Diego Armando Maradona: fotbalistul care avea lumea la picioare!

0
6398

Comparat mai tot timpul cu Pele în timpul carierei sale de fotbalist, Maradona a înclinat balanța în favoarea sa iar astăzi cei mai buni fotbaliști ai lumii sunt comparați cu el. Abilitatea cu care Maradona își depășea adversarii dar și golurile de senzație pe care le marca atât la echipele de club cât și cele de la naționala Argentinei l-a propulsat pe primul loc în topul preferințelor celor mai buni fotbaliști din istorie în inimile celor mai mulți microbiști din întreaga lume. Chiar dacă astăzi îi avem pe Messi și Cristiano Ronaldo, Maradona va rămâne cea mai emblematică figură fotbalistică din toate timpurile.

Câteva repere despre Maradona:

– S-a născut pe 30 octombrie 1960 în orașul Lanus din provincia Buenos Aires din Argentina

– A crescut în Villa Fiorito, o suburbie sărăcăcioasă din Buenos Aires

– Provine dintr-o familie numeroasă. Mai are 5 surori și un frate.

– Idolii săi din copilărie au fost brazilianul Rivelino și nord-irlandezul George Best

– A debutat în fotbalul profesionist la doar 15 ani, mai exact pe 20 octombrie 1976 în tricoul formației Argentinos Juniors

– A jucat 5 ani pentru Argentinos Juniors în perioada 1976 – 1981 marcând 116 goluri în 167 de meciuri

– Pe 27 februrie 1977 la doar 16 ani a debutat în selecționata de seniori a Argentinei într-un meci cu Ungaria jucat pe celebrul stadion Bombonera din Buenos Aires

– În 1979 câștigă Cupa Mondială de Tineret din Japonia cu naționala Argentinei fiind desemnat cel mai bun fotbalist al turneului

– Pe 20 februarie 1981 semna cu Boca Juniors pentru o sumă record la cea vreme, 4 milioane de dolari.

– Un an mai târziu, în 1982 a fost transferat de FC Barcelona pentru 7,6 milioane de euro.

– Cu Barcelona a câștigat Cupa Spaniei, Cupa Regelui și Super Cupa Spaniei, toate în anul 1983

– Într-un meci cu Real Madrid l-a drublat pe portarul Agustin dar și pe unul dintre apărători chiar pe linia porții după care a marcat în poarta goală, moment în care fanii madrileni l-au aplaudat și ovaționat la scenă deschisă.

– La sfârșitul anului 1983 a suferit o accidentare gravă într-un meci cu Athletic Bilbao și a fost nevoie să stea departe de terenul de fotbal pentru trei luni. În plus, s-a și îmbolnăvit de hepatită.

– În iulie 1984 semnează cu Napoli. La prezentarea sa tribunele au fost pline până la refuz. Peste 70.000 de fani au venit să-l vadă pe argentinean în tricoul napoletanilor.

– a câștigat două campionate în Seria A cu Napoli în 1987 și 1990.

– În 1989 a câștigat Cupa UEFA cu echipa napoletană.

– A fost amendat cu 70.000 de dolari de către club după ce a lipsit de la antrenamente și chiar meciuri. Din cauza stresului priza cocaină.

– A fost nevoit să plece de la Napoli în 1992 după ce a picat un test antidrog pentru cocaină, fiind suspendat 15 luni.

– După plecare lui Maradona de la Napoli, clubul a decis retragerea tricoului cu numărul 10, un gest prin care clubul a dorit să onoreze performanțele argenineanului.

– Pentru Mondialul din 1978 organizat chair de Argentina nu a fost selecționat de Cesar Luis Menotti pe motiv că e prea tânăr, avea doar 17 ani la momentul respectiv.

– deține recordul de cele mai multe faulturi suferite într-un meci de la Campionatul Mondial (23 în meciul cu Italia din 1982) și cele mai multe faulturi suferite la un Mondial, 53 la ediția din Mexic 1986

– a fost principalul artizan al titlului câștigat de naționala Argentinei la Mondialul din Mexic 1986.

– a înscris cel mai controversat gol din istoria Campionatului Mondialul în meciul cu Anglia când a trimis în poartă cu mângă = golul a rămăs cunoscut ca și “Hand of God” (“Mâna lui Dumnezeu”).

– a jucat două meciuri împotriva României, un amical în 1982 și altul la Campionatul Mondialul din Italia 1990, scor 1-1.

– În 1994 ar fi putut juca împotriva naționalei noastre din nou însă a picat testul antidoping și a fost suspendat. România a eliminat atunci Argentina de la Campionatul Mondial, scor 3-2.

– În 1998, fanii lui au înființat “Biserica Maradona” în Buenoas Aires. Începând cu acel an, fanii sărbătesc un Anul Nou Maradona. Anul acesta este anul 58 D.D. (după Diego).

– Golul marcat în poarta lui Shilton de la Mondialul din 1986 a fost desemnat de FIFA, “Golul secolului

– Echipa la care a debutat, Argentinos Juniors a numit stadionul după numele său: “Estadio Diego Maradona”

– Diego Armando Maradona s-a stins din viață pe 25 noiembrie 2020 în urma unui infarct. 

Articolul precedentMeciul secolului: Anglia – Ungaria 1953
Articolul următorItalia – România 3-1 (26 noiembrie 1966)
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here