHalep, Begu și Dulgheru, meciuri dificile în turul I la Madrid. Niculescu și Mitu, în ultimul tur al calificărilor!
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

4 COMENTARII

 1. Foarte pertinent articolul,mai trebuie facut unul despre saracul Gigi care a stat 2 ani la parnaie in loc de 10.

 2. Cel mai prost articol citit vreodata.
  1. De ce e Galca prost ? pt ca i-au plecat 7jucatori in pauza de iarna ? (cei plecati deja + cei care nu si-au reinnoit contractele)
  2. Citez: “Amator cum e, Costel are totuși un farmec, acela al omului care nu știe nimic. E destul de greu totuși să distrugi în asemenea hal o echipă care era deja campioană. Dacă 99,9% din antrenori n-ar fi reușit, Costel a rezolvat treburile ca un maestru”
  Galca a distrus echipa? ii tine cumva pe banca pe Szukala, Sanmartean, Keseru? el nu vrea ca Arla si Prepelita sa nu isi reinnoiasca contractele? II zice cumva lui Boruceanu “Tu astazi vreau sa joci prost”?

  Concluzia este: Ori nu ai nici o treaba cu sportul numit Fotbal, ori tu in sinea ta esti prost (fara scuzele de rigoare asupra jignirii)

 3. Johnnie boy, omul are made restate. Chair nu am mimic cu Gal a car can antrenor e varza! Inteleg can au plecat jucatori, dear mail stai o tzara so the intreaba, late AIA due au dramas erau chair asa due bio? Late Steaua avea dear 7 jucatori?

 4. Daca putrefactia a inceput in vara cum dracu de la sfarsitul turului Steaua avea 13 puncte avans ?Admit ca Galca nu e mare antrenor, la fel se zice si de Reghe chiar cand batea Chelsea, ( care o fi ala mare in campionatul nostru ? ) dar cand pierzi jumatate de lot iar inlocuitorii n-au mai jucat perioade indelungate( Tamas,Tucudean), cand jucatorii rateaza singuri cu portarul ,trag de trei ori pe meci in bara,rateaza penaltiuri pe banda, gresesc pase simple din care echipa adversa marcheaza,cand te dezavantajeaza meci de meci arbitri,ce vina are antrenorul ? adrian b., antistelism gretos sau farmecul prostiei ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here