materazzi india

Pe parcursul ultimelor zile prin mass-media sportivă românască a circulat o știre, conform căreia Adrian Mutu este pe punctul de a se transfera la Pune City, în India. Știrea respectivă, neconfirmată însă ca oficială, a fost preluată de pe site-ul Times Of India, susținându-se acolo că Mutu ar urma să joace timp de trei luni pentru clubul indian.

De ce s-ar duce Mutu în India?

Pentru bani, bineînțeles. Doar nu credeți că la vănătoare de elefanți? Ținut în umbră de către cricket, fotbalul s-a tot chinuit să scoată capul într-o țară în care sportul național se numește Bollywood.

Tocmai pe vedetele de la Bollywood și pe barosanii echipelor de cricket s-a bazat și compania nord-americană IMG atunci s-a gândit să pună bazele acestui proiect fotbalistic inedit numit Indian Super League ( ISL ). Competiția respectivă, ce va avea loc în paralel cu actualul campionat indian, va începe pe data 12 octombrie și se va termina pe 20 decembrie, adica va dura exact 10 saptamâni. Asta în ciuda faptului ca nu a primit acceptul FIFA.

pires indiaCu banii companiei nord-americani și a câtorva cluburi europene, a luat formă o ligă alcătuită din opt echipe, fiecare dintre ele având dreptul a transfera o vedeta internațională. Așa au ajuns în India nume ca Del Piero, Trezeguet, Ljunberg, Pires, Anelka, Elano, David James sau Luis Garcia, asta pe lângă antrenori ca brazilianul Zico, englezul Peter Reid sau Marco Materazzi.

În principiu, meciurile acestui mini-campionat, ce se vrea a fi o copie fidelă pentru IPL , super-liga indiană de cricket, formată tot din opt echipe, se vor juca în ritmul miercuri-duminică. În încercarea de a egala audiența pe care o are cricket-ul, ISL a atras de partea sa sponsori cât se poate de puternici, precum Reliance Industries, grup controlat de către Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India, sau Hero MotoCorp, cele două companii punându-și numele pe sigla competiției. O competiție născută cu scopul de a trezi la viață fotbalul într-o țară cu o populație de peste 1,2 miliarde de persoane.

În afara celor opt vedete de nivel mondial, alți 49 de jucătători de diferite naționalități au fost aleși în cadrul unui draft de genul celui care are loc în NBA, această ligă apărând destul de oportun în orizontul unor fotbaliști cu viitor destul de incert. Așa au ajuns acolo fostul portar al Rapidului, Apoula Edel ( Atletico Kolkata ), portarul francez Bracigliano ( ex-Nantes, Ol. Marseille), Mikael Silvestre ( ex Inter, Manchester United, Arsenal ) sau o întreagă Armada de spanioli precum Josemi ( ex Liverpool, Mallorca, Villarreal ), Borja ( sezonul trecut cu Contra la Getafe ), Mateu ( produs al Barcelonei, fost pe la Espanyol sau Rayo Vallecano ). Canadieni, sud-coreeni, sârbi, greci, columbieni, cehi, brazilieni, portughezi … un adevărat Turn Babel.

Sumele vehiculate nu sunt însă chiar astronomice. Vedetele, marquee players cum sunt ei numiți, urmează să primească un salariu de circa 600 000 de dolari, antrenorii aproximativ 500 000, in timp ce jucătorii de pe nivelul doi ar urma să încaseze cam 60 000 de dolari pentru cele nici trei luni de zile pe care urmează să le joace în India.

del piero india

Echipe, antrenori, vedete

indian super league infografic

sursă grafic marca.com

Antrenori:

  • Atletico de Calcutta – Antonio Habas ( Spania )
  • Chennaiyin – Marco Materazzi ( Italia )
  • Delhi Dynamos – Harm van Veldhoven ( Olanda )
  • Goa – Zico ( Brazilia )
  • Kerala Blasters – David James ( Anglia )
  • Mumbay City – Peter Reid ( Anglia )
  • NortEast United – Ricky Herbert ( Noua Zeelandă )
  • Pune City – Franco Colomba ( Italia )

sursa foto indiansuperleague.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here