Diferențe! Meciul integrității: Baciu – Astafei 1-0!

0
1296

AstafeiÎntr-un fotbal penal și mocirlos precum cel din Liga 1, jucătorii cu coloană vertebrală sunt extrem de puțini și pot fi numărați pe degetul de la o mână ciungă. Interesele, banii, blaturile, pariurile și multe alte dedesubturi au făcut ca jucători respectabili să devină în câteva momente doar niște ”nevertebrate” care să se înscrie pe lunga listă a celor pe care istoria îi va reține doar ca simpli alergători fără valoare.

După ultima etapă jucată în campionatul intern, a 32-a, un jucător deosebit, un caracter desăvârșit și o promisiune a integrității din fotbalul românesc în ultimele sezoane, o calitate aflată clar pe cale de dispariție, este foarte aproape să-și piardă aura. Pe numele său Victoraș Astafei, actualul jucător de la Petrolul Ploiești a intrat în gura tuturor după piesa sa de teatru din meciul cu ASA Târgu Mureș. Am fi penibili să mai punem în discuție problema intenționalității jucătorului atunci când vine vorba de ”A vrut sau n-a vrut Astafei să rateze ?” în acele două faze elementare pe care le-a avut în a doua repriză a meciului de sâmbătă. În acest moment se pune doar problema ”statuii” de integritate numită Victoraș Astfei.

Cu toții știam deja ce persoană deosebită era Victoraș. Nu mai are rost să înșirăm acum toate acțiunile acestuia din ultimii ani. Important e să analizăm cât de mult s-a ciontat din imaginea respectabilului Astfei după comedia de la Mureș. Ok, el este un jucător care datorează imens clubului ardelean, iar acest lucru s-a văzut de-a lungul timpului. Pentru Mureș, Astfei a fost la un pas să-și dea și viața, la modul propriu vorbind.

”În septembrie 2011, într-un FCM Târgu Mureș – Astra Ploiești, scor 2-2, Astafei s-a lovit cap în cap cu Țigănașu și a suferit o fractură craniană. I-a fost afectat și timpanul, iar după două zile a avut o pareză pe partea dreaptă. Spune că a rămas cu sechele și încă nu aude prea bine, dar și-a revenit și este deja la al doilea transfer, de atunci. Toți cei care au lucrat cu el îl descriu drept un profesionist desăvârșit și spun că ar fi fost păcat ca un accident să îi pună capăt carierei.” (sursa: digisport)

Din fragmentul de mai sus este de remarcat fraza ”Toți cei care au lucrat cu el îl descriu drept un profesionist desăvârșit.” Ei bine. în momentul în care auzim ”profesionist desăvârșit”, memoria ne fuge automat la modul în care Astafei a tratat acele două faze din meciul cu ASA Târgu Mureș și nu ne putem explica realitatea aceasta a profesionalismului. Să fim înțeleși, nu ne așteptăm ca Astfei să fie Messi și să marcheze din orice poziție, însă nici nu vorbim de un jucător super modest. Ba din contră, pentru Liga 1, jucătorul Petrolului s-a evidențiat de-a lungul ultimelor sezoane ca fiind unul dintre jucătorii buni. El a fost bun și la Mureș, Gaz Metan sau Oțelul, așa că nu e cazul să vorbim de un împiedicat notoriu.

Înainte de meciul ASA – Petrolul, Astfei dădea o declarație mai mult decât logică pentru caracterul său: ”Imi doresc ca Mureșul să câștige campionatul!”. În mod normal, dacă această declarație era oferită de Pecanha, să dăm un exemplu la întâmplare, cu toții erau revoltați. Fiind vorba de Astafei nu surprindea. Și nu surprindea pentru că Victoraș era privit un jucător cu coloană vertebrală, un profesionist desăvârșit, gata să-și apere corect șansele chiar și cu echipa mamă.

Tot un ”Îmi doresc”, însă unul cu circumspecție mult mai mare, oferea Marius Baciu, antrenorul Concordiei Chiajna. Fără să se ferească de nimeni, fostul fundaș și căpitan din Ghencea a spus fără rezerve căImi doresc ca Steaua să câștige campionatul!”. La fel ca în cazul Astafei, și aici declarația era oarecum logică, privită din perspectiva istoriei, însă ilogică din perspectiva momentului, Concordia urmând să joace chiar cu Steaua în campionat. Spre deosebire de Victoraș, fostul căpitan al Stelei a avut coloană, și a fost un ”antrenor profesionist”. Baciu nu este nici pe departe un antrenor așa de important precum Astfei este ca jucător, însă spre deosebire de petrolist, fostul fundaș din Ghencea are ceva ce jucătorul din activitate nu mai are: integritate!

Articolul precedentNebunie în Iran! Au sărbătorit titlul cu 90 de mii de fani în tribune însă nu l-au câștigat
Articolul următor#PronoLiga1! Liderul își menține intact avansul!
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here