Există câteva jocuri memorabile, care par a rămâne pecetluite în mințile oricărei persoane, fie ea jucătoare sau doar iubitoare de jocuri. Se poate să nu le cunoaștem regulile, dar știm măcar că există un oarecare motiv, ori mai multe, pentru care ele au crescut atât de mult în popularitate.
Pokerul a devenit unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din toate timpurile, extinzându-se de la rădăcinile sale simple și devenind parte a lexicului nostru cultural. A inspirat muzică, filme și romane, de la filmul din 1998, Rounders, până la cântecul lui Kenny Rodgers, The Gambler. Filmele în care pokerul a fost vedetă au prezentat, de asemenea, tradiționalul Texas Hold’em. Mai precis, realizatorii filmului James Bond Casino Royal au ales să folosească jocul în detrimentul baccarat-ului, datorită familiarității publicului cu modul în care funcționează. Jocul în sine este ușor de predat, ușor de învățat și ușor de jucat, dar totuși dificil de stăpânit. O altă parte semnificativă a ceea ce face Texas Hold’em atât de popular este nivelul de expunere pe care l-a obținut prin tot felul de evenimente și cu ajutorul internetului, sub umbrela cui, streamingul a adunat milioane de fani. În timp ce există turnee care folosesc toate varietățile de reguli de poker, printre care setul de reguli poker holdem se distinge printr-o structură clară, Texas Hold’em este jocul oficial al unora dintre cele mai mari evenimente, cum ar fi World Series of Poker și World Championship of Online Poker.
Solitaire este un alt joc foarte popular și îndrăgit peste tot în lume. El datează de peste secole, este ușor de învățat și necesită doar câteva reguli de bază. Poate fi jucat oriunde, în orice moment și nu necesită materiale speciale. De fapt, poți chiar să joci Solitaire pe telefon dacă ai aplicația potrivită. Solitaire este, de asemenea, un joc pentru un singur jucător, care necesită o strategie nu foarte complicată pentru a câștiga, poate fi jucat în rafale scurte sau întins pe parcursul a ore întregi. Tocmai această flexibilitate îl face atât de popular în rândul iubitorilor de jocuri de cărți. Variantele sale au multe asemănări, mai ales că toate sunt concepute pentru a fi jucate de un singur jucător (de aici și termenul Solitaire). Cu toate acestea, micile lor diferențe le fac unice și presărate cu provocări. Klondike încă este cea mai populară versiune a jocului. La urma urmei, a fost prima care a declanșat popularitatea masivă a acestui tip de jocuri de cărți, după includerea sa în software-ul Microsoft la începutul anilor ’90. Cu toate acestea, alte câteva versiuni concurează acum pentru acel loc de top. Originile sale sunt incerte, dar este probabil să fi apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, în regiunea Klondike din Canada, de unde, în mod evident, vine și numele său. Includerea diferitelor variante de Solitaire în software-ul Microsoft de-a lungul anilor a contribuit la creșterea popularității acestor jocuri de cărți. Klondike încă domnește suprem printre ele, dar FreeCell și Spider nu se lasă mai prejos. Pe măsură ce mai mulți jucători se alătură lumii Solitaire, jocurile mai puțin cunoscute încep să apară ca alternative la cele trei, iar nimeni nu poate contesta faptul că acesta este un mare avantaj. Oricine poate găsi o provocare care se potrivește mai bine cu gusturile și abilitățile sale.
De-a lungul istoriei sale, jocurile asemănătoare tablelor au cunoscut o creștere și o scădere a popularității în multe părți ale lumii. Originar din ținuturile antice ale Mesopotamiei, jocul de table s-a răspândit în colțurile îndepărtate ale lumii. Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, la fel s-au schimbat și variațiile și regulile jocului. Cu toate acestea, este încă surprinzător faptul că, chiar și după mii de ani, jocul este încă popular și jucat de oameni de pe tot mapamondul. Poate că principalul motiv din spatele popularității sale este accesibilitatea. Tablele au fost întotdeauna ușor de achiziționat și jucat. Tabla în sine este accesibilă ca preț și poate fi găsită în majoritatea magazinelor de jucării și chiar în librării. Ea vine la pachet cu 30 de piese de damă și două zaruri. Și pentru a face lucrurile și mai convenabile, astăzi tablele pot fi jucate pe majoritatea dispozitivelor digitale, cu jucători din întreaga lume.
Acestea sunt doar câteva dintre jocurile care au crescut în popularitate de-a lungul ultimelor secole sau decenii. Strămoșii noștri au inventat jocuri cam în aceeași perioadă în care au fost inventate uneltele timpurii. Așadar, se pare că divertismentul este ceva înnăscut în ADN-ul nostru, iar acest fapt nu poate fi decât îmbucurător.