De la revelație în Liga Campionilor la excluderea din Europa. Finalul trist al unei povești care a început prea frumos

0
1815

malaga suspendata de TAS

”Ne-au luat ce am câștigat pe teren! Nu merită asta nici jucătorii, nici suporterii! ” Frustrarea a pus stăpânire peste întreaga suflare fotbalistică din Malaga imediat după ce TAS a confirmat sentința UEFA conforma căreia clubul andaluz nu va putea juca în competițiile europene în sezonul 2013-2014. Isco Alarcon, Golden Boy 2012, a fost cel care a purtat portavocea supărării așternute peste orașul din sudul Spaniei, însă problemele pentru Malaga abia acum încep să vină. Rămasă fără bilet pentru Europa și fără antrenorul Manuel Pellegrini, plecat în căutarea altor orizonturi, echipa revelație a sezonului 2012/2013 în Champions League trebuie să pună bazele unui nou proiect și de data asta fără unii dintre cei mai importanți jucători din actualul lot, nume ca Isco, Baptista, Joaquin sau Toulalan, cel mai probabil urmând să plece, în special din cauza salariilor ridicate.

Cum a ajuns însă Malaga în această situație și de ce nu au iertat-o cei de la UEFA, inflexibili în fața motivelor cu care avocații clubului spaniol au încercat să obțină iertarea:

UEFA stabilește data de 1 aprilie 2012 ca dată limită pentru obținerea licenței de către cluburile cu probleme financiare, impunându-le să își pun ordine în conturi. La acea dată Malaga avea datorii față de Osasuna pentru transferul lui Monreal ( ajuns între timp la Arsenal ), către Villareal pentru Cazorla ( ajuns și el tot la Arsenal ) și către Hamburg pentru transferul lui Mathjisen. În mai 2012, Malaga obține calificarea în Liga Campionilor terminând sezonul pe locul 4 în Primera Division și la doar câteva zile după, UEFA îi dă un răgaz și îi acordă licența pentru a juca în Europa.

În vara aceluiași 2012, unii jucători din lot fac plângere către conducerea ligii spaniole reclamând faptul că nu le sunt plătite salariile, însă clubul afirmă că problema s-a rezolvat. În septembrie 2012, UEFA blochează banii pe care ar fi trebuit să îi trimită în conturile clubului, urmând să verifice dacă Malaga a respectat condițiile financiare impuse, dând un nou termen limită, 30 septembrie. Nemulțumiți de ce au găsit, oficialii UEFA decid o suspendare de două sezoane din competițiile europene pentru Malaga, sentință redusă ulterior, în mai 2013, la doar un sezon, asta după ce se dovedește faptul că nu mai există datorii către jucători sau alte cluburi pentru transferuri.

Malaga face recurs, sperând la iertarea definitivă, însă Tribunalul Arbitral al Sportului a anunțat ieri că decizia UEFA e definitivă și drept urmare, Malaga nu va avea drept să joace în cupele europene în sezonul 2013-2014.

Urmează o vară cât se poate de fierbinte pentru Malaga, care are în față o nouă provocare, un nou început cu un lot din care vor dispărea mulți dintre actualii componenți și vor apărea alte figuri, cu un cache ceva mai redus, un prim exemplu fiind transferul tânărului fundaș central Flavio Nunes Ferreira ( 21 ani, portughez ) luat de la Academica Coimbra în schimbul sumei de 500 000 de euro. Pe de altă parte, cei de la UEFA, trebuie să fie extrem de mulțumiți. Au tăiat în carne vie și au dat un exemplu, iar măgăreața a căzut pe spatele echipei de pe coasta Andaluziei.

  • Locul lăsat liber de către Malaga va fi luat de către Sevilla, locul 9 în clasament, aceștia profitând de faptul că Rayo Vallecano, ocupanta locului 8, are probleme cu licența UEFA din  motive similare, financiare.

sursa foto La Vanguardia

Articolul precedentSpurs-berați
Articolul următor#TikitakaZilei 12 iunie 2013: Messi la pușcărie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here