De la Liverpool în Liga a 4-a daneză

0
2284

O șansă pe care o ai doar o dată în viață. Dacă nu ești pregătit, atunci există întotdeauna multe alte talente gata să primească ocazia asta.

„Liverpool – câștig de cauză în bătălia cu FC Barcelona pentru semnătura tânarului talent danez cu origini iugoslave, Nikola Sarić”. Data este 26 iunie 2008, iar vestea că Liverpool l-a cumpărat pe superstarul în vârstă de numai 17 ani, răsuna în toată presa sportivă. Nikola era repede numit următoarea stea a fotbalului european, ziariștii din întreaga lume desenându-i deja o frumoasă carieră.

Foto: Henry Browne

DACĂ NU TE ACCIDENTEZI SAU ÎȚI PIERZI INTERESUL, ATUNCI E ȘANSA VIEȚII tale. 

Gata, pregătit, terminat

Dar în timpul vizitei medicale obligatorii la Liverpool, medicii de acolo îl descoperă pe Nikola cu o leziune la menisc. O accidentare care necesită o recuperare completă de minim 6-8 luni. Aventura fotbalului internațional părea să se sfârșească brusc pentru tânăra speranță venită de la Herfølge Boldklub, din ligile inferioare daneze.

Cei de la Liverpool semnează totuși un contract pe 3 ani și îi dau o șansă uriașă jucătorului. Cu toate astea, fotbalul englez a fost nemilos cu tânărul jucător și acomodarea a fost foarte grea. Astfel că Hajduk Split îl cumpără după ce acesta nu a reușit să evolueze nici un meci pentru cormorani. Ceea ce se dorea recuperarea spiritului de luptă și revenirea la forțele de altădată, s-a dovedit a fi un eșec total. Salarii neplătite, doar 4 meciuri jucate în Croația, Nikola și-a pierdut complet dorința de a juca și și-a anulat contractul revenind mai apoi în Danemarca la clubul care l-a lansat în fotbalul mare. Nici măcar asta nu l-a mai ajutat pe fotbalist, iar astăzi îl regăsim pe atacantul care împlinește curând 28 de ani, rămas în liga a 4-a daneză, la Kastrup Boldklub.

Foto: Christopher Glimberg Rønne

Fără regrete, dar cu un plan B

Ce ar fi făcut diferit? Deși cariera lui nu a mers așa cum a visat, fotbalistul nu are niciun regret după încercarea sa de a ajunge în top. Singurul și cel mai important sfat pe care îl dă tuturor jucătorilor este ca aceștia să aibă întodeauna un plan B. Visul oricărui băiat care își dorește o carieră și performanță în sport, trebuie să fie mereu acoperit în cazul în care apar accidentări, sau norocul nu iese în calea jucătorului. Totul trebuie gândit si regândit: ce faci când cariera ta se oprește? Fie că e vorba de vârsta de 20 de ani, 30 de ani, sau 40 de ani. Ce vei face restul vieții care să fie și pe placul tău și să-ți aducă și suficient venit pentru a supraviețui.

Educația – cea mai importantă

Antrenori precum Mircea Lucescu, Gheorge Hagi, mentori ai unor școli și proiecte de succes din România au subliniat în nenumărate rânduri acest lucru. Fotbalul nu trebuie să fie singura prioritate a tinerilor sportivi. Multe cluburi internaționale colaborează cu programe de educație pentru tineri, tocmai pentru a le oferi o balanță și o siguranță atunci când traseul lor pe plan sportiv se încheie. Pentru unii mai devreme, pentru alții mai târziu.

Mulți tineri nu concep acest lucru. Să combine educația cu sportul li se pare imposibil. Mulți se vaită că nu mai au energie și pentru școală, iar cerințele pentru un jucător profesionist de fotbal sunt pur și simplu mult prea mari. Dar dacă acești copii nu au grijă și de acest aspect, se vor trezi și vor fi puși într-o poziție incomodă atunci când nu vor mai putea juca fotbal.

Foto: Christopher Glimberg Rønne

Timpul este mult prea prețios pentru un club mare

Ca și alți jucători profesioniști, Nikola remarca cum într-un club mare totul este despre fotbal. Ești cumpărat pentru a da 100% pe teren, în fiecare zi din viața ta. Jucătorii nu trebuie să-și consume energia pe alte lucruri obișnuite din viața de zi cu zi. Ești răsfățat și ești permanent informat că ești acolo pentru a juca fotbal. O altfel de lume. Dacă pașaportul tău stă să expire, ești informat și clubul se ocupă de asta, dacă este ziua mamei sau soției, poți apela la club pentru cadouri, toate lucrurile practice, totul este în grija și se poate face prin intermediul clubului.

Foto: photoshelter.com

O prostie să pleci de mic printre străini

Întoarcerea acasă, de la un nivel de elită, la liga daneză unde mentalitatea este cu totul diferită, a fost resimțită de fotbalist și este de părere că în Danemarca tot timpul există un plan B și oamenii nu merg pe ideea de totul sau nimic. Deși joacă astăzi liga a 4-a și are o abordare mai relaxată cu privire la fenomenul „fotbal”, sportul este încă o mare parte a vieții sale. Când ai petrecut atâta timp jucând, ți-e mereu dor de atmosfera din vestiar, de prietenii buni, contează foarte mult pentru menținerea unei stări psihice sănătoase, să rămâi aproape de fotbal.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău