Drumul României spre Jocurile Olimpice de la Tokyo, 1964

0
2987

Până la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 1964, echipa olimpică de fotbal a României mai participase la două olimpiade: Paris 1925 și Helsinki 1952. Dacă la Paris am beneficiat de o calificare direct în turul 2 al turneului final, adică în optimi (unde am pierdut 6-0 cu Olanda), la Helsinki am fost eliminați greu cu 2-1 în turul preliminar de viitoarea campioană olimpică, Ungaria, echipă la care juca marele Ferenc Puskás.

Pentru preliminariile Jocurilor Olimpice de la Tokyo 1964, echipa noastră a făcut parte dintr-o grupă cu Albania, Bulgaria, Danemarca și Luxemburg. Sistemul a fost unul puțin ciudat pentru vremurile actuale. S-a jucat un un fel de turneu piramidal: un tur preliminar între Albania și Bulgaria după care au urmat semifinale și finala. Bulgaria avea să câștige duelul cu Albania după două victorii la limită cu 1-0 în deplasare și 1-0 pe teren propriu.

În semifinale, bulgarii au beneficiat de retragerea Luxemburgului astfel că vecinii de la Sud de Dunăre erau calificați în finală acolo unde aștepta una dintre România sau Danemarca. În tur am reușit să câștigăm cu 3-2 la Copenhaga însă la București, am cedat cu același scor cu care învisesem astfel că s-a mai jucat un meci pe teren neutru. Partida decisivă cu danezii s-a jucat în Italia, la Torino. Băieții noștri s-au impus cu 2-1 și au obținut calificarea în finală.

Finala s-a jucat tur-retur. Prima mansă s-a jucat la București, pe 3 mai 1964. Gheorghe Constantin ne aducea o victorie importantă după ce marcase cele două cu care am câștigat, scor 2-1. Returul s-a jucat la Sofia, pe 31 mai 1964 și ne-am impus la limită, scor 1-0. Unicul gol al meciului a fost marcat de jucătorul Stelei, Constantin Koszka în minutul 71.

După 3-1 la general cu Bulgaria, România juca pentru a 3-a oară în istorie la Jocurile Olimpice! 

Rezultate
Tur preliminar
Albania 0 1 Bulgaria
Bulgaria 1 0 Albania
Semifinala 1
Bulgaria Luxemburg
Luxemburg Bulgaria
Semifinala 2
Danemarca 2 3 România
România 2 3 Danemarca
Rejucare (teren neutru – Torino, Italia)
România 2 1 Danemarca
Finala
România 2 1 Bulgaria
Bulgaria 0 1 România

În urma preliminariile europene s-au calificat la Jocurile Olimpice 5 echipe din 21, plus Iugoslavia care era calificată din oficiu fiind campioana en-titre. Cele 5 echipe olimpice calificate au fost: România, Germania (Unificată, care de facto era de fapt Germania de Vest), Ungaria, Cehoslovacia și Italia.

Articolul precedentPreliminarii Jocurile Olimpice de la Tokyo, 1964: România 2-1 Bulgaria, 3 mai 1964
Articolul următorMeciuri de legendă: Iugoslavia 2-1 România, 4 mai 1930

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here