Șapte ani de dominație au căzut în sfârșit în momentul în care antrenorul Claude Puel nu a mai putut găsi drumul către cel de-al optulea. Era clar că Olympique Lyon avea să cedeze tronul fotbalului francez încă de pe la jumătatea returului, ceea ce rămânea a se decide era numele succesorului, numele echipei cu urma să își pună numele pe listă imediat după eterna campioană. Sâmbătă s-a rezolvat misterul, iar Bordeaux mai adună o stea de campioană a Franței.

Cu trei puncte de avantaj asupra celor de la Olympique Marseille, cei de la Bordeaux practic aveau titlul în mână. Nu aveau nevoie decât de un egal pe terenul celor de la Caen, echipă aflată însă într-o luptă crâncenă cu Saint-Etienne pentru evitarea retorgradării. Trebuie să fie dur faptul ca tu sa ai nevoie de puncte ca de aer și să vină pretendenta la titlu într-o etapă decisivă. Așa s-a și întâmplat.

Echipa lui Luarent Blanc câștiga la Caen cu scorul de 1-0, în timp ce Saint-Etienne se salva de la retrogradare după un 4-0 obținut pe teren propriu cu Valenciennes.

Fostă colegă de grupă în Liga Campionilor cu CFR Cluj, Bordeaux a ținut să demonstreze de-a lungul întregului sezon că vrea să o dea la o parte pe Lyon ( la un moment dat, au avut 11 victorii consecutive in prima ligă franceză ), iar pe final de campionat a crescut moral și fizic, reușind în cele din urmă se reziste atacurilor la baionetă venite dinspre Marsilia.

Deci, Girondines Bordeaux, noua campioană a Franței. Alături de ea, intră direct în grupele Ligii Campionilor Olympique Marseille, în timp ce Lyonul trebuie să treacă pentru prima oară după șapte ani furcile preliminariilor acestei competiții.

Onoarea de a participa în noua ediție a noii competiții numite Europa League o vor avea Toulouse ( loc 4 ) și Lille ( loc 5 ), în timp ce alături de Caen ( doar două sezoane a rezistat această mică echipă în Ligue 1 ) au mai retrogradat Le Havre și Nantes. Nantes retrogradează pentru a doua oară în ultimele trei sezoane, după o perioadă de 44 de ani petrecuți doar în Ligue 1.

Cine a promovat?

Au promovat în Ligue 1, Lens, Montpellier și …Boulogne-Sur-Mer, echipa unui mic oraș ( înfrățit cu al nostru Constanța ) cu 50 000 de locuitori situat exact în locul în care se agață în cui harta Franței. Boulogne-Sur-Mer ajunge pentru prima oară în istoria de 111 ani ai clubului în Ligue 1, lăsând să se mai zbată încă un an în cel de-al doilea eșalon francez mult mai cunoscuta Racing Strasbourg.

Rezultate etapa 38 – ultima

Saint-Etienne 4-0 Valenciennes
Grenoble 0-1 Sochaux
Marseille 4-0 Rennes
Lille 3-2 Nancy
PSG 0-0 Monaco
Toulouse 0-0 Lyon
Lorient 1-1 Le Mans
Caen 0-1 Girondins Bordeaux
Nisa 0-0 Le Havre
Nantes 2-1 Auxerre

Rezumate video

Girondines Bordeaux – Campioana Franței


Boulogne-Sur-Mer – Pentru prima oară in istorie în Ligue 1

Clasament final Ligue 1

1 Bordeaux 80 puncte
2 Marseille 77
3 Lyon 71
———————-
4 Toulouse 64
5 Lille 64
———————-
6 PSG 64
7 Rennes 61
8 Auxerre 55
9 Nisa 50
10 Lorient 45
11 Monaco 45
12 Valenciennes 44
13 Grenoble 44
14 Sochaux 42
15 Nancy 42
16 Le Mans 40
17 Saint-Etienne 40
———————
18 Caen 37
19 Nantes 37
20 Le Havre 26

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here