Dinamo Bacău – Arsenal 0-2 (Cupa UEFA, sferturi – 11 martie 1970)

4
3715

Era in toamna anului 1969 când Dinamo Bacău (denumirea sub care a activat mai multi ani echipa moldoveană) participa, pentru intaia oara, intr-o intrecere continentală: Cupa Orașelor Târguri (ceea ce va deveni mai tarziu Cupa Uefa).

www.tackle.ro

Turul I a adus pe Bistrita o echipa dintr-o tara in care fotbalul reprezenta si atunci doar o distractie pe plaja, Malta. Floriana La Valletta a pierdut in prima mansa fara drept de apel, 6-0, Dembrovschi perforand de 3 ori plasa “amaratului” Nigel Zerafa. In retur, in fief-ul maltezilor, victoria a fost adusa de reusita lui Daniel Ene. Astfel, cu scorul general de 7-0, formatia antrenata de Valeriu Neagu a trecut in faza urmatoare unde adversari aveau sa fie Skeid din capitala Norvegiei, Oslo. Valoarea formatia scandinave era aratata si de ultimul lor rezultat, eliminarea vest-germanilor de la Munchen 1860.
Primul meci s-a disputat pe teren advers. Ca fapt divers, orasul gazdelor mai este renumit si prin faptul ca pe teritoriul lui exista 40 de insule.

0-0, rezultatul inregistrat in mansa intai a adus increderea necesara pentru retur. La Bacau, Dinamo, s-a impus cu 2-0, Dembrovschi fiind iarasi eroul partidei, fotbalistul ce a impresionat in ianuarie ’69 pe Wembley si care in Mexic ’70 avea sa fie declarat de gazetarii straini “cel mai bun jucator roman”, a marcat prima oara din penalty (min 47), dupa care, in minutul ’68 a stabilit scorul final.

Turul III, decembrie-17-1969, pe “Rugby Park” din Kilmarnock, moldovenii au facut un alt meci mare, de data asta in fata unei reprezentante a “insularilor” scotieni. 25000 de oameni s-au bucurat la golul reusit de Eddie Morrison in min 50, dar, in minutul ’81 Baluta, angajat de Ene, a adus tacerea pe arena gazdelor printr-o lovitura plasata perfect.

13 ianuarie 1970, plină iarnă in orasul lui Bacovia.

A fost ziua cand Dinamo Bacau a scris istorie: prima echipa din Romania calificata in sferturile de finala ale unei competitii continentale intercluburi. Daniel Ene a realizat un meci senzational, poate cel mai bun din cariera. Bacauanul a punctat de doua ori, in minutele ’27 si ’69. 2-0, scor final si a trecut si ultimul hop spre sferturi.

Ei sunt eroii: Ghita, Comanescu, Nedelcu, Velicu, Kiss, Vatafu, Dutan, Pana, Dembrovschi, Ene, Baluta (Neumayer).

www.tackle.ro

In antepenultima faza a intrecerii, sortii au fost nemilosi, Arsenal Londra. Infranti acasa cu 0-2, si “executati” de tunari, la Londra, cu neverosibilul 7-1 (Baluta fiind autorul golului pe pamant englezesc) visul frumos trait de jucatorii romani a luat sfarsit.

Acest articol este scris cu o mare durere în suflet și cu o mare doză de respect  pentru ce a însemnat Bacăul pe harta fotbalului romanesc.

Articolul precedentTrei, Doamne, şi toţi trei!
Articolul următorPoveştile fotbalului: Fotbal pentru libertate

4 COMENTARII

  1. Este adevarat ca Bacau a avut mari fotbalisti, in anii '70 Emerich Dembrovszki si Daniel Ene au format un cuplu de exceptie care au facut istorie la Bacau si nu numai. E pacat ca cariera lui Daniel Ene, care, conform comentatorilor vremii, trebuia sa fie una stralucitoare a sfarsit brusc in '71.

  2. Dah sunt deacord cu Adrian ,in ani 70 Bacau a fost echipa adevarata este adevarat si faptu ca eu m-am nascut in 65 dar, din vorbele parintilor am inteles cum mergea treaba:) Cu respect Chirica Stefan

  3. Citesc aceste randuri cu tristete!Sunt din Bacau, fac antrenamente zilnic pe Municipal si pot sa va spun ca e groaznic!Vetsiarele au ajuns cum au ajuns, sa nu mai vorbim de aspectul terenului!Am ajuns sa traim din amintiri si e pacat!:(Felicitari Liviu pentru material!

  4. O echipa frumoasa. Unchiul meu, Petre Baluta , a marcat uniul gol in poarta englezilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here