Despre Steaua, Astra, Gâlcă, Isăilă și grupele Europa League!

0
1575

Steaua Astra Europa LeagueFotbalul românesc a trăit o nouă săptămână dezastruoasă în cupele europene, una în acord cu valoarea conducătorilor antrenorilor și jucătorilor care viețuiesc în el. Toate cele trei echipe implicate în Liga Campionilor și Europa League au pierdut și, cu excepția Astrei (posesoare a succesului nesperat din tur de la Lyon), și-au ratat obiectivul propus. Din fericire pentru Steaua, aceasta a avut norocul de a cădea din Ligă, acolo unde chiar nu avea ce să caute, în Europa League, o pălărie mult mai logică pentru valoarea ei. Tot în Europa League o vom avea și pe Astra, trupa lui Isăilă smulgând o calificare muncită, norocoasă, însă semi-meritată, dacă avem în vedere evoluția briliantă din tur. În ceea ce privește a treia echipă, Petrolul, aceasta s-a înecat în malul prelungirilor. Atât în retur, cât mai ales în tur, Răzvan Lucescu și-a arătat limitele profesionale, ratând o calificare pe care o putea obține lejer.

Cele două rămase cu mai mult sau mai puțin ”chiu și vai” în Europa League, Steaua și Astra, și-au aflat ieri grupele. Mulți s-au grăbit să zică, mai ales despre echipele din grupa Stelei, că sunt de bătut. Așa s-a spus și despre Ceahlăul și Ludogorets, și uite ce ”izbânde” istorice a obținut amatoarea bancă tehnică din Ghencea. Dar să le luăm pe rând!

Steaua în grupa J …de la jale ?

Steaua

Până în prezent, ”jale” este cuvântul care caracterizează mandatul lui Costel Gâlcă la Steaua. Cu excepția victoriilor pe care le-a obținut cu nimeni în Liga 1 și cu semi-amatori în preliminariile Ligii Campionilor, Costel a ratat tot ce conta cu adevărat în debutul sezonului. A ratat Supercupa cu Astra Giurgiu, a ratat prilejul de a arăta că are onoare cu Ceahlăul și, cel mai important, a ratat ca un amator (ceea ce încă e) prezența în grupele Ligii Campionilor. Cine a avut ochi să vadă, a observat clar faptul că actualul antrenor al Stelei este o persoană ajunsă în acea funcție din pură întâmplare și, probabil, din lipsă de alternative din partea inexistentei conduceri a Stelei. De la început, Costel nu a știut ce vrea de la echipa sa, de la viitorul ei și, poate, nici de la el însuși. Costel este genul de om pe care, dacă îl întrebi rapid ce funcție are în club, nu știe să răspundă. Gâlcă nu are autoritate, nu are în vocabular tactică și, poate cel mai grav, nu-și cunoaște proprii jucători. 99,9% dintre cei ce privesc fenomenul observă că X și Y de la Steaua nu mai vor la Steaua, că Z este un amator și W un miserupist.

Dacă Steaua va merge în aceeași direcție, cu acest Costel Gâlcă pe bancă, viitorul sună extrem de rău. Actualul antrenor nu știe să-și mobilizeze echipa nici după o victorie, darămite după un eșec catastrofal așa cum a fost cel cu Ludogorets. În ceea ce privește grupa de Europa League, Steaua nu are voie să nu se califice mai departe. Așa spuneam și după turul cu Ludogorets, așa că haideți să fim mai precauți. De la un Costel Gâlcă aerian, care spunea ”Mergem la Sofia să atacăm”, iar echipa s-a dus la Sofia să joace precum echipele lui Cârțu pe vremuri, ne putem aștepta orice. Da, chiar și un loc 4 ar trebui luat în calcul.

Astra, în grupa D! Șansa lui Isăilă de a-i demonstra lui Răzvan că e peste el!

Astra Giurgiu

Presa din Franța a spus, imediat după jocul superb al Astrei Giurgiu de la Lyon, că acel 1-2 putea fi lejer un 1-7, date fiind ocaziile nenumărate de gol pe care elevii lui Isăilă le-au avut. Asta nu face să arate decât faptul cât de mult a crescut antrenorul Astrei în această meserie. Mulți îl numesc ”elevul” lui Răzvan Lucescu și îl consideră inferior lucelui cel mic. Ei bine, dacă e să comparăm Astra vs Lyon cu Petrolul vs Dinamo Zagreb, reiese clar faptul că elevul și-a depășit profesorul. Cu toate acestea, Isăilă a câștigat deocamdată doar o bătălie cu Lucescu. Pentru a se impune și în război, el trebuie să arate cu Dinamo Zagreb ceea ce nu a putut Lucescu de pe banca Petrolului.

Pentru a spera la calificare, Isăilă are nevoie și de puncte cu Salzburg, una dintre cele mai ofensive echipe pe care Europa le are în acest moment. Austriecii lui Soriano, Alan și Kampl au marcat în acest sezon 29 de goluri în 6 meciuri de campionat, iar în preliminariile UCL s-au cam ”bătut” singuri în meciul tur cu Malmo, acolo unde au ratat cât pentru jumate de sezon. Dacă e să vorbim de Celtic, acest Celtic din dublele cu Maribor și Legia, trebuie să spunem că scoțienii ar trebui să fie cârpa grupei, atât pentru Astra, cât și pentru Dinamo Zagreb sau Salzburg.

Articolul precedentBarometrul stranierilor! Bogdan Stancu, integralist în debutul Super Lig!
Articolul următorGol din foarfecă pentru golgeterul Spartei Praga
„Un bădăran, un necioplit, un neinformat, pe scurt: un NEANDERTHALIAN INTELECTUAL” George Copos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here