De pe buza prapastiei in varful muntelui

0
1857

borussia 1În 1997, Borussia Dortmund reușea să dea jos de pe tronul european un Juventus care câștiga titlu după titlu și părea de neoprit. Acea echipă a Batrânei Doamne ( Zidane, Deschamps, Vieri, tanarul Del Piero ) câștigase ultimele două sezoane din Serie A și era campioana en-titre în Liga Campionilor. Era echipa momentului. Asta până la apariția nebunilor frumoși ( Andreas Moller, Lars Ricken, Chapuisat, Sammer ) de la Borussia Dortmund care a lăsat-o fără coroană pe Stadionul Olimpic din Munchen, semnând ceea ce urma a fi cea mai mare performanță din istoria acestui club.

Anii au trecut peste clubul german, gloria europeană a acelui titlu a început să se piardă sub un strat gros de praf , iar problemele economice atacau entitatea pe toate flancurile. ”Borussia Dortmund era in pragul falimentului în 2005” spune Hans-Joachim Watzke, director general al clubului începând cu acel an, an în care clubul a fost la un pas de dezastru din cauza problemelor financiare.

În februarie 2005 la Borussia s-a instaurat starea de urgență și s-au aprins sirenele de alarmă. Acțiunile clubului, la bursa din Frankfurt încă din 2001, căzuseră cu 80% și situația era disperată. Pierderile financiare erau enorme. Numai în sezonul anterior deficitul fusese de 68 de milioane de euro, iar în 2004-2005 se acumulaseră deja pierderi de peste 27 de milioane de euro. Datoriile totale ale clubului depășeau deja suma de 200 de milioane de euro. Salariile jucătorilor erau exorbitante, iar gestiunea clubului de către președintele de atunci, Gerd Niebaum, era pur si simplu nefastă.

Sosirea lui Reinhard Rauball în funcția de președinte a dat o întorsătură radicală lucrurilor. Acesta l-a pus pe Watzke director general, iar prima lor cruciadă a fost aceea de a recupera proprietatea stadionului care a fusese vândut către un fond de investiții de către fosta conducere în încercarea disperată de a face rost de bani, așa cum o făcuseră și cu drepturile asupra jucătorilor.

signal-iduna-parkWestfalenstadion a fost recuperat în schimbul a 70 de milioane de euro, asta și cu ajutorul bancii americane Morgan Stanley care i-a acordat clubului un imprumut de 79 de milioane de euro, pe care Borussia trebuie să îi returneze în următorii 15 ani. O dată recuperat stadionul, lucrurile au început să se redreseze. S-au renegociat fostele împrumuturi, s-a vândut numele stadionului către compania de asigurări Signal Iduna în schimbul a 5 milioane de euro anual ( până în 2021 ), s-au obținut 10 milioane anual din partea sponsorului principal, compania chimică Evonik, in timp ce de la Puma se încasează in jur de 7 milioane de euro pe sezon. În total, Borussia Dortmund a încasat în sezonul 2011-2012 aproximativ 200 de milioane de euro: 60 de la televiziuni, 97 din exploatarea comercială și restul, aproape 40 de milioane, din vanzarea de bilete si abonamente.

Borussia a incheiat sezonul trecut cu un profit de 34 de milioane de euro, iar datoriile s-au redus la suma de 40 de milioane. Tot sezonul trecut, Borussia Dortmund a câștigat dubla campionat-cupă pentru prima oară în istoria sa de 103 ani, cu un record de 28 de meciuri fără înfrângere și 81 de puncte. Întreg lotul al Borussiei a costat in jur de 80 de milioane de euro, cam cât costă loturile celor de la Fulham sau Sunderland, mult sub cele 158 de milioane cheltuite de către Bayern pe actuala echipă sau cele peste 200 de milioane cheltuite de Real Madrid și Barcelona.

  • Aproximativ cinci milioane de euro este cel mai mare salariu de la Borussia Dortmund ( impozabil 45%) , salariu luat de către Gotze, Hummels si Reus. În jur de 1,5 milioane este salariul brut al lui Lewandowski, care după impozit câștigă sub un milion de euro.
  • 187 de euro costă un abonament anual pentru a vedea in jur de 70 de partide ale Borussiei. Tinerii plătesc 109 euro.
  • 580 000 de locuitori are orașul Dortmund. Biletele la Borussia – Real Madrid costă între 45 de euro cel mai ieftin și 175 cel mai scump. Pentru returul de pe Santiago Bernabeu, Real Madrid vinde cu 70 de euro  cel mai ieftin bilet și 325 cel mai scump.
  • Westfalenstadion e cea mai mare arena din Bundesliga, iar media spectatorilor prezenți la meciurile Borussiei in sezonul trecut a fost de 80 500, peste Camp Nou și Old Trafford.

surse documentare wikipedia, bvb.de , elpais.es

Articolul precedentUltima etapă: patru jucători în pole-position pentru trofeul #PronoLiga1!
Articolul următorBayern München vs Borussia Dortmund ● UEFA CL FINAL 2013 PROMO ● IRON MAN VERSION

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here