David Villa, ultimul nume pe lista afacerilor ratate ale Barcelonei

1
1220

david villa atletico madridZiua de luni lua prin surprindere întreaga lume fotbalistică europeană, în special cea spaniolă, iar piața transferurilor lua foc o dată cu anunțul postat chiar pe pagina web a celor de la Barcelona prin care se făcea oficială trecerea lui David Villa de la clubul blaugrana la Atletico Madrid. Mutarea, dupa cum spuneam, surprinzatoare, a încins internetul, însă nu neapărat din cauza noii direcții alese de atacantul spaniol, ci mai ales din cauza sumelor de bani cu care s-a efectuat tranzacția.

Atletico Madrid urmează să plătească pentru Villa 5,1 milioane însă doar dacă acesta va juca trei sezoane în tricoul alb-roșu al echipei din capitala Spaniei, pentru că acesta a semnat un contract 1+1+1. Barcelona ar urma să primească 2,1 milioane, iar daca fostul lor jucător mai continuă și un al doilea sezon cu Atletico, însă două milioane, în timp ce pentru un al treilea sezon ar urma să mai încaseze un milion.

Mutarea poate părea ciudată, însă, chiar dacă nu scoate prea mulți bani din vânzarea lui Villa, Barcelona vede transferul acestuia ca pe o mișcare prin care economisește mulți bani. Luat pe 40 de milioane de euro de la Valencia în 2010, Villa avea un salariu de 8,5 milioane de euro. Mai avea un an de contract și aici apărea problema pentru Barcelona, o clauză din contractul jucătorului permițându-i acestuia să încaseze în ultimul an de contract un salariu de 11 milioane de euro, sumă considerată exorbitantă de către club, fotbalistul fiind văzut în aceste momente, după sosirea lui Neymar, ca rezerva rezervei. Villa urma să devină fotbalistul cu cel mai mare salariu din echipă, depășit doar de Messi.

Înainte de Atletico, viitorul lui Villa fusese legat de cluburi precum Tottenham, Arsenal sau Fiorentina. În cazul celor de la Tottenham, telenovela Gareth Bale i-a făcut pe conducătorii clubului englez să dea în spate în fața salariul pretins de spaniol, considerând că nu își pot permite cele aproximativ 10 milioane cerute de către acesta.

Un lung șir de transferuri nereușite

zlatan ibrahimovicMutarea lui Villa la Atletico Madrid nu este însă prima operațiune de acest gen a Barcelonei. Zlatan Ibrahimovic a fost luat de la Inter Milan în schimbul a 45 de milioane de euro + Samuel Eto’o ( evaluat în acel moment la 30 milioane de euro ) într-o operațiune considerată a fi una dintre cele mai complexe din istoria transferurilor din Europa. După doar un sezon încărcat de dispute cu antrenorul Pep Guardiola, Ibrahimovic s-a întors în Italia, iar Barcelona a rămas cu un deficit de aproximativ 50 de milioane de euro în urma lui.

Chigrinskiy a fost primul moft al lui Guardiola o dată instalat pe banca tehnică a clubului. Transferat în schimbul a 25 de milioane de euro de la Sahtior Donețk, ucrainianul nu a convins și s-a întors acasă, încă o dată la ordinele lui Mircea Lucescu, lăsându-i pe catalani cu o gaură de 10 milioane de euro.

Keirrison este un alt mare eșec al Barcelonei în materie de transferuri. Atacantul brazilian, care nici măcar nu a debutat cu prima echipă, a fost cumpărat de la Palmeiras pe 14 milioane de euro după ce în sezonul 2008-2009 făcuse un sezon foarte bun cu aceștia ( 24 goluri – 35 meciuri ). A tot fost împrumutat, ba pe la Benfica, ba pe la Fiorentina, pentru ca în cele din urmă să se întoarcă în Brazilia ( Cruzeiro, Santos, Coritiba ) la aceștia din urmă ajungând la final de contract cu Barcelona. Eșec total!

Barcelona s-a fript și cu Alexander Hleb. Cele 15 milioane plătite pentru el celor de la Arsenal nu au fost rentabilizate, bielorusul transformându-se și el în carne de împrumut pe la diferite cluburi europene, situație similară cu cea a brazilianului Henrique, cumpărat pe 10 milioane de euro pentru a fi împrumutat la Racing Santander, pentru ca în 2012 să plece gratis! la Palmeiras.

O dată cu plecarea lui Villa la Atletico Madrid, deficitul Barcelonei in materie de transferuri se ridică la aproximativ 170 de milioane de euro. O nimica toată într-o lume a fotbalului lovită tot mai violent de criza financiară globală.

Articolul precedentA doua victorie pentru Kittel
Articolul următorZinedine Zidane, acum și varianta antrenorului !

1 COMENTARIU

  1. Villa nu e afacere ratata. Da, poate se putea obtine un pic mai mult pe el dar nu e afacere ratata! Ar trebui sa stii mai bine chestiile astea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here