Curiosul caz al fotbalului românesc

0
1839

Poți să fi expert în fotbal că tot nu ai cum să înțelegi ce se întâmplă în fotbalul românesc.

Liga

Încep cu vârful piramidei și anume LPF vs. FRF sau mai bine spus, războiul dintre Dumitru Dragomir și Mircea Sandu. După multe ore de ședințe și înjurături alese între cei doi oameni din fruntea fotbalului românesc, s-a ajuns la decizia ca Liga 1 să aibă 18 echipe, deși se vorbea mai mult de 17, 16, 14 sau 12 echipe. Avem 16 echipe care se știau după încheierea Ligii a 2-a. Problema e cine ocupă celelalte două locuri rămase vacante? Sandu vrea Chiajna și Iași iar Mitică Rapid și U Cluj. Nu știu care sunt interesele pentru cele două opțiuni, dar normal ar fi ca cele două propuse de Naș să rămână în prima ligă. Am avut precedentul Poli Timișoara. În 2008 dacă nu mă înșel, timișorenii au fost retrogradați în liga secundă după ce nu au primit lincența. Cei care au profitat pe de urma acestei retrogradări au fost cei de la Mediaș, Gaz Metan rămânând în Liga 1 după ce s-a clasat pe locul 16, ultimul care ducea în Liga a 2-a. Acum de ce nu s-ar putea întâmpla la fel? Știu că s-a intervenit la regulament și că această regulă a fost modificată, dar dacă există un precedent, de ce nu se ține cont de el?

Next:

Steaua: a stat cu inima-n sân zile bune pentru a afla dacă joacă sau nu în Liga Campionilor după scandalul „Valiza” anchetat de UEFA. patronul execută o pedeapsă cu executare la Jilava. Nici nu mai știu câți ani are de suspinat. Este pasibilă de excludere din competițiile europene la oricare mică abatere în următorii 5 ani. La ce suporteri are Steaua, tare mi-e teamă că 5 ani sunt prea mulți. Sper să nu jucăm cu vreo formație maghiară…

Dinamo: Nici Dumnezeu nu mai știe ce e în curtea câinilor. Sunt 3 societăți care se dezic una alteia de plata chiriei pentru complexul sportiv. Jucătorii și stafful riscă să ajungă pe maidan… Noul acționar pare și nu prea capabil să facă din Dinamo a doua echipă importantă din România.

Rapid: După ce a fost retrogradată în Liga a 2-a la masa licențierilor, echipa dn Grant se confruntă cu un lung proces de vânzare-cumpărare între vechiul acționar, George Copos și viitorul acționar, Nicolae Cristescu. De viitorul echipei, nici nu mai vorbesc. Dacă la un moment da se vorbea chiar de retrogradarea în Liga a 4-a, acum se vorbește de Liga 1. Totuși, totul rămâne la mâna boșilor din fotbalul românesc, Mitică și Sandu + Cristescu care pare să știe bine legea lobby-ului.

ACS Poli Timișoara: Parcă mai dintotdeauna echipa fanion din Banat s-a confruntat cu această criză a identității. După ce echipa lui Iancu a fost retrogradată la aceeași masă a licențierilor, fomația de pe Bega s-a afiliat cu ACS Recaș. Între timp, marea majoritate a suporterilor și-au făcut echipă în liga a 5-a, ASU Politehnica Timișoara, echipă care adună mai mulți oameni la meciuri decât jumătate dintre echipele din pirma ligă.

Voința Sibiu (asta ca o paralelă la cazul ACS Poli Timișoara): sau mă rog, LSS Voința Sibiu (Liga Suporterilor Sibieni Voința Sibiu). S-a mers pe exemplul Timișoara, dar sibienii sunt la mulți ani lumină de ce se petrece pe Bega. Dacă timișorenii au două echipe, sibienii nu au nici măcar una. Echipa nou înființată este ciuca bătăilor în liga județeană. Nu știu dacă au câștigat vreun meci, sau măcar vreun punct. Oraș cu o oarecare istorie fotbalistică, nu are o echipă reprezentativă în primele 3 ligi din România. După desfințarea Voinței, s-a ales praful de fotbalul sibian. Se pare că echipele sibiane au doar un ciclu scurt de viață. Ca punct de reper, rămâne Inter Sibiu.

FC Universitatea Craiova / SC Universitatea Craiova: Aceeași criză a identității pare să-i aștepte și pe suporterii craioveni. Dacă până acum nu au avut nicio echipă, acum o să aibă două. Pe de-o parte, echipa municipalității, adică cea a Olguței, CS, iar pe de altă parte, ce-a a lui Mititelu, FC. Rămâne de văzut cum se vor împărții oltenii.

Dacă în prima ligă lucrurile sunt mai mult decât dubioase, țineți-vă bine, în Liga a 2-a, Chindia Târgoviște a retrogradat la o lună după încheierea campionatului. Deci cum? S-a încheiat campionatul și se reprogramează un meci, cel dintre Sportul și Rapid CFR Suceava? Echipa suceveană era pe loc retrogradabil înainte de meciul cu Sportul și aveau nevoie de victorie ca să se salveze. Era normal ca aceștia să se impună în fața unor juniori. S-a terminat 5-2 și Chindia se vede în Liga a 3-a, normal cu scandal. Echipele s-au retras/desfințat pe capete iar cele care au rămas, au arătat mai mult de liga a 3-a decât de a doua.

Articolul precedentNorocul campionilor
Articolul următorInterviu Razvan Ochirosii: Atunci când incerci sa păcălesti fotbalul, te păcălește și el pe tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here