Danilo Arrieta, următorul star al Valenciei?

0
1001

Nu mai gândești lucid când ai 15 ani și primești o mulțime de bani. Nu există nimic numit școală acolo. Nu mi-a păsat de lucrul ăsta.”

Danilo Esteban Arrieta Cerda

A rămas doar numele.

Chilian la origini, aproape că ar fi putut scris în certificatul de naștere că nu poate deveni altceva decât jucător de fotbal profesionist atunci când va fi mare. Și nu a durat mulți ani ca acest lucru să devină realitate. La vârsta de doar 15 ani, tânărul Danilo și-a schimbat complet viața. A trecut de la clubul danez de fotbal AGF Aarhus, la unul dintre cele mai mari cluburi din Spania, Valencia CF, într-un moment în care el era proclamat cel mai mare talent danez din generația sa și îi era prezis un viitor uriaș. Ce s-a întâmplat?

chile.as.com

A jucat câteva meciuri pentru rezervele lui Valencia, cu nume sonore precum David Silva, Raul Albiol, Mohamed Sissoko și Jaime Gavilan. Cu toate acestea, lucrurile nu au mers așa cum era de așteptat atunci când rezervele echipei de pe Mestalla au retrogradat, iar regulamentul spaniol la momentul respectiv, nu le-a mai permis să joace cu atât de mulți tineri străini în Tercera División. Arrieta a dezvăluit, în mai 2004 că dorește să se alăture fostei sale echipe de tineret, AGF.

Profeția unei vieți în fotbalul mare s-a încheiat, iar în CV-ul lui „răsună” acum nume de echipe precum Vejle BK, Skive IK, Hobro IK, Viborg FF – în loc de Valencia, Barcelona, Sevilla sau Real Madrid. În ianuarie 2018, Danilo Arrieta și-a încetat cariera la vârsta de 30 ani. O carieră de 15 ani în calitate de jucător de fotbal profesionist.

Frica de a ajunge să pună produse pe raft

Când ești fotbalist, capeți o identitate. Când totul se încheie situația trebuie regândită. Ce voi face în continuare? De ce să nu gândești asta dinainte și să fii pregătit pentru situațiile neprevăzute? În ciuda faptului că ce s-a fi vrut a fi o carieră de succes, iar lucrurile nu au mers așa cum toată lumea și-ar fi dorit, Danilo a avut totuși o carieră normală, am putea-o numi, în fotbalul de elită. Visul de a deveni fotbalist și de a juca pe stadioane în fața prietenilor și a fanilor are și părți negative. E greu să fii jucător de fotbal, ești evaluat în fiecare zi, în fiecare weekend, pentru mulți ăsta este un factor mare de stres. Așteptările sunt imense.

Primele luni după încetarea carierei sunt cele mai grele, dacă nu ai un plan B pregătit, te lovesc toate gândurile, ce fac acum cu viața mea? Sunt pregătit să-mi găsesc un loc de munca stabil? Ce știu să fac sau ce mi-ar plăcea să fac în continuare? Sunt câteva dintre întrebările pe care fotbaliștii și le pun atunci când nu au făcut și o educație în paralel.

ekstrabladet.dk

Talent cu carul

Deja o poveste tipică a tinerilor care pleacă de mici în străinătate la cluburi mari pentru a reuși. Același lucru s-a întâmplat și cu Danilo Arrieta, care are o poveste clasică a băiatului cu talent uriaș care pleacă la o vârstă fragedă pentru a se afirma la un club renumit, plecat pentru a-și urma visul. Dar care niciodată nu și-a revenit din punct de vedere moral atunci când a dat de greu printre străini. Cu dorul de casă și de prieteni întins la maxim, mulți te laudă când ai talent și joci bine, dar îți pui la un moment dat întrebarea: este asta ceea ce eu vreau să fac? Sau alții își doresc mai mult decât mine lucrul ăsta?

Experiența ta îi poate ajuta pe alții

Acum, Danilo se apropie de vârsta de 32 de ani și a progresat o treaptă în cariera sa post-fotbal. Lucrează pentru firma și agenția internațională Interstar Deporte ca și scout și este în același timp asistent la Centrul de tratament Dalgården din Skåde și îi ajută, printre altele, pe tinerii vulnerabili care se află în aceeași situație ca și el. E ceva la care nu s-ar fi gândit niciodată atunci când primise contractul pe masă la vârsta de 15 ani, dar recomandă cu sufletul împăcat tuturor tinerilor să fie pregătiți pentru toate scenariile din viața lor. Vrei să fii jucător de fotbal sau vrei să faci ceva complet diferit? Ești cel mai bun, urmează-ți visele, dar fii întotdeauna cu un pas înaintea deciziilor tale.

Articolul precedentCupa Mitropa – prima competiție fotbalistică europeană intercluburi
Articolul următorBundesliga, cateva lucruri din etapa a 18-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here