Cuba – România 2-1 la Campionatul Mondial din Franța 1938 – 9 iunie 1938

0
4036

CUBA – ROMÂNIA 2-1
Campionatul Mondial din Franța 1938 – 9 iunie 1938

Pe 9 iunie 1938, echipa națională a României rejuca meciul cu Cuba din cadrul Campionatului Mondial din Franța după ce în prima partidă disputată cu 4 zile mai devreme, scorul a fost egal 3-3.

Cuba - România 2-1, 9 iunie 1938 - CM 1938
Cuba – România 2-1, 9 iunie 1938 – CM 1938

Egalul din primul meci ar fi trebuit să fie un avertisment serios pentru tricolor însă, chiar și așa, cubanezii tot subestimați au fost de către ai noștri. Un oficial român fusese în misiune de spionaj la un antrenament al cubanezilor și se întorsese convins că amatorii cubanezi nu ne pot pune probleme, declarând că “băieții aceia abia pot sta în ghete”. Această subestimare s-a dovedit a fi o eroare costisitoare. 

Pe 9 iunie 1938, echipa națională a României a trăit una dintre cele mai dureroase și neașteptate înfrângeri din istoria sa, fiind eliminată de la Campionatul Mondial din Franța de către modesta reprezentativă a Cubei cu scorul de 2-1. Această partidă, disputată în format de rejucare după remiza 3-3 din primul meci, a marcat sfârșitul prematur al aventurii românești la al treilea turneu final mondial și a rămas în istorie ca una dintre cele mai mari surprize negative din fotbalul românesc.

Cuba - România, echipa noastră înainte de meci
Cuba – România, echipa noastră înainte de meci

Campionatul Mondial din 1938 s-a desfășurat în Franța între 4 și 19 iunie, fiind prima ediție la care atât țara gazdă, cât și deținătoarea trofeului s-au calificat automat la turneul final. Competiția a avut loc într-o perioadă de mari tensiuni politice în Europa, cu doar un an înaintea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Inițial, turneu urma să aibă 16 participante, dar Austria fiind anexată de Germania, competiția s-a desfășurat cu doar 15 echipe.

România se calificase direct la turneul final după ce Egiptul, singurul său adversar din grupa preliminară, s-a retras din competiție. Această calificare aparent ușoară părea să prevestească un parcurs liniștit pentru tricolori, care aveau să întâlnească Cuba în primul tur, un adversar considerat facil de către oficialii și presa românească.

Meciul trebuia să se dispute inițial pe noul Stadium Municipal din Toulouse, dar lucrările la acest stadion abia începuseră, astfel că organizatorii au ales Stade Chapou (cunoscut și ca Parc de Sports du T.O.E.C.) ca gazdă pentru confruntarea Cuba – România. Acest stadion avea o capacitate de aproximativ 20.000 de locuri și fusese special amenajat pentru Cupa Mondială.

În plus, selecționerul Alexandru Săvulescu a luat o decizie care s-a dovedit neinspirată pentru rejucarea din 9 iunie 1938. De menționat că la vremea respectivă Săvulescu era selecționer iar Costel Rădulescu, antrenor. Echipa care intra pe teren era decisă în totalitate de către selecționer în timp ce antrenorul se ocupa doar cu antrenamentele.

Peste ani, Costică Rădulescu avea să recunoască că echipa trimisă în cel de-al doilea meci cu Cuba nu a fost cea mai bună, Săvulescu schimbând jumătate din echipă lăsându-i pe bancă pe Iuliu Bodola care, la acel moment era cel mai bun marcator al nostru, avea 28 de goluri marcate în perioada 1931-1937), Silviu Bindea (ambii campioni cu Ripensia), Nicolae Kovacs căpitanul nostru din primul meci (fratele mai mare a celebrului Ștefan Kovacs) și Vintilă Cossini, dublu câștigător al Cupei României cu Rapid la vremea respectivă (numărul trofeelor avea să crească la 5 în umătoarele 3 sezone).

Fază din meci
Fază din meci
CAMPIONATUL MONDIAL 1938 – RUNDA 1
Joi, 9 iunie 1938, ora 18:00 (UTC+1:00)
Parc de Sports du T.O.E.C. [Toulouse Olympique Employés Club], Toulouse
Spectatori: 7.536
Arbitru: Alfred Birlem (Germania)
SCOR FINAL
CUBA21ROMÂNIA
0-[1]⚽️ Ştefan Dobay 39′
[1]-1  
[1]-1  
ECHIPELE

CUBA – ECHIPA NAȚIONALĂ
Selecționer: José Manuel Tapia Hernández
JucătorSelecțiiVârstăClub
Juan Ayra (GK)226Hispano América
Jacinto Barquín422Juventud Asturiana
Manuel Chorens (C)422CD Centro Gallego
Joaquín Arias423Juventud Asturiana
José Antonio Rodríguez230CD Centro Gallego
Pedro Berges432Iberia Havana
José Antonio Magriñá626CD Centro Gallego
Tomás Fernández222CD Centro Gallego
Héctor Socorro223Iberia Havana
Juan Tuñas220CD Centro Gallego
Mario Sosa228Iberia Havana
ECHIPA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MECIUL NR. 74
Selecționer: Alexandru Săvulescu / Antrenor: Costel Rădulescu
JucătorSelecțiiVârstăClub
Robert Sadowsky223AMEFA Arad
Rudolf Bürger2929Ripensia Timișoara
Iacob Felecan524Victoria Cluj
Andrei Bărbulescu328Venus București
Gheorghe Rășinaru (C)323Rapid București
Ladislau Raffinski2032Rapid București
Ionică Bogdan223Rapid București
Ioachim Moldoveanu424Rapid București
Iuliu Baratki1227Rapid București
Iuliu Prasler222AMEFA Arad
Ştefan Dobay3528Ripensia Timișoara

 

VIDEO

 

Meciul de rejucare s-a disputat pe 9 iunie 1938, începând la ora locală 18:00, în fața a aproximativ 8.000 de spectatori. Arbitrul partidei a fost germanul Alfred Birlem, un oficial experimentat care arbitrase anterior la Cupa Mondială din 1934 și la Jocurile Olimpice din 1936.

România a intrat pe teren cu următoarea formulă: Robert Sadowski (GK) – Rudolf Bürger, Iacob Felecan – Andrei Bărbulescu, Gheorghe Rășinaru (C), Ladislau Raffinsky – Ionică Bogdan, Ioachim Moldoveanu, Iuliu Baratky, Iuliu Prassler, Ştefan Dobay. Antrenorul Alexandru Săvulescu părea încrezător în șansele echipei sale, în ciuda avertismentului din primul meci.

În primele minute ale partidei, România părea să fi învățat lecția din primul meci. Echipa tricoloră a dominat fazele inițiale și în minutul 39, Ștefan Dobay a deschis scorul, aducând speranța că rezultatul din primul meci fusese doar un accident. Golul marcat de Dobay era al doilea său din turneu, după cel din primul meci.

La pauză, România conducea cu 1-0 și totul părea să meargă conform așteptărilor. Însă repriza secundă avea să aducă una dintre cele mai mari surprize din istoria Campionatelor Mondiale. Cuba a reușit să răstoarne complet soarta meciului într-un interval incredibil de scurt.

În minutul 51, Héctor Socorro a restabilit egalitatea pentru Cuba, profitând de o greșeală defensivă a României. Doar cinci minute mai târziu, în minutul 56, Carlos Oliveira a marcat golul victoriei pentru cubanezi, completând una dintre cele mai spectaculoase reveniri din istoria Cupelor Mondiale.

Golurile marcate de Socorro și Oliveira în intervalul de șase minute au șocat nu doar echipa României, ci întreaga lume fotbalistică. Cuba, o echipă considerată modest și fără șanse reale, reușea să elimine România și să se califice în sferturile de finală ale Cupei Mondiale.

Ultimele minute ale partidei au fost dramatice pentru România. Tricolorii au atacat disperat în căutarea egalizării, dar apărarea cubaneză, inspirată de rezultatul obținut, a rezistat tuturor asalturilor. Arbitrul Alfred Birlem a fluierat finalul la ora 19:50, confirmând una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului mondial: Cuba – România 2-1!

Cuba se califica în sferturi în dauna noastră. În sferturi, cubanezii au fost umiliți cu 8-0 de către Suedia. La rândul lor, suedezii au fost umiliți de Ungaria cu 5-1 în semi-finale.

Cuba 3-3 România, 5 iunie 1938 (Campionatul Mondial din Franța ’38)

Lasă un comentariu

Lasă comentariul tău
Introdu numele tău