Liege-Bastogne-Liege: Un prestigios succes pentru irlandezul Daniel Martin

0
1005

 

La Doyenne” a furnizat si in acest an ceea ce iubitorii ciclismului au asteptat, adica o cursa de spectacol pe un traseu greu, cea mai veche intrecere de o zi, initiata in anul 1892, meritand din plin denumirea de “monument al sportului cu pedale”.

 

Intre Liegé si Ans pe distanta de 261,5 kilometri, un profil deluros, cu aproape o duzina de catarari si-au dat intalnire numerosi asi ai acestui sport printre care marimi de talia lui Alberto Contador, Philippe Gilbert, Alejandro Valvede, Joaquin Rodriguez, Vincenzo Nibali, Andy Schleck, Christopher Froome, Michele Scarponi, Damiano Cunego pentru a da doar cateva exemple.

 

Startul s-a dat la ora 10,30 prezenti fiind 199 alergatori. Dupa cinci kilometri a evadat un sextet compus din: Vincent Jerome (EUC), Jonathan Fumeaux (IAM), Pirmin Lang (IAM), Bart de Clercq (LTB), Frederik Veuchelen (VCD) si Sander Armoe (TSV). O trupa fara pretentii reale de victorie dar care a muncit cu sarguinta reusind dupa trei sferturi de ora un avans de aproape 6 minute. Si nu numai atat, acest avans a crescu mereu amenintand sa ajunga chiar la un sfert de ora (!) la trecerea peste Cote de La Roche-en-Ardenne, situatie in care in primul rand echipele Astana si Kathusa, avand in randurile lor pe unii dintre pretendentii la victorie (Iglinski, Nibali, Rodriguez) s-au instalat la trena marind considerabil viteza de deplasare a plutonului.

 

Cu timpul grupul s-a destramat, in frunte au mai ramas o vreme doar patru: Jerome, Fumeaux, Lang si Veuchelen dar si acestia au gost „inghititi“ de pluton creindu-se posibilitatea unor noi actiuni. In pluton BMC si Sky au cautat sa-si impuna tactica, ceea ce a favorizat formarea unei alte grupe fruntase: Fuglsang (AST), Lopez (SKY), Frank (BMC), Costa (MOV), Bardet (ALM), Losada (KAT) si Cunego (LAM) dupa nume mai…dotata decat cea anterioara. Cu toate acestea evadatii nu au reusit sa obtina un avans substantial.

 

Pe ultimii 20 km mai multi alergatori capabili de victorie au devansat grupul masiv profitand de o anumita acalmie in pluton. Acestia, Uran, Contador, Anton, Hesjedal, Caruso, Costa au reusit sa realizeze un mic avans, mai mult chiar Hesjedal a parasit la randul sau acest grup cautand sa se impuna de unul singur. Pe ultima catarare la Cote de Saint-Nicolas alti alergatori si-au incercat sansa, micul avans al lui Hesjedal s-a topit pe cativa metri, Valverde, Rodriguez, Martin, Scarponi, Gilbert punandu-si si ei candidatura la victorie. Pe ultimul kilometru a atacat Rodriguez urmat de doar de Daniel Martin si tanarul alergator irlandez a reusit sa se impuna in mod surprinzator si sa castige, fiind dupa Sean Kelly al doilea irlandez care isi inscrie numele pe lista castigatorilor.

 

Top 10:
1 Martin (GRS) 6:38:07
2 Rodriguez (KAT) +0:03
3 Valverde (MOV) +0:09
4 Betancur (ALM) +0:09
5 Scarponi (LAM) +0:09
6 Gasparotto (AST) +0:18
7 Gilbert (BMC) +0:18
8 Hesjedal (GRS) +0:18
9 Costa (MOV) +0:18
10 Gerrans (OGE) +0:18

 

Dan_Martin
G.L. Neamtu

 

 

Articolul precedentF1 Bahrain: Vettel, prinţul deşertului
Articolul următorGol de la centrul terenului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here