Despre Brazilia, Germania, Argentina, Goetze și Messi

1
2115
Garmania - Campioană Mondială
Garmania – Campioană Mondială

Germania – mașina de fotbal

Germania a devenit Campioană Mondială pentru a 4-a oară în istorie după ce a câștigat finala cu Argentina în prelungiri, scor 1-0. Unicul gol al meciului a fost marcat de Mario Goetze, jucător introdus pe teren de către Loew în prelungiri. Victoria germanilor mi se pare pare cât se poate de normală dacă iau în considerare ce a arătat echipa lui Joachim Loew la acest Mondial. Bine, Brazilia mi s-a părut mai slabă decât o arată locul 4, după cum am scris într-un articol precedent, dar totuși nu ai cum să fii Brazilia și să primești 7 (șapte) goluri de la Germania, sau oricare altă mare putere din fotbalul mondial. Așa ceva pare de domeniul SF-ului și totuși s-a întâmplat. Le-au umplut nemții poarte de goluri gazdelor. În fine, nu despre meciul respectiv vreau să vorbesc ci să atrag o mică atenție: după ce bați 4-0 pe Portugalia și 7-1 pe Brazilia, nu e logic să te impui și în fața Argentinei?

Cel mai bun jucător al turneului

Goetze a trimis mingea în plasă în minutul 113 și brusc a devenit favoritul mai tuturor microbiștilor la câștigarea titlului de cel mai bun jucător al turneului însă nu s-a întâmplat asta… și lumea a luat foc după ce acest titlu i-a fost acordat lui Messi. Pe moment, mi s-a părut total aiurea să acorzi prestigiosul premiu unui jucător care nu s-a văzut deloc în finală. Mă așteptam ca James Rodriguez să fie cel care va primi acest premiu, cel puțin el a fost preferatul meu. Mi-a plăcut cum a jucat chiar dacă echipa sa a fost eliminată în sferturi. Oricât de bine ar fi jucat, tot nu merita trofeul decât în cazul în care echipa lui ar fi ajuns în finală. Întotdeauna, indiferent de competiție, cel mai bun om al turneului va fi unul dintre jucătorii ajunși în finală. Ar mai fi câteva mici excepții (el aș fi vrut să fie această excepție), dar în 99,99% cazuri, asta se întâmplă. Chiar dacă îmi pun multă lume în cap asta e părerea mea. Cât despre Goetze, nici măcar nu-l iau în calcul. De ce? Pentru că a dat golul victoriei din finală și atăt? Nici măcar n-a fost titular. A marcat două goluri, unul cu Ghana și cel din finala de aseară și a fost declarat omul meciului de două ori, adică meciurile în care a marcat. Pe lângă asta, să ținem cont că până în finală, Germania n-a depins de el. Cu o înfrângere în fața Ghanei, nemții erau califcați, deci n-a fost extraordinar de mult acel gol. Din echipe Germaniei nu știu dacă aș putea alege un jucător anume. E printre singuele echipe care a jucat ca o echipă în adevăratul sens al cuvântului. N-a depins de vreun jucător cum a fost cazul Portugaliei (Cristiano Ronaldo), Brazilia (Neymar), Argentina (Messi) sau altele. Mi se pare foarte normal acest tiltu de campioni ai lumii. Una e când o echipă depinde de un singur jucător și alta când echipa nu depinde de nimeni.

Despre Messi, numai de bine!

Mă uit acum pe statisticile de pe FIFA.com în dreptul lui Messi… De 4 ori desemnat omul meciului. 5 goluri marcate:

  • decisiv cu Bosnia, scor 2-1
  • decisiv cu Iran, scor 1-0
  • decisiv cu Nigeria (două goluri), scor 3-2

Păi ok, dar fără golurile lui, Argentina ar fi fost eliminată încă din faza grupelor. Apoi în 16-imi cu Elveția este cel care îi pune pe tavă o minge lui Di Maria în prelungiri și Argentina se califică în sferturi. În sferturi Argentina se califică datorită unui gol marcat de Higuain. Contribuia lui Messi n-a fost atât de importantă ca în precedentele meciuri dar echipa s-a calificat în semifinale! S-a ajuns la penalty-uri. Messi a executat primul ți a transformat în gol prima lovitură. Coechipierii lui n-au greșit, Romero a parat două lovituri ale olandezilor și Argentina s-a văzut în finală! Finală datorată în promporție de 70/80% lui Messi.

În finlă n-a realizat mare lucru. Nu-i caut scuze. Ar fi trebuit să fie meciul vieții lui, dar a jucat slab, sau mai bine zis, n-a jucat. Pentru cineva care a văzut doar finala, asta e concluzia: Messi, cel mai bun om de la Mondial? Fii serios! Exact așa
am gândit și eu… dar acum, la rece, cred ca l-a primit pe bune. Dacă nu l-ar fi primit el, aș fi vrut să ajungă în mâinile lui James Rodriguez cu precizările de mai sus.

Comparația cu Maradona

Cum am mai specificat într-un articol, e greu de comparat doi jucători, mai ales când unul dintre ei se află încă în activitate. Messi mai are câțiva ani de jucat, ani în care mai poate câștiga multe trofee. Singurul care îi lipsește este cel de campion mondial cu Argentina. Dacă acest lucru se va întâmplă, pentru mine cel puțin, va fi cel mai bun fotbalist din istorie, peste Maradaona. Până atunci însă, cel mai bun fotbalist din istorie este Maradona!

Articolul precedentSimona Halep câștigă BRD Bucharest Open, al 8-lea titlu WTA din carieră!
Articolul următorNiciun jucător olandez n-a avut loc în Dream Team-ul FIFA.com. Nici Cristiano Ronaldo nu face parte din primul 11

1 COMENTARIU

  1. Salut! Messi a fost bun impotrive echipelor putin peste mediocre, cu Olanda si Germania a fost slab. Toata lumea ii cauta scuze, nu e cazul. Nu poate duce in spate o echipa nationala, destul de slabuta si ea. Atat poate si nu e doar vina lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here