Cum scăpăm de haosul din ligile inferioare din România?

0
1458

Arbitri abătuţi care se schimbă în condiții mizere, jucători fără respect pentru adversari, sărăcie mare şi terenuri arabile denumite terenuri de fotbal. Acestea sunt câteva aspecte ale fotbalului în ligile inferioare din România. Între primele două ligi şi restul fiind o diferență uriașă.

Echipa Tikitaka.ro va încerca să țină legătura cu românii plecați în străinătate pentru a „fura” idei și a le propune mai departe prin intermediul site-ului nostru, în speranța că se vor pune în aplicare și la noi și toate acțiunile sportive vor merge în direcția potrivită.

Aspectul care este cel mai îngrijorător în fotbalul românesc, plecând de la juniori, este pregătirea fizică a sportivilor. Antrenorii nu acordă atenție mai deloc „rotiței” care face ca jocul să „pornească” și anume alergarea. Nu vom atinge în acest articol punctul sensibil care se numește tactica, vom rămâne la bazele sportului și anume jogging-ul.

Începând cu pregătirile centralizate, cantonamentele, dar și progresiv ca parte din antrenamentele săptămânale, fotbaliștii noștri refuză să dea totul pe teren atunci când iau primul contact cu gazonul, dimineața sau seara la antrenament. Considerând că talentul este suficient, de multe ori împinși de părinți de la spate spre un sport care poate nici nu le este de interes, aceștia ignoră cea mai simplă și facilă metodă de a-și dezvolta în primul rând capacitatea pulmonară, dar și rezistența la efort.

În Germania spre exemplu sau alte țări mult mai dezvoltate pe plan sportiv, echipele de semi-amatori se antrenează de minim două ori pe săptămână. Chiar și așa toți respectă tactica și strategiile de antrenament, sarcinile de joc și au o condiție fizică de invidiat, iar unii din ei sunt chiar foarte tehnici. Desigur, infrastructura le permite acest lucru, gazon natural sau artificial, condiţii ca în Liga I, bazele sportive cu vestiare şi bănci de rezerve moderne, toalete curate, locuri de parcare şi acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

De ce la ei se joacă un fotbal curat, iar la noi haosul veghează? La noi fotbaliștii vin cu echipamentul de acasă. La ei la meciuri vin în medie 100 de spectatori, în liga a 7-a, cei mai mulți rude și prieteni ai fotbaliștilor, la toate meciurile la chioşcuri se dau celebrii cârnaţi şi nelipsita bere și indiferent de rezultatul final, fair-play-ul si respectul reciproc este ceea ce rămâne baza acestor evenimente.

Fiecare adult cotizează o sumă de bani pe an sau lunar. Echipele au site-uri proprii pe internet, unde fanii pot afla în timp util data și ora meciurilor, este un cerc bine închis și spiritul sportiv persistă la fiecare mică echipă înscrisă în competiție.

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău