Cum ar fi dacă Nicușor Stanciu s-ar retrage de la națională? Avem răspunsul…

0
2012

stanciuPe o secetă aprigă de știri, presa din România a luat foc după ce Cosmin Contra a aruncat ”bomba bombelor”: Nicolae Stanciu, al nostru etern ”Nicușor”, ar intenționa să se retragă de la echipa națională. De ce vrea asta? Pentru că e prea insignifiant pentru lot/prea slab, am zice noi. Pe de altă parte, ”Guriță” a spus că Nicuşor l-a anunțat, în drumul de întoarcere din Malta, că vrea să se retragă întrucât a fost aspru criticat de opinia publică, după meciul foarte slab din Norvegia.

Teoretic, retragerea lui Stanciu ar trebui să reprezinte o adevărată lovitură pentru echipa națională. Vorbim de cel mai scump transfer din Liga 1 și de unul dintre cei mai scumpi români transferați pe plan extern. Practic însă, vorbim de una dintre cele mai mari țepe pe care fotbalul românesc le-a dat în toată istoria sa. Pentru Nicușor Stanciu, dacă vă vine sau nu a crede, Anderlecht i-a plătit FCSB-ului nu mai puțin de 9,7 milioane de Euro. Ok, nimeni nu crede asta, însă noi vorbim cu cifrele Transfermarkt pe masă.

Dar belgienii nu au fost singuri fraieri din ”afacerile Nicușor Stanciu”. În hora amatorilor au intrat și arabii de la Al Ahli. Aceștia au dat de un alt Becali cu numele ”Sparta Praga”. Cehii au profitat de ”mâna fină” a arabilor și le-au scos acestora din buzunar alte 10 milioane pentru decarul român. În condițiile în care un jucător e cotat la 4,5 milioane de Euro, un jucător care nu strălucește nici măcar în Cehia, e vândut cu 10 milioane, atunci ceva e dubios sau, s-o spunem pe cea dreaptă, cineva e fraier.

Pe cifre de tranzacții, Nicu Stanciu nu numai că ar trebui convocat meci de meci, dar ar trebui să-i fie garantat un loc de titular, banderola și să semneze un contract pentru a rămâne să ajute la naționala și după retragere. În contra-balanță, între Stanciu-marfa și Stanciu-fotbalistul e o diferență ca de la Messi la Serediuc. Omul nu a dat fotbalului nici măcar 10% din cât au dat oamenii din fotbal pe el. La Steaua/FCSB și-a făcut treaba pentru cele 700,000 de Euro plătite de Becali pe el, însă în rest…

La Anderlecht părea că începe bine, însă treptat s-a stins. Ajuns în Cehia, a fost primit ca o mare vedetă la Sparta Praga, însă nu a fost acea locomotivă care să tragă echipa spre performanță. În prezent, cariera lui Stanciu e pe final, cel puțin asta înseamnă transferul la Al Ahli.

Revenind la ”bomba” legată de retragerea lui Stanciu de la echipa națională, trebuie să fim realiști în această privință, să lăsăm la o parte exagerările becaliene din presă, gen ”Stanciu-noul Hagi”, ”Stanciu-decarul perfect” etc. și să spunem lucrurilor pe nume: cu sau fără Stanciu, echipa națională tot o adunătură de modești rămâne. Că joci cu Stanciu, că joci fără el, speranțele sunt la fel. E adevărat, în ultimul timp am jucat mai bine fără el, însă adversarii au fost diferiți și e greu de aruncat astfel de teorii.

Istoricul lui Nicușor Stanciu la echipa națională este alcătuit din 30 de partide. Raportul jocuri/goluri nu e unul foarte rău. Nicușor are 10 reușite, o cifră bună la prima vedere. Din păcate, Stanciu a ”strălucit” doar în meciurile amicale, acolo unde au venit 7 din cele 10 reușite. În oficiale, Stanciu a fost eterna absență a ”tricolorilor”. A marcat cel mai important gol în deplasare cu Serbia (2-2, Liga Națiunilor), dar și în alte două meciuri rezolvate deja, cu Armenia (preliminarii Cupa Mondială 2018) și cu Lituania (3-0, Liga Națiunilor).

În 2019 are deja 4 selecții și 3 apariții ca titular. Nu a impresionat cu Suedia și Insulele Feroe, iar în meciul cu Norvegia a fost inexistent. Tocmai acest duel i-au adus lui și selecționerului Cosmin Contra numeroase critici. Stanciu, ca ”fugar” de la Al Ahli, era aruncat direct titular la Oslo. A fost un zero absolut, iar asta a revoltat masa fanilor, dar și mass-media. Deranjat de critici, Stanciu s-a gândit la retragere. Are 26 de ani, s-au dat zeci de milioane de el, a fost văzut un jucător extrem de talentat. Asta spune multe despre ambiția jucătorului Nicolae Stanciu.

Așadar, cum ar fi dacă Nicolae Stanciu s-ar retrage azi de la echipa națională? Cu ce amintiri ne lasă Nicu Stanciu? Cu ce goluri? Cârcotașii ar spune că ratarea penalty-ului cu Muntenegru de la Cluj e de ”neuitat”, fanii lui ar spune că superba reușită cu Lituania de la Giurgiu e de poveste. Una peste alta, fiind realiști, trebuie să spunem că Stanciu, dacă s-ar retrage azi, nu ar rămâne decât un ”talent murit speranță” al fotbalului românesc. S-ar înscrie pe o listă infinită a jucătorilor în care fanii au crezut, dar în final au dezamăgit maxim.

Articolul precedentCampionatul European de fotbal sub 21 de ani: Ce șanse au tricolorii?
Articolul următorMitriță a marcat din nou pentru New York City FC și s-a calificat în sferturile cupei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here