Pe 5 iunie 1938, echipa națională a României juca primul meci din cadrul Campionatului Mondial din Franța, 1938. Era cel de-al 3-lea Mondial din istorie și noi participam pentru a 3-a oară. Din păcate pentru noi, la acest turneu final am produs o surpriză la care absolut nimeni nu se aștepta.

În prima rundă, sau mai bine spus, în optimile competiției urma să întâlnim reprezentativa Cubei, o echipă de pseudo jucători de fotbal, niște amatori în toată regula cărora nimeni nu le dădea vreo șansă măcar să înscrie vreun gol. Echipa națională a României își câștigase o anumită reputație, fiind printre puținele echipele care participaseră și la precedentele două Campionate Mondiale. Înaintea meciului, unul dintre selecționei, Alexandru Săvulescu afirma că se așteaptă ca tricolorii să marcheze multe goluri în acest meci. Calificare nici măcar nu se punea la îndoială. Calculele de pe hârtie nu s-au potrivit deloc cu cele din teren chiar dacă noi am deschis scorul. Fotbalistul echipei Ripensia Timișoara avea să marcheze în minutul 35 însă cubanezii restabileau egalitatea de pe tabelă înainte de pauză prin Héctor Socorro. Doar faptul că au marcat un gol, era deja o mare performanță pentru cubanezi. Din păcate pentru noi, cubanezii nu s-au oprit aici și în minutul 69 intrau în avantaj. Barátky avea să trimită meciul în prelungiri în minutul 88. În prelungiri, cubanezii intrau în avantaj în minutul 103 prin același Socorro. Ștefan Dobay egala la 3 în mintul 105, acesta fiind și scorul final. Calificarea urma să se joace peste 4 zile.

Campionatul Mondial din Franța, 1938
5 iunie 1938 | Toulouse, Franța
Stadion: Parc de Sports du T.O.E.C | Spectatori: 6.700
Arbitru: Giuseppe Scarpi (Italia)
CUBA ROMÂNIA
3
3
Silviu Bindea 35′
Héctor Socorro 44′
José Magriñá 69′
Iuliu Barátky 88′
PRELUNGIRI
Héctor Socorro 103′
Ștefan Dobay 105′
ECHIPELE
CUBA
Selecționer: Jose Tapia
Benito Carvajales (GK)
Jacinto Barquin
Manuel Arias
Pedro Berges
Tomas Fernandes (C)
Jose Rodriguez
Héctor Socorro
Mario Sosa
Juan Tunas
Manuel Chorens
Jose Magrina
ROMÂNIA
Selecționeri: Alexandru Săvulescu, Costel Rădulescu, Coloman Braun
Dumitru Pavlovici (GK) Ripensia Timișoara 9
Rudolf Bürger Ripensia Timișoara 28
Vasile Chiroiu Ripensia Timișoara 9
Vintilă Cossini Rapid București 13
Gheorghe Rășinaru Rapid București 2
Ladislau Raffinsky Rapid București 19
Silviu Bindea Ripensia Timișoara 19
Nicolae Kovacs (C) CA Oradea 37
Iuliu Barátky Rapid București 11
Iuliu Bodola Venus București 40
Ștefan Dobay Ripensia Timișoara 34
VIDEO

Pentru cubanezi, rezerve au fost Juan Ayra (GK), Juan Alonso, Pedro Ferrer și Carlos Oliveira. Pe banca noastră de reserve s-au aflat următorii: Mircea David (GK), Robert Sadowsky, Iacob Felecan, Lazăr Sfera, Andrei Bărbulescu, Ionică Bogdan, Ioachim Moldoveanu, Joszef Nagy și Iuliu Prassler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here