Opinie: De ce nu cred în Christoph Daum

0
2135

S-au tot vehiculat nume de antrenori străini la naționala României și până la urmă aceasta a fost alegerea. F.R.F. i-a încredințat germanului Christoph Daum sarcina (una foarte grea) de a ne duce la Mondialul din Rusia.

Daum
Foto: facebook.com/NationalaRomanieiOfficial

Așa cum titlul acestui articol o spune, nu cred în Christoph Daum și o vă spun și de ce. Motivele sunt foarte simple. Nu văd deloc bine această numire din următoarele considerente:

Cât de bine cunoaște Christoph Daum fotbalul românesc? Este vorba despre o echipă națională, nu o echipă de club. Sunt de părere că naționala trebuie condusă de pe bancă de cineva care cunoaște foarte bine fotbalul românesc. Eu nu cred că Daum știe 5 jucători români și aici mă refer la jucători români în activitate. Asta contează foarte mult. Naționala nu e echipă de club. Aici nu ai un lot de 23 de jucători și gata – dintre ei trebuie să alegi un portar și 10 jucători plus rezerve. Nu! Aici ai de ales dintre câțiva zeci de fotbaliști. Naționala nu mai e o echipă tip. Trăim într-o perioadă în care nici măcar selecționerul nu știe primul 11, dărămite suporterii. În anii 90 nu trebuia să așteptăm meciul ca să vedem primul 11, îl știam dinainte în proporție de 80 – 90%. Jucătorii selecționați erau în mare parte cam aceiași, dar nu pentru că aria de selecție era restrânsă, ci pentru că erau valoroși. Nu puteau lipsi din echipă Stelea, Dan Petrescu, Gică Popescu, Dorinel Munteanu, Adrian Ilie, Viorel Moldovan, bineînțeles Hagi, dar și alții. Băieții ăștia cam aveau locul asigurat la națională pentru că valoarea lor impunea acest lucru. Când ai jucători de valoarea celor enumerați mai sus, antrenorul contează mai puțin.

Astăzi, nu există niciun jucător care să se apropie măcar de valoarea fotbaliștilor din anii 90. Cine are astăzi locul asigurat în națională? Chiricheș? Tătărușanu? Raț? Stanciu? Eu nu văd pe nimeni om de bază, 100%. Băieții ăștia n-ar fi prins lotul cu 20 de ani în urmă. Să nu deviez prea mult de la subiect…

Ce alte naționale a mai antrenat Christoph Daum? NICIUNA! România e primă echipă națională pe care o va antrena. O avea el experiență cu echipele de club, dar la o națională are experiență zero. Cariera de antrenor a noului nostru selecționer se rezumă la următoarele echipe:

1986–1990: 1. FC Köln
1990–1993: VfB Stuttgart
1994–1996: Beşiktaş
1996–2000: Bayer Leverkusen
2001–2002: Beşiktaş
2002–2003: Austria Wien
2003–2006: Fenerbahçe
2006–2009: 1. FC Köln
2009–2010: Fenerbahçe
2011: Eintracht Frankfurt
2011–2012: Club Brugge
2013–2014: Bursaspor

Mai multe despre experiența și trofeele câștigate de german, aici.

Ok, și acum o să ziceți că, stai puțin, dar a câștigat trofee cu echipele pe la care a trecut… Ok, dar revin la ceea ce ziceam mai devreme: este vorba despre o echipă națională, nu una de club. Păi bine, dar și Albania s-a aflat cam în aceeași situație. Gianni De Biasi a preluat naționala albaneză fără să mai antreneze la acest nivel până atunci și a calificat-o la Euro și ne-a mai și bătut. Despre exemplul ăsta, explicația mea este următoarea: din 5 echipe, două s-au calificat direct, iar a treia a mers la baraj… Dintre cele 5 echipe, două erau doar pentru prezențe (Serbia: 4 puncte – 8 meciuri / Armenia: 2 puncte – 8 meciuri) și atunci normal că lupta se dădea în 3, Portugalia, Albania și Danemarca. Portugalia s-a calificat fără prea mari emoții iar albanezii și danezii s-au bătut pentru locul 2 – una din aceste două echipe trebuia să termine pe locul 2 și să se califice direct. A fost Albania. Partidele dintre cele două s-au terminat la egalitate, 0-0 și 1-1. Albanezii au terminat cu 12 puncte iar danezii cu 14 puncte. Nu mi se pare extraordinară calificarea lor. Ce mi se pare extraordinar, a fost victoria împotriva României de la Euro. Au câștigat pentru că au luptat pentru fiecare balon. S-au ținut tare pe picioare și arăta mult mai bine decât echipa noastră.

Revenind la Daum, numirea lui mă face să cred că are de fapt alte semnificații. Un selecționer care nu are habar de fotbaliștii români și de fotbalul românesc e foarte ușor de manevrat. Probabil o să i se facă lista cu jucătorii care trebuie selecționați tot timpul. Și mai ales cu jucătorii care trebuie să joace pe considerentul că eu te-am adus, eu te dau jos sau ori faci cum vreau eu, ori zbori…

Nu zic că alegerea unui antrenor străin e o ideea (foarte) rea. Dar dacă tot s-a dorit un antrenor străin, eu aș fi propus pe cineva dintre cei care cunosc cât de cât fotbalul românesc. Care au antrenat în România și care știu câte ceva despre jucători. În altă ordine de idei, eu unul aș fi mers pe mâna unui antrenor român din noua generație: Dorinel Munteanu, Costel Gâlcă, Cosmin Contra, Dan Petrescu, etc.

P.S. Președinte german avem, selecționer german avem, nu naționalizăm și niște fotbaliști germani?

Articolul precedentInterviurile Tikitaka: João Vítor Roberge
Articolul următorFC România se pregăteşte de al 11-lea sezon. Clubul şi-a aflat adversarul din Cupa Angliei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here