Fotbalul se urca pe baricadele revolutiei braziliene

0
1352

cupa confederatiilor 2013

Asa au anunțat azi diferite surse media din Brazilia, după ce țara sud-americană este scena unor manifestații de protest de amploare, numai ieri, joi, estimându-se că au ieșit pe străzi peste un milion de persoane, ceea ce înseamnă cel mai important protest de acest gen din ultimii 20 de ani.

Portalul de știri Estado de Sao Paolo afirmă azi că delegația Italiei face presiuni în scopul de a abandona turneul din motive de securitate. Același mediu de comunicare mai publică azi că FIFA negociază cu cele opt delegații participante, încercând să le convingă să continue, în caz contrar, forul internațional urmând să ceară despăgubiri guvernului brazilian în cazul în care Cupa Confederațiilor se va suspenda.

Valul masiv de proteste a pus stăpinire pe străzile orașelor brazilieni de către populația nemulțumită de faptul că Guvernul a cheltuit o sumă enormă pentru organizarea acestui turneu și a Mondialului din 2014, considerând că se ignoră adevăratele probleme ale țării, cum ar fi sistemul sanitar sau învățâmântul. Unul dintre punctele detonante ale acestor manifestații a fost ridicarea prețurilor la transportul în comun.

Fotbalistii se implică și ei

Vedeta naționalei braziliene, Neymar, a ținut să își spună și el punctul de vedere în legătură cu situația din țară: Sunt trist pentru tot ce se întâmplă în Brazilia. Am avut mereu încredere că nu va fi necesar să ieșim pe străzi pentru a cere condiții de transport mai bune, în sănătate, transport sau siguranță, pentru că este obligația guvernului… Părinții mei au muncit mult pentru a ne oferi nouă minimul necesar. Azi, și nu sunt demagog, ridic și eu steagul manifestațiilor ce au pus stăpânire pe întreaga țară. Sunt brazilian și îmi iubesc țara! Singura modalitate pe care o am la dispoziție pentru a îmi apăra țara este pe gazon, jucând fotbal… Începând cu acest meci, voi intra pe teren inspirat de aceste manifestații. Suntem împreună!” .

rivaldo tweetsLa fel ca Neymar, poate chiar mai radical, Rivaldo a ridicat și el vocea împotriva guvernului: E de-a dreptul revoltător că s-au cheltuit atâția bani pentru organizarea acestor competiții în timp ce spitalele și școlile sunt în condiții extrem de precare. Atâta violență, atâta anarhie. În acest moment nu suntem pregătiți să organizăm un Mondial, nu avem nevoie de el, avem nevoie de sănătate și educație. Eu am fost sărac și am simțit pe propria piele cum e să înveți într-o școală publică sau cum e să nu ai parte de un bun sistem sănătate. Mă doare și azi când îmi amintesc cum a murit tatăl meu pe patul unui spital din Recife pentru că nu a putut fi îngrijit așa cum trebuie în urma unui accident auto.”

Alves, Juninho Pernambucano, David Luiz, Hulk, Romario sunt numai cativa dintre fosti sau actuali fotbalistii brazilieni care si-au aratat și ei sprijinul prin intermediul mesajelor postate pe diferite rețele sociale față de protestari.

Articolul precedent#TikitakaZilei 21 iunie 2013: Serena Halep
Articolul următorCei șapte români de la Wimbledon și-au aflat adversarii! Hănescu, misiune imposibilă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here