Cum a adus Filipescu titlul pentru FC Zurich după 25 ani

0
5348

După Steaua, Galatasaray și Betis, Iulian Filipescu a semnat în 2003 cu formația elvețiană FC Zurich un contract pe trei sezoane. Formația din Zurich era una modestă, de mijlocul clasamentului, care nu avea mari pretenții, însă ultimul sezon al românului petrecut pe Letzigrund a fost unul care a rămas în istoria fotbalului elvețian.

Era sezonul 2005/2006. Principala candidată la titlu era clar echipa din Basel. Pentru FC Zurich se previziona iar un loc de mijlocul clasamentului. FC Basel era la 8 puncte distanță față de FC Zurich după pauza de iarnă și se părea că nimeni nu-i va opri din cursa pentru a deveni din nou campioni. După pauza de iarnă, FC Zurich a avut un traseu incredibil reușind să câștige șapte partide consecutive, apropiindu-se de lider. FC Basel ar fi putut câștiga titlul înainte de ultima etapă însă au pierdut în deplasarea de la Berna cu Young Boys.

După 35 de partide, FC Basel conducea în clasament cu 78 de puncte (golaveraj +44), iar locul secund era ocupat de echipa lui Iulian Filipescu, FC Zurich, cu 75 de puncte (golaveraj +48). În ultima etapă FC Basel primea vizita formației care ocupa locul secund și practic se juca cu titlul pe masă. Gazdele aveau nevoie de cel puțin un egal pentru a câștiga campionatul iar pentru Zurich singura opțiune era victoria. Basel câștigase precedentele două campionate în timp ce FC Zurich nu mai câștigase titlul de 25 de ani.

În minutul 31, fotbalistul din Guineea Alhassane Keita deschidea scorul pe St. Jakob-Park iar FC Zurich conducea pe Basel cu 1-0. Mladen Petric a restabilit egalitatea pe tabelă în minutul 73 iar Basel era campioană la acel scor. De la margine se arătau 3 minute de prelungiri iar suporterii lui Basel se pregăteau să sărbătorescă al treilea titlu consecutiv. La ultima fază, Filipescu primește o pasă în marginea careului de șase metri, fundașul român trimite cu latul pe spațiul porții și balonul se oprește în plasă. FC Basel 1-2 FC Zurich!

Nebunie pe teren, nebunie pe bancă, nebunie în tribune! Zurich era campionă prin golul marcat de Iulian Filipescu! Primul titlu după 25 de ani!

Imediat după golul marcat de fundașul român, suporterii lui FC Basel au invadat terenul și au încercat să-i ia la bătaie pe jucători.

foto: watson.ch

 

Articolul precedent#PronoLiga1, etapele 30 & 31! Va cădea Ioanițoaia de pe primul loc ?
Articolul următorA ieșit din poartă în dribling până la poarta opusă apoi a marcat!
"Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that." Bill Shankly

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here