15 octombrie 1992. Se năștea Cupa Regelui Fahd, un turneu în care regele Arabie Saudite aduna trei dintre campioanele continentelor de pe mapamond la nivel de naționale: Argentina, Coasta de Fildeș și SUA, alături de ele, naționala saudită în calitate de amfitrioană.
Turneul era însă mult mai mult decât o simplă competiție sportivă, era încercarea regelui Fahd de a își spăla în exterior imaginea de tiran peste o țară pe care o conducea cu ajutorul legilor care practic interziceau până și ascultatul muzicii sau cinematografele. Vrând să ascundă de ochii lumii realitatea crudă a poporului aflat sub talpa sa, Fahd a dibuit, cu ajutorul milioanelor de dolari scoși din petrol, că fotbalul ar fi o bună cale de a o face. În principiu, FIFA nu i-a dat prea mare importanță și Fahd a organizat primele două ediții în propria ogradă, în cea de-a doua ocazie reușind să atragă și campioanele Europei și Japoniei. Banii regelui saudit începeau să își facă efectul, iar FIFA a simțit că e loc de mai mult și a luat competiția sub propria sa oblăduire transformând-o începând cu 1997 în Cupa Confederațiilor FIFA.
Ajuns pe mâinile celor de la FIFA, turneul a început să crească în dimensiuni, au început să participe tot mai multe echipe la el, iar în 1999 și-a luat zborul către alte tărâmuri ( Mexic ), pentru ca în 2001 să ajungă în Asia ( Japonia și Coreea de Sud ), în 2003 în Franța și în 2005 în Germania. De altfel, în Germania s-a trecut la modelul de a se juca în anul premergător turneului final Mondial, ca o probă de rodaj pentru instalatiile World Cup. Atunci, titlul de campioană ale Cupei Confederațiilor l-a câștigat Brazilia, așa cum a făcut-o și peste patru ani, în 2009, în Africa de Sud, câștigând un turneu pe care FIFA l-a transformat din obiectul de propagandă al unui despot arab într-o altă sursă de finanțare proprie.
Brazilia 2013
În țara sud-americană se vor întâlni, începând de mâine ( sâmbătă, 15 iunie ), opt naționale, împărțite în doua grupe, ocupantele primelor două locuri din fiecare grupă urmând să se încrucișeze pentru semifinale.
Grupa A
Grupa B
- FIFA va acorda premii în valoare de 20 de milioane de dolari echipelor participante, dintre care câștigătoarea va lua 4,1 milioane, iar vicecampioana 3,6 milioane.
- Aproximativ 16 500 milioane de dolari a investit Brazilia în infrastructură pentru Cupa Confederațiilor și World Cup 2014.
- S-au vândut aproximativ 75% din biletele disponibile pentru această ediție, în jur de 650 000, 97% dintre ele fiind cumpărate de către microbiștii brazilieni.
- Șase vor fi stadioanele pe care se vor juca meciuri la acesta ( sursa wikipedia ):