Curiozitatile fotbalului : Echipa situata la cea mai mare altitudine!

0
2341

Oraşul peruan Cerro de Pasco este situat la o altitudine de 4338 de metri în Munşii Anzi, fiind astfel unul dintre oraşele situate la cea mai mare înălţime din lume.Este capitala minieră a ţării, aici găsindu-se şi mina situată la cea mai mare altitudine, acest oraş supravieţuind datorită extracţiei în principal de aur, argint şi plumb.

În acest oraş a luat naştere în 1974 echipa situată la cea mare altitudine, Club Unión Minas, echipă care a reuşit în 1992 să promoveze în prima liga din Peru.

100px-minas.png

Pe 24 aprilie 1974, în urmă cu 34 de ani, era înfiinţată o nouă echipă de un grup de mineri de la o firma de stat, Centromin Peru.În 1986 a reuşit să promoveze în prima divizie din zona centrală şi în 1992 datorită unificării tuturor ldiviziilor regionale din ţarp, a reuşit să intre în rândul celor mai bune echipe din Peru.

Cu o echipă destul de modestă, a reuşit să evolueze mai mulţi ani în cea mai importantă divizie a fotbalului peruan, obţinând şi un loc patru în sezonul 1997-1998.Care este secretul acestei echipe? Raspunsul este unul simplu: stadionul său.Daniel Alcides Carrión este stadionul recunoscut de FIFA ca fiind situat la cea mai mare altitudine.Surclasează din acest punct de vedere stadionul Hernando Siles din capitala Boliviei – La Paz, Stadionul olimpic Atahualpa din Quito – Ecuador şi stadionul Azteca din Mexic.Stadionul are o capacitate de 8000 de locuri.

Echipele care vin în vizită pe acest stadion reuşesc rareori să scoată un rezultat pozitiv, datorită lipsei de oxigen, având dificultăţi în respiraţie.Pentru a rezista pe tot parcursul meciului echipele vizitatoare sunt nevoite să vină cu câteva zile inainte pentru a se acomoda la această altitudine.

300px-estadio_daniel_alcides_carrion.jpgÎn 1997, Centromin şi-a retras sprijinul, iar acum clubul supravieţuieşte datorită televiziunii şi sponsorului de pe tricou în Cupa Perului, o competiţie de nivel secund care permite campioanei să promoveze în prima divizie, iar viceicampioanei în divizia secundă.

Anul trecut FIFA a dorit să interzică disputarea meciurilor pe terenuri situate la mare altidune, însă la presiunea unor ţări precum Bolivia, Ecuador sau Peru, unde meciurile pe teren propriu nu se pot disputa decât la altitudine de peste 3000 de metri, FIFA a decis să renunţe la această masură.Pentru moment, FIFA va înlocui această măsură cu un ansamblu de prevederi care vor face referire doar la protejarea jucătorilor prin expunerea în anumite limite a acestora la căldură, umiditate, frig sau poluare.

Cluburile din Peru îşi doresc cu siguranţă ca meciurile de pe stadionul Daniel Alcides Carrión să fie interzise, însă pentru minerii din această zonă este una din puţinele bucurii la sfârşit de săptămână.

Articolul precedentIancu, Timisoara si Federatia – Trailer
Articolul următorRezumate video: Liga Campionilor – Optimi de finala, miercuri 11 martie 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here